Ekspertët gjermane që kanë asistuar në hartimin e programit të Partisë Demokratike, u shprehën sot se ky program synon rimëkëmbjen e ekonomisë, është realist, i zbatueshëm dhe i besueshëm. Walter Glos, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit Konrad Adenauer, Mathias Schafer, Drejtor i Politikave në fondacionin Konrad Adenauer dhe Mathias Hubcher, drejtori i Departamentit për Programin në CDU, të pranishëm sot në takimin me sipërmarrjen, u shprehën se programi i z.Basha ka prioritetet e duhura, krijon besim dhe jep zgjidhjet e duhura për ekonominë.

Walter Glos, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit Konrad Adenauer

-Dua tju përmend disa shtylla të konsultimeve tona që janë të rëndësishme për ekonominë shqiptare dhe PD. Mbi të gjitha, është një, rend ligjor i njohur nga të gjithë dhe që përbën një kriter kryesor për hapjen e negociatave me BE. Për të mos harruar dhe një sistem arsimor që është i aksesueshëm nga të gjithë, një ambjent miqësor për sipërmarrjen, një mjedis të besueshëm për investimet vendase dhe të huaja. Njëherësh do të përmendja edhe një rend konkurues të ekonomisë së tregut.

-Pra, pikërisht rreth këtyre shtyllave do të vijojmë sot edhe nesër bisedimet, edhe në këtë forum, për të hartuar një koncept të pranueshëm për qytetarët shqiptarë. Një koncept i cili e shpalos PD si një alternativë të re që njerëzit të kuptojnë se cfarë ndryshimesh duan, dhe që ne duam të arrijmë. Koncepte që të jenë të kuptueshme nga shqiptarët. Në këtë mënyrë, krijohet një besim edhe më i madh te PD dhe tek politika në tërësi.

-Kam besim se me kolegët e mi dhe me kolegët e PD kemi bërë një hap të mirë përpara, të cilin do ta përparojmë në vijim. Lulzim, mendoj se jemi në rrugën e mbarë  dhe shpresoj që biseda jonë të arrijë në qëllimin e duhur.

Një falenderim për ju keni ardhur kaq shumë në takimin e sotëm. Kjo tregon se interesi për cështjet ekonomike dhe argumentat e PD për rimëkëmbjen e ekonomisë, është gjithmonë e në rritje. Fondacioni gjerman Konrad Adenauer nuk bashkëpunon me PD vetëm në programin e  ekonomisë por edhe në fusha të tjera por vecanërisht prej dy muajsh, që prej fillimit të muajit nëndor, kur në Shqipëri ishin të pranishëm ekspertët ekonomikë, kolegët Schafer dhe Hubcher dhe së bashku me ekspertët e PD, punuan në hartimin e programit ekonomik të PD. Unë pyetem shpesh, pse ky angazhim nga Gjermani i CDU dhe i KAS për Partinë Demokratike. Zonja e zotërinj ka një përgjigje shumë të thjeshtë për këtë. Sepse të dyja partitë PD dhe CDU janë pjesë e familjes së Partive Popullore Evropiane dhe në këto vite është krijuar një bashkëpunim shumë i ngushtë dhe me besim të ndërsjelltë midis dy partive dhe është e vetëkuputueshme që dy parti që janë të lidhura ngushtë me njëra tjetrën dhe që janë pjesë e një familje ta ndihmojnë, ta mbështesin dhe të konsultohen me njëra tjetrën. Dhe këtë duam ta bëjme, ne si KAS, sepse ju e dini shumë mirë që shumë gjëra në këtë vend, duhet të ecin në drektimin e duhur. PD e di që fondacioni Konrad Adenauer angazhohet për një rend të ekonomisë së tregut, në fokus të së cilës është mirëqënia e njerëzve. Por që kjo ekonomi tregu të funksionojë sic duhet, ka nevojë për një politikë ekonomike që ofron kuadrin e duhur politik dhe shtetëror. Dialogu mes KAS, CDU  dhe PD zhvillohet rreth këtij kuadri dhe prioriteteve për ekonominë dhe shoqërinë shqiptare

