Fevziu: Janë pothuajse katër ditë tejet të tensionuara, që prej ditës së hënë kur Ilir Meta doli me një vendim të kryesisë së LSI, duke thënë se vendi ka nevojë për një qeveri besimi, se vendi nuk mund të shkojë në zgjedhje pa opozitën, se gjuha e mazhorancës është arrogante. Ka patur tension politik. Pas deklaratës së Metës ka pasur takime të Kryeministrit me aletatët e tij, si dhe Kryeministri për herë të parë që prej hapjes së cadrës ka kërkuar dialog me opozitën. Por cfarë po ndodh? A do kemi zgjedhje në 18 Qershor dhe cili është qëndrimi i Partisë Demokratike dhe aletaëve të saj? Për të diksutuar mbi këto ccështje, unë kam ftuar Kryetarin e Partisë Demokratike, z.Lulzim Basha. Mirëmbrëma dhe mirë se keni ardhur Zoti Basha.

Basha: Faleminderit për ftesën.

Fevziu: Unë kam qënë në cadrën tuaj dhe ishte detyrimi juaj të vinit në studio. Këto ditë janë vendimtare edhe për ju edhe për forcat e tjera politike. Rama ka deklaruar sot që ju po i shmangeni ftesës së tij. Duket se ka përpjeke për një takim pavarësisht se Rama ka thënë se është i pafuqishëm sepse jeni ju që po i shmangeni takimit. Kam dy ditë që pres vendin dhe orën. Nuk kam as vend as orë, thotë Kryeministri?

Basha: Kjo është një deklaratë e pasaktë dhe e gënjeshtërt sepse ne kemi ftuar shumë palë politike të mbajnë përgjegjësi për këtë moment krize që po kalon vendi. Kemi qënë të hapur që dialogun ta zhvillojmë jo sot, por cdo ditë në këto 48 ditë proteste, që nga dita e parë, që nga 18 Shkurti e deri më sot. Dialog nuk do të thotë të bëjmë monologje secili për hesap të vet, sic ndodhi më 6 Qershor, gjatë reformës në drejtësi. Në shkuam të përgatitur me terma juridike dhe politike dhe si përgjigje mora që zoti Rama kishte ardhur me një fjalim të përgatitur në xhep. Ishte takim i synuar për t’u përdorur politikisht. Me dialogun që kërkojmë, duam të japim zgjidhje. Për këtë arsye, që prej ditës së sotme stafi im ka kontaktuar stafin e Kryeministrit duke treguar gatishmëri për përgatitjen e takimit i cili të ketë premisa për zgjidhjen e krizes.  Jo thjesht të shkojmë aty, secili të thotë ato që ka në mendje dhe pastaj të bëjmë disa fotorafi e disa filmime. Kjo është fasadë. Unë jam shprehur që prej ditës së parë se koha e fasadave i takon republikës së vjetër.

Fevziu: Ju po thoni që jeni i gatshëm për takim me axhenda të paradiskutuara?

Basha: Për një takim të përgatitur sepse kriza është e rëndë dhe kërkon vullnet të vërtetë.

Fevziu: Zoti Rama thotë se kriza është vetëm në cadrën tuaj..

Basha: Se cfarë thotë ai, e kam dëgjuar por se cfarë thonë shqiptarët duhet ta dëgjojë ai dhe cdokush tjetër që mendon se kjo është dicka e shpikur dhe jo reale.

Fevziu: Kur është kontaktuar stafi juaj nga stafi i Ramës? Apo i ka kontaktuar stafi juaj?

Basha: Kontakti ka qënë që prej mëngjesit të ditës së sotme, midis stafit tim dhe stafit të Zotit Rama.

Fevziu: A ka ndërmjetës ndërkombëtar ose shqiptar për takimin?

Basha: Nuk ka as ndërmjetës shqiptar as ndërkombëtar.

Fevziu: Me cilin nga stafi i Ramës po negocioni?

Basha: Stafi im është mandatuar për të përgatitur takimin ndërkohë që nga stafi i Ramës ende nuk është mandatuar dikush.

