• Shtyhet seanca në Gjykatën e Apelit ndaj Klevis Balliut: Është thjesht një çështje politike për të trembur opozitën, për të trembur qytetarët që të mos dalin të protestojnë.

 

DEKLARATË, KLEVIS BALLIU NGA GJYKATA E APELIT

 

Seanca u shty për shkak se kur shteti bie nuk funskionon më asnjë gjë, nuk bëhet më as njoftime, as për njerëz të tjerë që janë nën hetim dhe seanca u shty.

Erdhëm për të marrë vendimin për një arrestim politik, për akuza politike ndaj meje dhe disa protestues të Unazës, dhe sot seanca u dhty sepse nuk është njoftuar njëri apo nuk është njoftuar tjetri, sepse duhet të kemi parasysh se nuk bëhet asgjë në bazë të ligjit.

Është thjesht një çështje politike për të trembur opozitën, për të trembur qytetarët që të mos dalin të protestojnë.

Këto janë përpjekje mjerane. As opozita dhe as qytetarët nuk do të ndalojnë protestën. Këtu siç e shihni nga seanca e fundit, kur vjen një ish-deputet me avokatët e tij, sepse është thirrur, ndërkohë të tjerë nuk thirren nga Prokuroria apo nuk çohen letrat në adresat e duhura, sepse nuk funskionon shteti.

Ne sot jemi pa qeveri, ne sot jemi pa institucione.

Është pikërisht kjo arsyeja se përse qytetarët ndodhen nëpër burgje, ndërkohë që banditët janë të lirë.

Është kjo arsyeja përse dje janë arrestuar me dhjetëra e qindra protestues.

Disa prej tyre lënë me arrest në burg, ndërkohë që banditë apo njerëz që kanë futur duart në xhepat e shqiptarëve qoftë kjo tek rruga e Milotit ku janë plotë 290 milionë euro, nuk mbajnë përgjegjësi.

Apo tek afera korruptive e Unazës, asnjë njeri nuk mban përgjegjësi.

Paratë e shqiptarëve vidhennga politikanë të korruptuat, dhe këta shijojnë paratë e tyre.

Ndërkohë banorët e Unazës thirren në gjyqe apo lihen në burg. Qytetarë të thjeshtë që dalin dhe protestojnë, lihen ne burg, thjesht prej faktit se kanë protestuar.

Del pastaj Sandër kimiku, bënte filma ku gjasme na qenkan dëmtuar policë dhe nuk shohim asnjë polic të dëmtuar, të vetmit që shohim në kamera, në fotografi, janë vetëm protestues të dëmtuar, që nuk dëmtohen dhe nuk gjakosen nga shiu, por gjakosen nga dhuna që ushtron Sandër kimiku kundrejt qytetarëve shqiptarë.

Unë di të them vetëm një gjë, ne jemi gati, qoftë në rrugë, qoftë në Prokurori, qoftë në Gjykatë kudo që të na thërrasin, nuk do të ketë në asnjë moment që opozita do të ndalet për kauzën më të drejtë që është liria e fjalës, që është e drejta e votës, që është drejtësia që njerëzit të mbajnë përgjegjësi për krimet që bëjnë.

Nuk do të ketë asnjë moment të kësaj opozite apo të këtyre qytetarëve që do të ndalet, derisa Edi Rama të largohet.

Jo sepse duam ne, por sepse kemi fakte të cilat janë bërë publike, që Edi Rama  ka qenë arkitekti i qindra milionave para vjedhje që i është bërë buxhetit të shtetit, parave që  paguajnë qytetarët shqiptarë.

Këta që s’kanë 30 milionë euro për të ndërtuar Teatrin, kanë mjaftueshëm para për të vjedhur 300 milionë euro tek rruga e Milotit.

Këta që nuk kanë 30 milionë euro për të ndërtuar Teatrin, kanë mjaftueshëm para për të vjedhur para tek projekti i Unazës dhe si në këtë rast në shumë raste të tjera, afera korruptive të cilat ju gazetarë të nderuar i dini më mirë se sa ne, i keni nxjerrë në televizionet tuaja, i keni transmetuar, keni bërë transpartencën. E vetmja gjë që i mungon transparencës që i keni bërë ju, është një fajtor, kush është fajtori për këto vjedhje, kush është fajtori për arrestimin e qytetarëve, kush është fajtori për dhunnë tek Bregu i Lumit. Ne kemi çuar dosje në Prokurori, kemi çuar prova konkrete në Prokurori, me zë dhe figurë, video, foto, të dhunës që është ushtruar ndaj banorëve të Bregut të Lumit dhe sot ne ende nuk kemi asnjë përgjigje.