Dua tju përmend disa shtylla të konsultimeve tona që janë të rëndësishme për ekonominë shqiptare dhe PD. Mbi të gjitha, është një, rend ligjor i njohur nga të gjithë dhe që përbën një kriter kryesor për hapjen e negociatave me BE. Për të mos harruar dhe një sistem arsimor që është i aksesueshëm nga të gjithë, një ambjent miqësor për sipërmarrjen, një administratë miqësore ndaj sipërmarrjes si dhe një mjedis të besueshëm për investimet vendase dhe të huaja. Njëherësh do të përmendja edhe një rend konkurues të ekonomisë së tregut. Pra, pikërisht rreth këtyre shtyllave do të vijojmë sot edhe nesër bisedimet, edhe në këtë forum, për të hartuar një koncept të pranueshëm për qytetarët shqiptarë. Një koncept i cili e shpalos PD si një alternativë të re që njerëzit të kuptojnë se cfarë ndryshimesh duan, dhe që ne duam të arrijmë. Koncepte që të jenë të kuptueshme nga shqiptarët. Në këtë mënyrë, krijohet një besim edhe më i madh te PD dhe tek politika në tërësi.

Kam besim se me kolegët e mi dhe me kolegët e PD kemi bërë një hap të mirë përpara, të cilin do ta përparojmë në vijim. Lulzim, mendoj se jemi në rrugën e mbarë  dhe shpresoj që biseda jonë të arrijë në qëllimin e duhur.

 

Mathias Schafer, Drejtor i Politikave në fondacionin Konrad Adenauer

-Sipas këndvështrimit tim, Partia Demokratike ka realizuar një program ambicioz i cili sipas mendimit tim është me të vërtetë një program që shqiptarët e meritojnë. Eshtë një program i cili vendos dhe realizon qëllime ekzistenciale për rimëkëmbjen ekonomike, krijon klimën e përshtatshme për sipërmarrjen, dhe rrit besimin e konsumatorëve, qyetarëve, të të rinjve

-Vënia e theksit tek prioriteti i ekonomisë, rimëkëmbjes së saj në Shqipëri, është një kontribut, jo vetëm se njerëzit në Shqipëri do të përmirësojnë cilësinë e jetës, por të rinjtë do të fitojnë besimin për të ndejtur në Shqipëri, do të kenë shpresa për një zhvillim në vendin e tyre dhe shumë elementë të programit që prezantoi zoti Basha përfaqësojnë mundësitë, shanset pozitive që njerëzit dhe sipërmarrësit ti realizojnë ato

-Ky program lejon menaxhimin e buxhetit të shtetit për ta bëre më të aksesueshëm edhe për sipërmarrësit, të cilët duhet të marrin siguri nga kuadri ligjor. Ky program tepër i mirë, ambicioz dhe i zbatueshëm që ka PD, do të sjellë rimëkëmbjen e ekonomisë shqiptare

 

Formate të tilla, dialogje të tilla, për ne janë reciproke dhe diskutime të tilla për  njëri-tjetrin dhe me njëri-tjetrin janë impulse të rëndësishme dhe shumë të mira. Diskutime të tilla me kryetarin e parties, i kemi bërë në Itali, Gjermani, lidhur me taksat, ekonominë, infrastrukturën, politikat ekonomike, këto janë tema që na interesojnë dhe ato duhet të zhvillohen e të reformohen. Në këtë aspekt, ky dialog reciprok duhet të vijojë.

Sipas këndvështrimit tonë, sipas këndvështrimit tim, Partia Demokratike ka realizuar një program shumë ambicioz i cili sipas mendimit tim është me të vërtetë një program që shqiptarët e meritojnë. Eshtë një program i cili vendos dhe realizon qëllime ekzistenciale për rimëkëmbjen ekonomike, krijon klimën e përshtatshme për sipërmarrjen, dhe rrit besimin e konsumatorëve, qyetarëve, të të rinjve.

