Sot Partia Demokratike zhvillon Kuvendin Programor për prezantimin e programit për zgjedhjet e ardhshme politike, me sloganin “Shqipëria meriton më shumë”.

Fjala e Arbi Agalliut, Sekretar i PD për programin:

A eshte permiresuar jeta e shqitareve gjate 11 viteve te fundit? Te gjithe e dim qe pergjigja eshte jo!
Jo vetem qe nuk eshte permiresuar por eshte perkeqesuar ne shume drejtime.
Pergjegjesi kryesor per kete perkeqesim eshte Edi Rama dhe qeverisja e tij e korruptuar.
Shqiperia ka ecur dhe vijon te eci ne drejtimin e gabuar, ndaj me Edi Ramen dhe Partine Socialiste nuk mund te jete asnjehere histori suksesi.
Te perserisesh gabimet e kaluara do te thot te dish perfundimin e 4 viteve te ardhshme.
Nderkohe Shqipëria përballet me probleme endemike të cilat pengojne zhvillimin ekonomik të qëndrueshëm. Sot perkrahen ato biznese qe kane lidhje te ngushta me qeverine, ndërkohë bizneset e ndershme perballen me taksidarët, korrupsionin galopant dhe një sistem taksash të lartë e jo të drejt.
Rreth 40% e bizneseve shqiptare ankohen se u është kërkuar rryshfet. Nga ana tjeter, Shqipëria ka rritur ndjeshëm problemet me indikatorin e korrupsionit.
Si forcë e djathtë, Partia Demokratike është e bindur se varfëria luftohet dhe reduktohet vetëm nëpërmjet lirisë së tregut, mbështetjes ndaj sipërmarrjes dhe taksave të ulta.
Ne qeverisjen e partise demokratike do te:
• Fuqizojme shtresen e mesme duke ulur barren fiskale si dhe hapjen e vendeve të reja të punës.

• Do te thjeshtojme sistemin fiskal dhe ulim taksat, për t’i dhënë mundësi qytetarëve të kenë më shumë para ne xhepat e tyre.

• Do te vendosim taksën e sheshte 9%. Tatim mbi te ardhurat personale 9%. 9% do te jete dhe tatimi per biznesin (duke perjashtuar biznesin e vogel).

• Ulja e taksave do ti jap frymemarrje cdo familje dhe sipermarresi. Me shume para per shtresen e mesme per konsum. Me shume para per bizneset per investim. Ulja e taksave do te thot te ulet informaliteti dhe te nxitet zhvillimi i tregut dhe ekonomise ne teresi.

• 0 taksa per biznesin e vogel deri ne 14 mln leke te reja. Do te ulim detyrimet qe bizneset e vogla paguajne ndaj pushtetit lokal ne vleren jo me te larte se 1% e xhiros vjetore.

• Duke aplikuar pullen fiskale do të përjashtohen nga kontrollet tatimore bizneset e vogla, duke ofruar sherbimin ku dhe kur kërkon tatimpaguesi.

• Kompesimi apo rimbursimi automatik nga sistemi i TVSH-se per cdo tatimpagues perfitues, duke eliminuar abuzivizmin, korrupsionin si dhe ndërhyrjen e adminsitratës tatimore.

• Do te bashkojme ne nje institucion te vetem tatimet dhe doganat, duke pergjysmuar burokracine dhe duke shumefishuar luften kunder korrupsionit.

• Privilegjet fiskale per investitoret strategjik do te eleminohen.

• Partia Demokratike i qendron angazhimit te kahershem per heqjen e takes Rama 240 leke te vjetra/liter, pjese e cmimit te karburanteve.