PRONONCIMI PËR MEDIAT I KRYETARIT TË PARTISË DEMOKRATIKE, LULZIM BASHA, NË OBORRIN E KUVENDIT

 

Shikoni çfarë bëjnë, kanë 5 muaj që bllokojnë Kuvendin, gjoja bllokojnë Kuvendin, kalon buxheti në 3 minuta, kalojnë vendime të rëndësishme pa diskutim, pa opozitë dhe pastaj bëhen bashkë për një amnisti që liron të korruptuarit, amniston të korruptuarit, por nuk amniston protestuesit që u ngritën kundër të korruptuarve. Dhe pakti vazhdon ku nga njëra anë duan t’i imponohen Partisë Demokratike. Partia Demokratike ka marrë vendime. Vendime të cilat qëndrojnë në themel të identitetit tonë politik, partneritetit tonë strategjik me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të përkushtimit tonë në raport me drejtësinë. Sigurisht që Edi Ramës i leverdis ta bëj pis Partinë Demokratike dhe të përdor këta pazarxhinj për t’u bërë një nder atyre dhe merr një nder tjetër në kthim që është qëndrimi gjoja i parakorduar gjoja të Olta Xhaçkësh. Është totalisht i rakorduar. Domëthënë ajo që ndodhi me Olta Xhaçkën është totalisht i rakorduar. Dhe tani thonë do ta çojmë prap në Kushtetuese. Si do ta çosh prap në Kushtetuese? Po Kushtetuesja u shpreh. Në moment kur shprehet Kushtetuesja, Parlamenti duhet të votojë. Nuk votoi Parlamenti, ngrihu blloko foltoren. Për këto bllokohet foltorja. Ta bllokojnë këta pra, revolucionarët, pazarxhinjtë.

 

Pyetje: Pse nuk i lejoni 4 deputetë të firmosin sërish kërkesën për në Gjykatë Kushtetuese?

 

Lulzim Basha: Sepse bubat e Lindita Nikollës ju mashtrojnë ju dhe mashtrojnë opinionin publik. Jo çdo bub kur leh e ka me të keq, do dhe të hajë. Lehjet e këtyre bubave kanë qenë për të ngrënë, jo për të kërcënuar dhe kjo kuptohet tani, të çohen të bllokojnë foltoren tani. Sepse me vendimin për Olta Xhaçkën, ne jemi në krizë Kushtetuese. Kushtetuta thotë që vendimi i Gjykatës Kushtetuese është i padiskutueshëm. Çohet partia socialiste e hedh poshtë vendimin e Gjykatës Kushtetuese, këta bëjnë sikur s’ka ndodhur asgjë. Pse? Sepse e kanë ngrënë lugën e çorbës së prishur apo jo, me siguri të prishur. Pra, këta janë ngritur 5 muaj me radhë, meqë më pyete. Janë ngritur duke pretenduar se po mbronin interesat e shqiptarëve, por provohen se po mbronin interesat e tyre kundër interesave të shqiptarëve. Liruan të korruptuarit, nuk liruan protestuesit dhe tani bëjnë si i bukuri shejtan. Të çohen të bllokojnë foltoren. Edhe për Komisionet Hetimore që po ua dështojnë, të çohen të bllokojnë foltoren. Po nuk e bëjnë këtë, pse? Sepse të akaparuar, janë të kapur, janë në një pazar dhe të kthyer në një aneks të partisë socialiste. Ndërsa përveç kallëzimit për Lindita Nikollën që është diçka e paralajmëruar, kryesorja është bllokimi i iniciativave tona. Ligji për vettingun e politikanëve. Projektvendimin për heqjen e imunitetit të parlamentarëve. Projektligje të tjera që kanë të bëjnë me përmirësimin e pozitës të profesioneve të lira në raport me tatimtaksat. Paketa jonë për Kodin Zgjedhor. Dy interpelanca me Edi Ramën, e shumë e shumë akte të tjera, mbahen të bllokuara. Pazari është i qartë. Sigurisht unë e kam thënë ky parlament në sy të shqiptarëve ka marrë fund. Jo më kot edhe pritshmëritë nga ky parlamenti sot nga shqiptarët janë zero. Kështu që vëmendja jonë realisht është tek shqiptarët. Është tek ndërtimi i një alternative, që do të thotë një programi dhe një ekipi, që do të thotë parlamenti i ardhëm mos t’i ngjajë në asnjë aspekt këti parlamenti.

 

Pyetje: Meqenëse kolegëve tuaj të opozitës juve i sygjeruat disa aksione opozitare, pra që të ndërmarrin aksione në parlament. Juve përmendët disa aksione tuajat, nisma në parlament që nuk janë respektuar, janë hedhur poshtë nga mazhoranca. Ju do të bëni ndonjë gjë në parlament që të kërkoni të merren parasysh këto.

 

Lulzim Basha: Padiskutim, do të flas këtu dhe do të flas në Parlament. Do t’u bëj të ditur, pavarësisht përpjekjes për ta zhvendosur vëmendjen nga çështjet e vërteta, do t’ua bëj të ditur në mënyrë të palodhur opinionit publik, ku qëndron Partia Demokratike, ku qëndrojmë ne. Po këto janë fakte. Të gjitha këto ligje janë të depozituara, amendamenti për Kosovën është i depozituar. I mbajnë aty në bashkëpunim me njëri-tjetrin. Ndërkohë që revolucionarët nuk ngrihen për një krizë kushtetuese. Nuk është thjesht mandati i Olta Xhaçkës, është krizë kushtetuese mos zbatimi i vendimit të Gjykatës Kushtetuese. Kaq e thjesht është.

 

Pyetje: Pse nuk ngriheni ju që ta bllokoni të parët foltoren e Kuvendit dhe ndoshta do t’u bashkohen dhe të tjerët?

 

Lulzim Basha: Shiko, se ku qëndrojnë ata është bërë e qartë. Ne jemi ngritur dhe u tham mos votoni amnistinë, e votuan. Pse? Bëja pyetjen vetes pse dhe çdo qytetar e kupton se pse. Sepse janë bashkë. Amnistuan të korruptuarit dhe nuk amnistuan protestuesit kundër korrupsionit. Janë bashkë për interesat e tyre dhe kundër interesave të shqiptarëve. Kush ka pritshmëri nga partia socialiste dhe aneksi i partisë socialiste e ka gabim. Kështu që thirrja ime ndaj atyre deputetëve në grupin e deputetëve të opozitës dhe të Partisë Demokratike që po fillojnë ta kuptojnë se çfarë lojërash luhen, është të distancohen me shpejtësi dhe natyrisht t’i bashkohen betejës së Partisë Demokratike zyrtare që është e vetmja forcë politike, i vetmi faktor politik sot që mbron interesat e shqiptarëve, që qëndron për reformën në drejtësisë, për mbështetjen pa kushte për SPAK-un dhe për vlerat Euro-Atlantike.

Dt.18/04/2024