Sekretarja për Gruan dhe anëtarja e Kryesisë së PD, Taulanda Jupi, ka reaguar në lidhje me ngjarjen e ndodhur në Shkodër, ku një nënë bashkë me fëmijët e saj dyshohet se është mbytur në lumin Buna për shkak të dhunës në familje. Jupi e konsideron si një lajm tronditës, ndërsa sipas saj, ngjarja tregon se “në çdo rrethanë të ketë ndodhur kjo fatkeqësi tregon qartë mosbesimin që çdo grua dhe vajzë ka ndaj çdo hallke të sistemit të shërbimit social”.

Reagimi i plotë i sekretares për Gruan dhe anëtaren e Kryesisë së PD, Taulanda Jupi:

Tronditës lajmi se një vajzë e mitur gjendet e mbytur dhe më tronditës dyshimi se ky vetflijim ashtu si edhe zhdukja prej tre ditësh e nënës së voglushes së ndjesë së bashku me tre fëmijët e saj ka ndodhur për shkak të dhunës në familje nga babai dhe bashkshorti.

Në çdo rrethanë të ketë ndodhur kjo fatkeqësi tregon qartë braktisjen ndaj çdo gruaje dhe çdo vajzë që sot pëballet me dhunën në familje apo çdo formë tjetër të saj, tregon mungesën totale të kujdesit për mirëqenien dhe shëndetit mendor ndaj grave dhe vajzave, veçanërisht në zonat rurale.

Në çdo rrethanë të ketë ndodhur kjo fatkeqësi tregon qartë tregon mosbesimin që çdo grua dhe vajzë ka ndaj çdo hallke të sistemit të shërbimit social, mosbesim ndaj mekanizmit të referimit të dhunës dhe institucioneve përgjegjës (në këtë rast në bashkinë Shkodër apo njësinë administrative), tregon mosbesimin ndaj çdo institucioni që ka detyrë mbrojtjen dhe sigurinë e jetës.

Për të ndalur dhunën ndaj grave dhe vajzave ka nevojë urgjente për akte konkrete duke filluar nga ashpërsimi i legjislacionit, zbatimi rigiroz i këtij legjislacioni, koordinim dhe reagim në kohë të institucioneve përgjegjes të pushtetit vendor, qendror dhe agjensive ligjzbatuese dhe sigurisht mbështetje financiare për viktimat e dhunës në familje.

Për të ndalur dhunën ndaj grave dhe vajzave, këtë dramë të shoqërisë shqiptare nuk mjaftojnë statuset dhe fjalët ngushëlluese nga ministrat dhe deputetët, sa herë që një grua apo vajzë humb jetën për shkak të dhunës.

Mosveprimi me akte konkrete kundrejt një fenomeni të tillë i bën bashkëpunëtorë dhe përgjegjës në këtë padrejtësi.