DEKLARATA E ANËTARES SË KRYESISË SË PD, DEPUTETJA, ERALDA BANO

Si eshte e mundur qesëndisja nga ana e Ministrisë se Bujqësisë qe ne vend të mbeshtese ata fermeret qe kanë dalë ne Fier, Lushnje, Berat, Kavaje dhe Vlore per mundin e tyre, e kanë mendjen vetem per te vjedhur fondet.

Prodhuesit dhe blegtoret pohojne se kostot ne zinxhirin e blegtorise dhe buqesise jane te larta, pasi shteti nuk e subvencionon sektorin.
Cmimi i qumeshtit ne ferme aktualisht ështe 40% deri në 60% më i larte se ne BE dhe rajon.

Ne Shiperi, vitin e kaluar, blegtorët që kishin mbi 10 krere lope moren nga 98 euro per koke me dy këste. Ndersa ne Serbi, pas greves se blegtoreve, vitin e kaluar, subvencioni per nje lope qumeshti shte 365 euro dhe per do liter, blegtori merr mbrapsht 0.16 cent.

Eshtë nje presion i shumëfishte per blegtorët qe tashme vuajnë nga kostot e larta të lëndes së pare.

Bujqesia kontribuon me mbi 18% te ritjes ekonomike ne vend dhe eshte sektori më i madh ne vend, por dy vitet deficitet ne prodhimin po zgjojne serish kanalet e importit, teksa eksportet kane mbetur ne vendnumero.

Aktualisht rreth 70% e produkteve bujqesore ne tezga dhe supermarkete vijne nga importi, duke konkurruar ne smime edhe ato pak fermere vendas qe tentojne të
prodhojne per treg.

A kane Perendi keta njerez kaq te këqinj a jo? Zoti i faltë per gjynahet qe po i bejne njerezve qe punojne e mbajne familjen me djersën e ballit e me mund pa fund.

Për Partinë Demokratike Bujqësia dhe Blegtoria janë ndër prioritetet kryesore të programit një shumë shpejt do jetë për diskutim me çdo fermer.
Me programin e PD, fermerët nuk do ti hedhin më produktet në kanale e nëegtorët nuk do ta derdhin qumështin rrugëve si ndodhi sot e ndodh çdo ditë në çdo cep të Shqipërisë.