• Pezullimi i Rektorit të Universitetit të Tiranës dhe komandimi nga qeveria i një rektori tjetër, pa u shprehur më parë Presidenti, janë akte antikushtetuese dhe antiligjore që minojnë autonominë universitare.
  • Me shullazët e rinj në krye të Ministrisë së Arsimit dhe të UT, Edi Rama mund të vjedhë ndonjë tender apo pronë të Universitetit, por nuk ka për t’ia dalë që t’i mbyllë gojën pedagogëve dhe studentëve.

 

DEKLARATË E LUÇIANO BOÇIT

 

Ministrja fatkeqësisht e Arsimit, Besa Shahini, i ka vënë minat autonomisë universitare, me një vendim tjetër të paligjshëm, që tregon padurimin për të zëvendësuar në mënyrë antikushtetuese rektorin e Universitetit të Tiranës me militantë partiakë apo pazarxhinj të pushtetit.

Me të drejtë, shumë kolegë nga bota universitare dhe nga politika po thonë se Edi Rama po kërkon të bëjë sot me Universitetin e Tiranës atë që nuk mundi ta bënte dot me Shullazin 3 vjet më parë, për të vendosur nën kontroll politik çdo hallkë të Universitetit  të Tiranës.

Jo vetëm vendimi i djeshëm i Besa Shahinit për pezullimin e rektorit është antikushtetues dhe i paligjshëm, por edhe vendimi i sotëm i Ministres fatkeqësisht të Arsimit, është në kundërshtim flagrant me Ligjin për Arsimin e Lartë.

Komandimi i një rektori të ri, pa pritur vendimin e Presidentit, është në shkelje të plotë të Kushtetutës dhe të ligjit. Ligji nuk ia jep Ministres këtë kompetencë.

Në asnjë nen të Ligjit të Arsimit të Lartë, i cili rregullon autonominë e universiteteve, që nga procedura e zgjedhjes dhe deri tek ndërprerja e parakohshme e mandatit të rektorëve, nuk flitet për të drejtën e ministrit të arsimit për të komanduar rektorin e ri. Sipas nenit 39, pika 10, të cituar në Urdhrin e pezullimit, Ministri i propozon Presidentit shkarkimin e Rektorit. Në rast mos shprehjeje nga ana e tij, për një muaj shpall zgjedhjet.

Pra, Ligji nuk parashikon asnjë komandim dhe asnjë ekzekutim shkarkimi, pa fjalën e Presidentit.

Nxitimi për të thelluar paligjshmërinë nga Ministrja fatkeqësisht e Arsimit, tregon padurimin e Edi Ramës për të vendosur nën kontroll të plotë universitetin më të madh në vend, duke komanduar një rektor fallco.

Për të marrë nën kontroll Universitetin,  Rama po  shfrytëzon edhe mungesën e Gjykatës Kushtetuese, siç po bën për çdo akt me të cilin vjedh dhe dhunon shqiptarët.

Për këtë vendim të paligjshëm, Ministrja fatkeqësisht e Arsimit duhet të ishte shkarkuar menjëherë. Mbrojtja e saj tregon se projekti për kapjen e Universitetit të Tiranës është projekt i Edi Ramës.

Me shullazët e rinj në krye të Ministrisë së Arsimit dhe të Universitetit të Tiranës, Edi Rama mund të vjedhë ndonjë tender apo pronë të Universitetit, por nuk ka për t’ia dalë që t’i mbyllë gojën pedagogëve dhe studentëve!