“TESTIMET, JANË KYÇ PËR DALJEN NGA KARANTINA”, BASHA: PA TESTIME, NUK MUND T’I LARGOHEMI RREZIKUT

 

Testimet janë kyç për daljen nga karantina. Testimet janë kyç për rikthimin e ekonomisë në lëvizje dhe çdo kosto e testimeve, sado të na kushtojnë testimet, gjithçka tjetër do të na kushtojë shumë më shumë. Përshëndes zërat gjithnjë e më të fortë të ekspertëve kombëtarë këtu, ju përmendët doktor Piperon, por edhe të tjerë, të cilët janë bërë këto orët e fundit gjithnjë e më vokalë, gjithnjë e më zë lartë për nevojën për të shtuar në mënyrë dramatike numrin e testimeve. Personalisht, nuk jam mjaftuar vetëm me kërkesën drejtuar qeverisë, kam pasur kontakte edhe me partnerët tanë ndërkombëtarë. Për fat të mirë një nga partnerët tanë kryesorë, partneri ynë strategjik Shtetet e Bashkuara të Amerikës përmes ambasadës këtij, përmes një fondi të USAID, ka vënë në lëvizje një mekanizëm, i cili shpresoj që të paktën për dy apo tre javët e ardhshme të bëjë të mundur ardhjen e një numri shumë të madh kitesh testimi në Shqipëri. Gjej rastin t’i falënderoj dhe të shpreh mirënjohjen time, por besoj edhe të çdo qytetari shqiptar që na gjendet në këtë ditë kaq të vështirë me diçka kaq të domosdoshme. I kam drejtuar OBSH-së një kërkesë prej më shumë se tre javësh për të njëjtën gjë. Pra, nuk kemi qëndruar thjesht dhe vetëm në rolin e propozuesit, por kemi bërë çfarë është e mundur, sigurisht nga pozitat e opozitës, që testimet të bëhen në mënyrë më masive si dhe të sigurohen mjaftueshëm aparate dhe pajisje testuese për shëndetësinë. Ky pra është roli ynë, ky është kontributi që po japim për këtë pjesë të betejës dhe dua ta theksoj: pa ditur me saktësi jo vetëm majën e ajsbergut, të gjithë përmasat e ajsbergut nëse përdor këtë metaforë, do të jetë shumë e vështirë t’i largohemi rrezikut, i cili vazhdon të kërcënojë jetën dhe shëndetin e qytetarëve në Shqipëri.

 

“DO TË MARR PJESË NESËR NË KËSHILLIN  E SIGURIMIT”, BASHA: NUK PËRFSHIHEM NË RETORIKË POLITIKE. KRYEMINISTRI TË MOS HARXHOJË KOHË TË SULMOJË OPOZITËN

 

Pyetje: Çfarë përgjigje keni për ftesën e Ramës për bashkëpunim?

