REAGIMI I ANËTARES SË KRYESISË SË PD, MARINELA ZIU

MUNGESË TRANSPARENCE, TRANSAKSIONE E RIMBURSIME QË DUHET TË MBAHEN JASHTË VËMENDJES SË PUBLIKUT APO MUNGESË PARASH NË BUXHETIN E SHTETIT?!

Prej datës 19 mars, qyetarët më të varfër dhe më të vjedhur të Europës, e kanë të pamundur të monitorojnë shpenzimet e qeverisë, pasi Ministria e Financave për të disatën herë dhe pa asnjë lajmërim, nuk publikon transaksionet e thesarit.

Nga dita e saj e parë, ko qeveri ka thyer çdo rekord të mungesës së transparencës, e cila në çdo rast është shoqëruar me një megaaferë korruptive.

Listës së kontratave koncesionare e prokurimeve publike që nuk publikohen, Ligjeve e Vendime të Këshillit të Ministrave që publikohen me vonesë në Fletore Zyrtare, mjegullnajës e territ të informacionit me lejet e ndërtimit, investimet strategjike, ankandet, subvencionet, qiratë e pronave shtetërore e çdo kontrate tjetër publike… Tashmë prej javësh i shtohen edhe transaksionet e thesarit.

Fatkeqsisht, transaparenca është në ditët e saj më të errëta edhe për faktin e mungesës së financimit të projekteve antikorrupsion si Open Data Albania, si një dritare informacioni e aksesueshme lehtësisht, duke kontribuar në monitorimin e shpenzimeve të qeverisë jo vetëm nga media e gazetarë por mbi të gjitha nga qytetarët shqiptarë.