As ju nuk dini të thoni se kush është përgjegjësi, asnjeri s’di ta thotë sepse Prokuroria çdo hetim ndaj çdo zyrtari e pushon çështjen.

Çdo projekt duhet të diskutohet me banorët e Unazës. Të bësh një bashkëbisedim se çfarë është ky projekt.

Unë uk e di se ç’është ky projekt, se kur do të bëhet tenderi, a prishen shtëpitë në këtë projekt? Sepse këtu kauza është për shtëpitë tek Unaza

Banorët e unazës e kanë ftuar me dhjetëra herë kryeministrin, kryetarin e bashkisë që rastësisht ka filluar të flasë për unazën, sepse deri dje thoshte se nuk ka lidhje bashkia me aferën tek unaza, tani ka filluar të flasë. Projekti i unazës i paraqitur nga maxhoranca sot është një projekt kokë e këmbë i korruptuar dhe aty nuk mund të ketë asnjë punim për sa kohë ka një përgjegjës. Ju e dini fare mirë se kur një zonë është nën hetim ajo quhet zonë krimi, për sa kohë ka zonë krimi, nuk mund të ndërtohet, nuk mund të vazhdohet me një projekt të ri pa marrë përgjegjësit për vjedhjen që iu është bërë këtyre banorëve.

Prokuroria ka kërkuar nga “arrest shtëpie”, në “arrest me burg”, si do të veproni?

Klevis Balliu: Nuk ka asgjë që më ndalon mua apo opozitën për të qenë në orën 19:30 tek Unaza për të vijuar protestën. Të jeni të qartë se kjo bëhet vetëm për të mos na lejuar ne të jemi pjesë e kësaj proteste.

Pyetje: Mbi ç’bazë e ka kërkuar Prokuroria masën “arrest shtëpie”?

Genc Gjokutaj, avokat: Komplet procesi është i paligjshëm, nuk ka absolutisht asnjë provë. Është një protestë që vijon prej disa muajsh dhe i gjithë procesi është komplet i paligjshëm bashkë me masat që i bashkëngjiten. Ekzekutimi i masës “arrest shtëpie”, nuk ka asnjë kusht, asnjë masë. Ne presim ditën e mërkurë që të jepet vendimi, pasi ishte problem procedurial mosnjoftimi i z.Balliu.

Klevis Balliu: Sapo më ka ardhur informacioni që është arrestuar apo shoqëruar z.Ilir Katiraj, i cili është banor i Unazës. Unë ju ftoj të shikoni filmimet tuaja, kur z.Ilir Kateraj vjen bashkë me zonjën e tij dhe fëmijët e tij tek protesta bashkë me jelek, nuk ka bërë asnjë shkelje, por vetëm se ka ndenjur aty dhe policia e arreston. E vetmja arsye përse policia e arreston është një dhe vetëm një kanë problemin e këpucës, për të cilin z.Ilir Katiraj është paraqitur aty dhe është mbyllur kjo çështje. Nuk ka absolutisht asnjë provë për të shoqëruar apo arrestuar atë, përveç faktit që ka qenë  pjesë e marshimit dhe protestës së unazës. Këto janë thjesht arrestime politike të bëra nga një qeveri e cila është në ditët e fundit. Ndaj iu bëj thirrje të gjithë institucioneve të shtetit të mos vazhdojnë më këtë rrugë, sepse në mënyrën më absolute do të mbahet përgjegjësi për çdo arrestim të paligjshëm, për çdo dhunë të ushtruar ndaj qytetarëve, të cilët kanë të drejtën e tyre legjitime të protestojnë kundër një qeverie e cila kërkon t’ju vjedhë demokracinë, pasi iu ka vjedhur lirinë, drejtësinë, dhe iu ka vjedhur edhe paratë. Nuk do të ketë asnjë hap pas. Nuk ka gjykatë apo vendim që të na bëjë të kthehemi pas në mbrojtjen e qytetarëve shqiptarë.