DEKLARATA E ANËTARIT TË KRYESISË SË PD, MYZAFER ELEZI

Të nderuar qytetarë.

Partia Demokratike ndanë shqetësimin e saj me qytetarët e vendit lidhur me gjendjen e sigurisë dhe kriminalitetit të shtuar në vend.

Aktualisht kemi një polici në gjendjen e saj më të keqe se kurrë, me dobësi të mëdha
në aspektin e organizimit dhe të funksionimit të saj.

Kemi një polici, e cila si gjithë vendi ynë aktualisht po përjeton sëmundjen e
hemorragjisë. Janë me mijëra efektivët e larguar, pavarësisht se Ministria e Brendshme nuk jep asnjë shifër në këtë drejtim. Por, nuk mjafton vetëm ky fakt, i cili cënon praninë e saj në terren duke j’ua lënë kontrollin e territorit vjedhësve dhe bandave të krimit.

Por, aktualisht e riorganizuar ajo paraqitet si një piramidë me kokë poshtë për shkak
të fryrjes në ekstrem të nivelit të saj qendror.
Është kjo polici, e cila funksionon në bazë të një ligji të miratuar në vitin 2014. Këtij ligji, maxhoranca i ka bërë 12 ndërhyrje ligjore duke prekur edhe themelet e tij.

Dhe si të mos mjaftonin këto ndërhyrje klienteliste në këtë organ kaq të
rëndësishëm, lidershipi politik i saj ka nisur konsultimin publik të një projekti të ri
të ligjit për Policinë e Shtetit.

Propaganda flet për ndryshime, kurse realiteti flet për paqëndrueshmëri ligjore dhe
për pavazhdimësi procedurash. Këto të fundit ngjallin vetëm konfuzion dhe mungesë
efikasiteti.

Megjithatë, problemi më alarmant lidhur me Policinë e Shtetit është deklarata
publike e kreut të SPAK, i cili konstaton lidhje të disa krerëve të saj me krimin e
organizuar.

Është një akuzë publike që nuk e bën një forcë politike, që nuk e bën një gazetar apo
një OJF, por e bën institucioni më i rëndësishëm i vendit për luftën kundër krimit të
organizuar, SPAK.

Një fakt i tillë përbën një këmbanë të fortë alarmi për publikun, për fëmijët tanë, për
të rinjtë që largohen çdo ditë nga vendi, por edhe për partnerët ndërkombëtar që asistojnë e bashkëpunojnë me këtë polici.

Partia Demokratike mbështet pa rezerva SPAK dhe e inkurajon atë në luftën ndaj krimit të organizuar në administratën shtetërore, përfshi edhe krimin brenda strukturave të Policisë.

Ju faleminderit.