Lulzim Basha: Përgjigjja ime për çdo qytetar është që nuk do të angazhohem në retorikë politike. Nuk është vendi, nuk është koha. Ka dy gjëra: Të ndajmë retorikën politike nga gjërat praktike që mund të  bëjmë. Sa i përket retorikës politike, atë që kam bërë prej 5 javësh do të  vazhdoj ta bëj derisa shqiptarët dhe Shqipëria të çlirohen nga kjo e keqe. Nuk do të angazhohem në retorikë politike dhe me shumë mirësjellje, në mënyrë të vazhdueshme, i kam kërkuar kryeministrit të njëjtën gjë. Për fat të keq, ndonëse fjalët e mbrëmshme ishin shpresëdhënëse, por po të shikoni kryeministri vazhdon  të harxhojë shumë kohë të sulmojë pikërisht ekspertët që ka ftuar mbrëmë. Megjithatë dua të them që ekspertët e Partisë Demokratike kanë qenë dhe janë gati për të ofruar ekspertizën e tyre në çdo moment në shërbim të qytetarëve. Në fushën e ekonomisë, në fushën e shëndetësisë, në çdo fushë propozimet tona kanë qenë konkrete, kanë qenë publike pavarësisht se janë sulmuar dhe pastaj janë adoptuar, ne megjithatë kemi vazhduar punën tonë pa u shkurajuar dhe do të vazhdojmë të bëjmë punën tonë në shërbim të qytetarëve, sepse në këtë betejë, nëse mund ta quaj kështu, kemi një dhe vetëm një prioritet jetën, shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve. Ndaj, edhe ftesa ime ndaj kryeministrit është që të gjithë vëmendjen dhe energjinë e tij ta fokusojë tëk puna jashtëzakonisht e rëndësishme që ka për të mbrojtur shëndetin, jetën dhe ekonominë e shqiptarëve dhe këtu opozita do të vazhdojë të jetë konstruktive, propozuese dhe të ofrojë pa asnjë kufizim të gjithë ekspertizën siç ka ofruar deri më sot. Natyrisht do të ndihmonte, nëse propozimet që ekspertët tanë apo ne si opozitë kemi parashtruar do të shqyrtoheshin me seriozitet siç edhe më është premtuar në rastin e vetëm të mbledhjes së Këshillit të Sigurisë Kombëtare para tre javësh. Meqë ra fjala presidenti I Republikës sot më ka njoftuar se ka për qëllim të thërrasë një tjetër mbledhje të Këshillit të Sigurisë Kombëtare ditën e nesërme dhe i kam konfirmuar gadishmërinë, i kam treguar edhe njëherë konstruktivitetin tim.

Pyetje: Do të jetë edhe kryeministri?

Lulzim Basha: Po, e ka për detyrë të jetë kryeministri pjesë e saj , por presidenti për herë të dytë po fton edhe kryetarin e opozitës. Pra, ne kemi qenë dhe jemi të gatshëm të ofrojmë të gjithë ekspertizën tonë  pikërisht në funksion të daljes nga kjo situatë më sa më pak dhimbje.

 

BASHA: TË DYJA PAKETAT E QEVERISË JANË GJYSMAKE. FATURA NUK KALON AS 100 MILIONË EURO, KUR VETEM PAMETA E PARË E KOSOVËS ËSHTË 170 MILIONË EURO

 

Për fat të keq të dyja paketat mbeten gjysmake. Po t’i marrim të dyja së bashku, në të dyja paketat nuk kalojmë në nivel total duke përfshirë edhe faturën sociale dhe gjithçka tjetër, nuk kalon afro 100 milionë euro, ndërkohë që Kosova vetëm në paketën e parë ka dhënë 170 milionë euro. Tani besoj se krahasimi është i qartë. Është e rëndësishme të shpjegohet se përse ne kemi kërkuar që të mos vonohet me këtë paketë. Tani këto po jepen si shpërblim për papunësinë për njëerëzit që kanë humbur vendet e punës. Pse? Sepse biznesi ka mbyllur dyert dhe është në gjendje koma, të mos themi falimentim se është fjalë e rëndë. Atëherë pse duhet të prisnim ne derisa këta njerëz të nxirreshin nga puna për t’u dhënë pagesë papunësie? Pse të mos stimulonim drejtpërdrejtë që para 2 javësh, që para 3 javësh, që para 4 javësh, kur propozuam biznesin, duke u dhënë mumdësinë që të vazhdonte të kishte likuiditet, të kishte para për të vazhduar për të paguar të puënsuarit.

Pyetje: Si?

Lulzim Basha: Duke ndërhyrë do të arrinim dy qëllime,

Së pari do të mbanim në këmbë aktivitetin ekonomik, punëdhësnësit, qoftë ky i vogël, vetëpunësim apo punësim familjar, qoftë ky i mesëm apo i madh, shërbime apo prodhime.

Pyetje: Si, z.Basha?

Lulzim Basha: Duke dhënë injeksionet që ne propozuam që me 11 mars.

Pyetje: Pyetja që sot shtrohet a i kishim paratë, i kishte Shqipëria këto para që këto kompensime të ndodhin edhe tre-katër javë më parë?

Lulzim Basha: Sigurisht që i kishim dhe akoma i ka.