Kjo mbledhje e komisionit kishte të bënte me procedurën e shqyrtimit të draftit të amendamenteve kushtetuese të përgatitur nga ana e maxhorancës dhe ekspertëve të emëruar prej saj. Opozita, gjatë gjithë ditës së sotme, ka pasur komunikime të vazhdueshme edhe para mbledhjes, ku kemi kërkuar në fillim të saj dhe gjatë saj, që drafti i amendamenteve të shkonte në Komision të Venecias së bashku me paketën që kishte të bënte me komentet e opozitës lidhur me draftin.

Gjatë kësaj jave, ekspertët e propozuar nga opozita do të përgatisin këto komente dhe sigurisht arritja e një kompromisi të tillë, pra që drafti të shkojë në paketë bashkë me amedamentet dhe komentet e Partisë Demokratike, është një hap i mirëpritur. Mund të ishte kursyer i gjithë ky debat, siç e pate edhe ju, sepse kërkesa proceduriale në fillim u rrëzua me votat e maxhorancës. Sigurisht që përshëndes faktorët që bënë të mundur arritjen e një konsensusi të tillë, pra që paketa të shkojë drejt Komisionit të Venecias. Do të jetë Komisioni i Venecias që do të shohë më pas draftin e amendimeve të përgatitur në mënyrë të njëanshme. Siç e thashë edhe gjatë mbledhjes, kemi vlerësimin maksimal për kontributin e eskpertizës ndërkombëtare, për misionin EURALIUS të Bashkimit Europian, për misionin OBDAT dhe ekspertët e tyre por siç edhe ju e pate, nuk mund të mos vëmë re ndikimin e ekspertëve vendas të cilët janë më të shumtë në numër.

Përqendrimi rreth tyre, ne e kemi shprehur, krijon dyshime të arsyeshme se gjithë drafti i përgatitur, në pjesën më të madhe shkon drejt kapjes. Kjo sepse 9 institucione të reja që krijohen me Kushtetutë, sipas draftit që ju keni parë, të nënta këto institucione, që do të kenë nën kontroll të gjithë sistemin e drejtësisë, do të emërohen nga mazhoranca e Ramës dhe e Metës pa një pjesëmarrje të opozitës e cila do të ishte një filtër për të frenuar kapjen. Këto janë çështjet paraprake që ekspertët kanë evidentuar në këto 48 orë. Besoj se komentet e tjera do të vijnë gjatë javës edhe prej eskpertëve të cilat do ti drejtohen Komisionit të Venecias për të parë nëse këto zgjidhje që kanë ardhur nëpërmjet këtij drafti do të jenë zgjidhje që forcojnë gjyqsorin, luftojnë korrupsionin apo e mbajnë në mënyrë të njëkohëshme edhe luftën ndaj korrupsionit edhe pavarësisë.

Ne përshëndesim dhe besoj se do të gjejmë pika të përbashkëta në gjithë paketën dhe në githë pjesën që bën fjalë për luftën ndaj korrupsionit dhe krijimit të institucioneve, që shkojnë në drejtim të luftës ndaj korrupsionit në sistemin e drejtësisë, por jemi tepër skeptikë lidhur me procesin dhe amendamentet që kanë të bëjnë me kriteret e emërimit të gjyqtarëve të cilat, siç i evidentuam edhe sot, lënë mënjanë Shkollën e Magjistraturës, përjashtojnë studentët e Shkollës së Magjistraturës në karrierën në sistemin e drejtësisë dhe kthejnë gjyqtarët, hetuesit, prokurorët e kohës së diktaturës.

Kjo për ne shkon drejt kapjes. Ne jemi kundër kapjes së sistemit të drejtësisë dhe emërimeve në të gjithë sistemin e drejtësisë nga Rama sepse krijohet përceptimi se do të jetë Edi Rama ai që do të emërojë me 84 vota, kur sot Rama dhe Meta kanë 88 vota, të gjithë anëtarët e lartë të gjyqsorit, ata që do kontrollojnë gjyqtarët, këshillin e prokurorëve, Prokurorin e Përgjithshëm, që do të shkarkohet dhe emërohet nga kjo maxhorancë, anëtarët e KLD-së do të emërohen nga kjo mazhorancë. I gjithë ekipi dhe institucionet që do të emërohen do të kontrollojnë sistemin e drejtësisë dhe do të emërohen me maxhorancën e Ramës dhe Metës. Për këtë çështje ne nuk biem dakord.


Prononcimi për mediat i deputetit Eduard Halimi pas mbledhjes së Komisionit të Reformës në Drejtësi, 28 Shtator 2015