Kryedemokrati Lulzim Basha bisedon me profesionistët e rinj

 

Kreu demokrat Lulzim Basha këtë paradite, bashkëbisedimin me të rinjtë e zhvendosi në nivel profesionistësh. Zoti Basha hapi dyert e selisë për të diskutuar me të rinjtë profesionist të fushave të ndryshme, të cilët i parashtruan kryedemokratit Basha problemet e tyre.

Zoti Basha e nisi takimin me një mesazh të thjeshtë: Rinia e bashkuar i jep shqiptarëve shpresë.

 

“Ka shpresë për të ndërtuar një Shqipëri ndryshe, një Shqipëri  me ato rregulla, për të cilat sot shqiptarët ikin nga Shqipëria drejt Europës.Rregullat e mundësive për të gjithë dhe konkurimit të ndershëm. Nëse ndërtojmë të njëjtat rregulla këtu, rinia nuk ka përse ikën. Për këtë duhet hapja, konkurenca dhe lufta kundër së keqes” – tha Lulzim Basha.

 

Zoti Basha i kujtoi pjesmarrësve se është vetë produkt i hapjes së Partisë Demokratike.

 

“Dua që të mos më shihni sot këtu si kryetar i PD-së, si kryetar të opozitës, por si një produkt të hapjes, një hapjeje të dyfishtë. Kur u hap Shqipëria mua m’u dha mundësia të shkoja në një vend perëndimor, në Holandë ku edhe mora botëkuptim, formim mbi vlera europiane ku nderohej puna ime pavarësisht se nga vija. Aty kuptova themelin e një shoqërie të lirë që vlerëson individin për atë c’ka ai arrin të bëjë. Më pas ishte hapja e Partisë Demokratike që më dha mundësinë të bëhesha pjesë e saj në vitin 2005”.

 

Lulzim Basha theksoi për të rinjtë se e ardhmja është në duart e tyre dhe askujt tjetër:

 

“Ne duhet të japim një mesazh se e ardhmja është në duart tona dhe të askujt tjetër. Eshtë në duart tuaja dhe të mijëra e mijëra të rinjve të tjerë”.

 

Zoti Basha i ftoi të gjithë të bëhen bashkë më 18 shkurt, jo për të, jo për Partinë Demokratike por për të ngritur zërin për problemet e tyre dhe për të ardhmen e familjeve të tyre:

 

“Ky bashkëbisedim po ndodh pak ditë para protestës së 18 Shkurtit e cila është protestë mbarëpopullore me synimin që tejkalon objektivat e çdo partie politike, me qëllimin për të shkundur shoqërinë nga letargjia dhe mosreagimi ndaj së keqes. Kështu duhet të japim besim se duke u ngritur të gjithë, duke u bashkuar të gjithë për të drejta, për vlera, për norma mbi të cilat ndërtohet e ardhmja e fëmijëve tanë, nuk ka të keqe që mund të na ndajë. Nuk ka kastë të korruptuarish apo të inkriminuarish që mund t’i bëjë ballë bashkimit qytetar”.

 

Gjatë bashkëbisedimit z. Basha u dha përgjigje dhe komentoi çështjet kyresore qe ngritën profesionistët e rinj.

Basha u shpreh se taksa progresive ka patur efekte shkatërruesë mbi shtresën e mesme, që janë edhe njerëzit për të cilët Shqipëria ka më shumë nevojë.

 

Para disa ditësh doli një statistikë për numrin e madh të mjekëve që po largohen nga Shqipëria. Kjo gjendje kërkon një sistem fiskal të ri. Taksa e sheshtë ndihmon jo vetëm sipërmarrësit por edhe shtresën e mesme. Taksa e sheshtë 9 përqind, si pjesë e paketës fiskale të programit tonë, do t’i rikthejë shtresës së mesme mundësinë të gëzojë frytet e djersës së vet dhe ta motivojë më shumë.”