Në Gjermani ekziston një shprehje që thotë se: “Ekonomia nuk ështe gjithcka por pa ekonominë ska asgjë”. Në këtë kuptim, vënia e theksit tek prioriteti i ekonomisë, rimëkëmbjes së saj në Shqipëri, është një kontribut elementar dhe jo vetëm për arsye se njerëzit në Shqipëri do të përmirësojnë cilësinë e jetës, por të rinjtë do të fitojnë besimin për të ndejtur në Shqipëri, do të kenë shpresa për një zhvillim në vendin e tyre dhe shumë elementë të programit që prezantoi zoti Basha përfaqësojnë mundësitë, shanset pozitive që njerëzit dhe sipërmarrësit ti realizojnë ato. Do ta vë theksin tek fakti se ky program është i një zhvillimi të realizueshëm dhe kjo duket tek besimi i sipërmarrësve që janë sot të pranishëm këtu. Nga ana tjetër, fuqia e inovacionit forcon realizimin e  shërbimeve cilësore që do të cojnë në përmirësimin e standardeve të jetesës. Ka një rëndësi të vecantë vendosja e prioriteteve për njerëzit, për sipërmarrësit. Politika e taksave të jetë e atillë, që taksa të mos reduktohen vetëm në favor të sipërmarrësve. Por në mënyrë që, sipërmarrësit të zhvillojnë investimet e tyre, të punësojnë të rinjtë dhe të forcojnë ekonominë shqiptare.

Një shtet i fuqishëm nuk është ai që i adreson të gjitha cështjet, ai që përfshihet kudo dhe nxjerr shumë para, por një shtet që është në gjendje të krijojë një kuadër ligjor të besueshëm për qytetarët, dhe të mbajë premtimet e tij.

Ky program lejon menaxhimin e buxhetit të shtetit për ta bëre më të aksesueshëm edhe për sipërmarrësit, të cilët duhet të marrin siguri nga kuadri ligjor. Ky program tepër i mirë, ambicioz dhe i zbatueshëm që ka PD, do të sjellë rimëkëmbjen e ekonomisë shqiptare.

Mathias Hubcher, drejtori i Departamentit për Programin në CDU

-Në lidhje me programin 1 milardë euro të qeverisë. A është transparente mënyra se si përdoren fondet publike? Pyetja e fundit që shtrohet është se cila është cilësia e këtyre investimeve? Pra në pikëpamjen afatmesme, a janë këto investime të tilla të një cilësie dhe në një fushë të tillë, që shërbejnë për rritjen dhe përmirësimin e situatës së familjeve dhe të qytetarëve shqiptarë?

-Dëshiroj të them se është e drejta ajo çka thotë Partia Demokratike. Ne duam që t’ ofrojmë stimuj sektorit privat që të mund të punësojnë njerëz, që të fusin këta njerëz në ndërmarrjet e tyre, në bizneset e tyre për të mbledhur përvojë pune. Të gjitha këto mbështeten në një bashkëpunim konkret me sektorin privat. 

Në lidhje me programin 1 milardë euro të qeverisë. A është transparente mënyra se si përdoren fondet publike, apo kapemi me mënyrën e administrimit dhe të shpërndarjes së fondeve publike?

Pyetja e fundit që shtrohet është se cila është cilësia e këtyre investimeve? Pra në pikëpamjen afatmesme, a janë këto investime të tilla të një cilësie dhe në një fushë të tillë që shërbejnë për rritjen dhe përmirësimin e situatës së familjeve dhe të qytetarëve shqiptarë?

Besoj se të gjitha këto janë pyetje që mund të shtrohen për këtë program.

Shkurtimisht doja të përmendja diçka për punësimin.

Dëshiroj të them se është e drejta ajo çka thotë Partia Demokratike. Ne duam që t’ ofrojmë stimuj sektorit privat që të mund të punësojnë njerëz, që të fusin këta njerëz në ndërmarrjet e tyre, në bizneset e tyre për të mbledhur përvojë pune.

Të gjitha këto mbështeten në një bashkëpunim konkret me sektorin privat.

Këtu është një apel për të gjithë ju, për të mbledhur propozime në mënyrë që njerëzit të kenë shanse reale për punësimin e tyre në tregun e punës.