Fjala e kryetarit të PD, Luzim Basha, në Komisionin Europian, për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Europës:

 

Vendimi qe marrim sot mund të duket kompleks, por është në fakt një ndër më të thjeshtit që kemi marrë. Kosova I gëzon ndërkohë disa nga benefitet e Këshillit të Europës, sic janë ekspertiza e Komisionit të Venecias, grupe të kolegëve tanë nga kjo Asamble kanë qënë vëzhgues të zgjedhjeve të saj. Ndërkojë që nuk i gëzon këto benefite të plota, sic është mbrotja që KOnventës Europiane të të Drejtave të Njeriut ju ofron të gjithë qytetarëve, dhe në vecanti minoriteteve, ose mbështetjen qe Kongersi I Autoriteteve Lokale I jep pushtetit vendor, dhe në vecanti komunave ku jeton minoriteti serb.

Ndaj pyetja është: Do ti lejojmë qytetarët e Kosovës të përfitojnë nga këto benefite apo jo? Kjo është në fakt pyetja për të cilën do të votojmë sot. Dikush mund të prezumojë se në fakt ata që interesohen më shumë për interesat e serbëve të Kosovës do viheshin në radhë që të ishin të parët dhe të kërkonin që ky vendim të marret sa më parë.

Në fakt, duhet të falanderojmë këtu sot Dora Bakoyanis, jo vetëm për këtë raport objektiv, jo vetëm për pëforcimin e aspiratave të tyre për patur këtë mbështetje dhe mbrojtje për minoritetin serb në Kosovë, e falenderojmë edhe për vënien në jetë të asaj që ka 8 vite qe diskutohet, që është zbatimi I vendimit të Gjykatës Kushtetuese për cështjen e Manastirit të Decanit.

Apo ka dicka tjeter?

Në shtator të vititi të kaluar, një skenar si i Krimesë u shpalos në Veriun e Kosovës. Ai nuk ishtë një incident I izoluar. Nuk ishtë një aksion sporadic. Por ishtë një aksion I mirë-financuar, I mirë-përgatitur paramilitar për të zhvatur territorin dhe për të diktuar de facto ndarjen e Kosovës, në një skenar të ngjashëm me atë që ndodhi në 2014 në Krime.
Kjo në fakt është pjesë e një vizioni që ka një emërtim, e ashtuquajtura “bota serbe”. Ai përfshin ndarjen e Republica Srpcka, përmbysjen e infrastruktures politike të Malit të Zi, dhe qe bie ndesh me gjithcka për të cilën ne qëndrojme dhe besojmë.

Prandaj vota për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Europës është akti më I madh i normalizimit sa I takon paqes dhe stabilitetit të Ballkanit.

Këto janë dy qëndrime të kundërta: por duhet të dominojë qëndrimi që I mbron vlerat për të cilat qëndrojmë bashkë.

Ndërsa për ata që kanë shqetësimin se Kosova ka edne shumë për të bërë, të gjitha vendet tona kanë ende shumë për të bërë! Prandaj jemi këtu, të promovojmë, të kontrollojmë, të monitorojmë, të tërheqim vemëndjen, në mënyrë që të sigurojmë se të gjitha vendet tona ruajnë vlerat e Këshillit të Europës.