 

Ai u shpreh se biznesi duhet të jetë aleat, por qeveria nuk mund të bëhet njësh me të. “Po u ul biznesi me politikanin, humbet qytetari. Po u ul ministri apo kryeminsitri me biznesmenin në skuta të erreta, shanset janë të gatuajnë dicka kundër konsumatorit, kundër sipërmarrësit kundër qytetarit dhe punëmarrësit. Flas për partneritet i cili synon produkt në interes publik, të rrisë punësimin përshembull. Si mund ta rrisim ne atë? Ne kemi një zgjidhje. Skema ime bazohet në praktikat më të mira gjermane dhe europiane. Ofrojmë 10 mijë stazhe për ti krijuar studentëve një kontekst ku të hedhin hapat e parë për tu përfshirë në tregun e punës dhe për të konkuruar. Asnjë prej jush nuk kërkon lëmoshë, të gjithë keni kërkuar vetëm shanse të barabarta.”

 

Më tej Basha theksoi se:

“Qeveria do që ta mbajë Shqipërinë këtu ku është, kështu siç është. Me pamundësi për shumicën, me luks dhe pushtet për një pakicë absolute. Mënyra për ta mbajtur kështu siç është, është që më 18 Qershor, mos të kemi zgjedhje, mos të kemi zgjedhje, edhe sikur të bëhen votime. Duan pra t’i diktojnë shqiptarëve jo më një demokraci, por një kakistokraci, sundimi nga më të këqinjtë, hajdutët, gënjeshtarët dhe kriminelët. Ndaj 18 Shkurti është padyshim një ditë me rëndësi për këdo që e ka ndarë mendjen të qëndrojë dhe jo të largohet nga vendi i tij, të qëndrojë dhe t’i rrisë këtu fëmijët e tij apo të saj dhe mos ta braktisë vendin. Eshtë dita ku të gjithë shqiptarët e braktisur, të mashtruar, të zhgënjyer, të zemëruar, te ngrihen e të mos pranojnë më keqqeverisjen.

Keq qeverisja ka krijuar dy botë, botën e shumicës dërmuese të shqiptarëve nga më të pamundurit deri tek ata me mundësi të mira ekonomike, por që nuk kanë asnjë mundësi të ndërtojnë jetë dinjitoze, ku respektohet dinjiteti i tyre dhe botën e një grushti që ka gjithçka, ligjin, pasuritë, taksat, tenderat, koncesionet dhe burimet njerëzore të vendit, të cilët po na sjellin fatkeqësi të panumërta për hir të pushtetit dhe pasurisë së tyre. Përplasja e këtyre dy botëve mund dhe do të ketë një përfundim, në Shqipëri si kudo në botën e civilizuar, fitoren e shoqërisë shqiptare, fitoren e shqiptarëve të bashkuar.

Për mua përgjigja ndaj kësaj pyetje është fare  e thjeshtë, le të nisim së bashku me 18 Shkurt një lëvizje popullore e në krye të kësaj lëvizje popullore të jeni ju, ajka e shoqërisë shqiptare, intelektualë, pedagogë, menaxherë, shtresa e mesme dhe bashkë me ju, të gjithë qytetarët shqiptarë, opozita në ballë sigurisht, për ti thënë këtij pushteti që ka humbur çdo legjitimitet, se nuk do të pranojmë zgjedhje të vjedhura. Përmes zgjedhjeve  të lira dhe të ndershme do të sjellim një qeveri të qytetarëve, me pushtet të kufizuar, e cila nuk mbyt por ofron mundësi dhe shpresë për të gjithë, duke filluar me rininë shqiptare”.

 

Lulzim Basha dëgjoi me vemdnje shqetësimet, idetë, kerkesat dhe propozimet e profesionistëve të rinj:

Adriatik Lapaj, anëtari i shoqërisë civile dhe avokat, foli për rëndësinë dhe përgjegjësinë sociale të intelektualëve shqiptar, të cilët sipas tij nuk kanë dhënë kontributet e mundshme për vendin e tyre por janë treguar tepër pragamtistë. Duke e vlerësuar opozitën si një aset të vlefshëm të një vendi përmes të cilit vjen edhe ndryshimi, Lapaj i drejtoi një kërkesë Zotit Basha. “Ju keni përgjegjësinë dhe shansin historik të ktheni modën e vlerave, e jo më atë të gangove me zinxhir floriri në qafë. Parlamenti duhet të jetë arena e vlerave dhe ju e keni këtë shans historik. Ju lutem mos e digjni.”

 

Brenton Kotorri, anëtar i organizatës APPA, u shrpeh se duke u bërë bashkë dhe duke pasur mundësi mund të arrihet ndryshimi – “Pushteti i ne njerëzve është më i madh se njerëzit e pushtetshëm”.

 

Faola Hodaj, e diplomuar në Gjermani dhe sot drejtuese e një organizate të shoqërisë civile, gjithashtu pedagoge në universitet, tha se arsyeja përse vendosi të kthehej në Shqipëri ishte detyrimi qytetar dhe përgjegjësia e seicilit për të dhënë kontribut në vendin e tyre.

 

Për Rudina Hajdarin me rëndësi është rikthimi i energjisë dhe shpresës për të gjithë qytetarët shqiptarë.

 

Uran Derri, i diplomuar për financë kontabilitet dhe juridik, aktualisht sipërmarrës, thirrjen ia drejtoi pjesmarrësve por edhe sipërmarrësve shqiptarë. “Ne po marrim vetëm shtrëngim të biznesit, mungesë transparence dhe rritje korrupsioni ndryshe nga cfarë na u premtua përpara katër vitesh. Unë ftoj të gjithë sipërmarrësit e lirë dhe të drejtë të mbështesin politikat fiskale të PD dhe të bashkohen në 18 shkurt kundër kësaj padrejtësie, sepse kjo nuk është politike por padrejtësi”.

 

Pedagogu i universitetit të arteve për pikturë dixhitale dhe tekntikat e grafikës dhe dizajnit, Harri Aleksi, nga të parët pedagogë të një fryme të re të mësimdhënies për këtë lëndë bashkëkohore, kërkon investim në arsim për të pasur kushte europiane në mësimdhënie.

 

Resana Vekshari ka studiuar në unviersitetin e Stambollit për ekonomi dhe financë. E punësuar në sistemin bankar privat, duke e identifikuar veten me shtresën e mesme intelektuale të shoqërisë, Resana thotë se pavarësisht se punon fortë, shteti e cënon përmes taksave, duke nisur me atë progresive.

 

Taulant Kullolli ka studiuar në Universitetin e Verones, sot pedagog ne Universitetin e Durrësit ‘Aleksandër Moisiu’ e konsideron veten si pjesë e atyre shqiptarëve, të cilët duke u shkolluar jashtë vendit, kanë paguar faturën e një pune e cila ende nuk po merr asgje në shkëmbim.“Në shoqërinë tonë mbretëron frika. Migrimi tregon se në këtë vend po kthehet frika dhe si përfaqësues të shtresës së mesme, duhet ta ngremë zërin dhe të përpiqemi të shembim një qeveri e cila nuk ka mbajtur premtimet e saj” – tha Kullolli.

 

Egon Loli, një nga themeluesit e medias “Pa Fokus”, tha se liria e fjalës mbetet themel i shoqërisë së lirë që zhvillimin e mbështet mbi meritokraci e jo kolektivizmin e mendimit, kolektivizmin politik apo edhe atë të sjelljes. “Komunikimi është shndërruar, nga funksioni për të përcuar mesazh, në një funksion fasadë. Kur kushtetueshmëria është e rrëzuar, sigurisht që fasada mediatike do të mbulojë thyerjen e kushtetueshmërisë” – tha Loli –“ Sa i përket protestës, mendoj se duhet të protestojmë pikë së pari për lirinë e fjalës më 18 shkurt. Dua ta mbyll me një citim të Biblës, pavarësisht nëse besojmë ose jo, baza e saj është merita dhe e drejta: Nëse zoti është me ne, nëse e drejta është me ne, atëherë kush është kundër nesh?”

 

Kryetari demokrat Basha, në përgjigje të citimit të marë nga Bibla, tha se Zoti, e drejta dhe fati gjithmonë ndihmojnë guximtarët dhe ata që guxojnë ta mposhtin frikën. “Dhe askush nuk e di më mirë se shqiptarët – tha Kryetari-  është detyra jonë t’ia kujtojmë njëri-tjetrit. Të ma kujtoni dhe t’ua kujtoj, t’ia kujtojmë të gjithë shqiptarëve”. Basha shpjegoi se askush nuk e ka provuar më shumë në kurriz këtë sesa shqiptarët se çfarë ka bërë e keqja në këtë vend kur shumica nuk guxonte të fliste dhe çfarë pasojash ka patur kjo për vendin tonë, për njerëzit, për breza të tërë.

 

Aida Maho, e diplomuar në London School of Economics, sot kosnulente ligjore tha se ky takim është një tregues se mundësia, forca dhe kapaciteti ekziston ndaj duhet vetëm më tepër organizim dhe frymë skuadre.

 

Për Ergis Eskiun, pedagog mjekësie në Tiranë dhe Elbasan, shëndetësia falas në Shqipëri është inekzistente. “Kam kërkuar punë në QSUT pasi u diplomova dhe i kërkova vend pune për një shërbim të cilin shteti nuk e siguron. Shëndetësia falas nuk ekziston është mashtrim, të thuash populizëm është pak, sepse është mashtrim. Jam ndeshur me dy gjëra, e para kanë tentuar të më korruptojnë, që unë të paguaja 5 mijë euro për një vend pune që e refuzova. Edhe herën e dytë që u interesova më thanë të vazhdoj punën në privat pasi mirë jam aty, e skam c’e dua shtetin”.

 

Besmir Semanaj, ekspert i teknologjise se informacionit u shpreh se problemi më i madh është eksodi masiv ku plot 200 mijë persona janë larguar nga Shqipëria. “Shoqëria jonë është sëmurë nga varfëria, frika dhe vrasja e shpresës. Cdo sëmundje ka shërim dhe 18 shkurti është ilaci i parë i kësaj shoqërie. – tha Semanaj – Në 18 shkurt të vrasim frikën pasi nëse jemi krah për krah dhe ecim në rrugë të drejtë, askush nuk ka cfarë na bën. 18 shkurti është ilaci i parë i kësaj shoqërie”.

 

Aktivisti i shoqërisë civile, njëkohësisht gazetar, Aulon Kalaja e quajti opozitën si aleaten më të afërt të shoqërisë civile. “Shoqëria civile mund ti nisë kauzat por është politika ajo që i con deri në fund”- tha Kalaja. “Kisha një propozim për ju për protestën. Sëbashku me aktivistë të tjerë të shoqërisë civile kemi menduar që në 18 shkurt jo vetëm do jemi në protestë por do të bëjmë një spektakël me të gjitha pankartat që kemi pasur në protestat e mëparshme, betonizimit të Durrësit, betonizimit të parkut të Liqenit apo kundër mbetjeve”. Në përfundim, Aulon Kalaja i drejtoi një pyetje të drejtpërdrejtë kryetarit Lulzim Basha: “Për ju është më i rëndësishëm 18 shkurti, apo 18 qershori?”

 

Zoti Basha i ftoi edhe një herë të gjithë, të bëhen bashkë më 18 shkurt, jo për të, jo për Partinë Demokratike, por për të ngritur zërin për problemet e tyre dhe për të ardhmen e familjeve të tyre, për të hapur rrugën e një ndryshimi të madh për vendin, kthimin e pushtetit tek qytetarët.