Fevziu: Si e parashikoni ju përgatitjen e takimit?

Basha: Në radhë të parë, të sigurojë që ky nuk do jetë takim për të bërë fotografi e për të buzëqeshur para kamerave, por që do ketë objektiv dialogun politik në funksion të zgjidhjes. Opozita bashkë me qytetarët e kanë parashtruar zgjidhjen. Një qeveri teknike me mbështetje të gjerë politike e cila do fokusohet te zbatimi i plotë i dekriminalizimit, i luftës ndaj drogës dhe përgatitja për zgjedhje të lira.

Fevziu: Edi Rama ka përjashtuar diskutimin e kushteve për qeveri teknike dhe për shtyrjen e zgjedhjeve të cilat shkelin kushtetutën. Në këtë aspekt, nuk ka dialog…

Basha: Të zgjohemi dhe mos të bëjmë sikur nuk kemi qënë këtu këto 48 ditë. Kjo protestë, ka këtë vendim, largimin e këtij kryeministri dhe të kësaj qeverie sepse Shqipëria është e mbushur me drogë dhe institucionet janë të mbushura me kriminelë.

Fevziu: Po si prisni të vijë në takim kur i vini ultimatum.

Basha: Vendimi është i 18 Shkurtit. Dua ti kujtoj qytetarët, para 5 javësh gjatë një takimi me aleatët kanë dalë ftesat për dialog. Sot, në kushtet kur edhe brenda koalicionit qeveritar është shprehur gatishmëria, urgjenca për një dialog politik, për ti dhënë zgjidhje krizës, nuk mund ti kthehemi prap cështjes së para 5 javëve.

Fevzu: Qeveri teknike, asnjë kusht tjetër? Po atëhere pse do bëhet takimi?

Basha: Për të përcaktuar modalitetet se si do biem dakort për qeverinë teknike. Ka shqiptar që nuk e di pse qytetarët janë bashkuar në këtë lëvizje?

Fevziu: Në negociatat politike shkohet për të zgjidhur një ngërc. Nëse ju shkoni me ultimatum, Rama është shprehur prerazi që nuk do ketë qeveri teknike..

Basha: Dy rrugë ka si zgjidhet kjo, njëra është rruga e dialogut politik për qeveri teknike, me anë të së cilës ne do u mundësojmë të gjithë shqiptarëve të votojnë të lirë, të pakërcënuar. Rruga tjetër është rruga e përbaljes me qytetarët. Rruga tjetër nëqoftëse nuk ka dialog politik për këtë, është rruga e përballjes qytetare që ka nisur në 18 Shkurt dhe nuk do të ndalojë deri sa të realizojmë qëllimin që kemi. Zgjedhje të lira dhe të ndershme vetëm me një qeveri teknike.

Fevziu: Fakti që po këmbëngulni për një axhendë, le të nënkuptohet se nuk doni të bëhet takimi  sepse kjo axhendë është një lloj kushtëzimi

Basha: Absolutisht nuk është kushtëzim, nuk është kushtëzim për dialog për qeveri teknike, kushtëzimi qytetar i 18 Shkurtit është qeveria teknike dhe duhet të jesh në Mars të mos e kuptosh. A ka shqiptar që nuk e di këtë që kemi parashtruar

Fevziu: Ka një vendim të qeverisë që nuk e jep qeverinë teknike

Basha: Atëherë ne do të vazhdojmë të përballemi.

Fevziu: Atëherë, dialogu është i vdekur që në gjenezë

Basha: Atëherë, ftesa e Ramës gadishmëria e Ramës për dialog është hipokrizi sepse nuk kemi për cfarë të ulemi përvecse të përcaktojmë modalitetet e qeverisë teknike

Fevziu: Atehërë po ua përsëris edhe një herë, e vetmja mënyrë me të cilën uleni është të dialogoni për të përcaktuar modalitetet e qeverisë teknike?

Basha: Unë nuk ua përsëris këtë, po pyes, për cfarë tjetër mund të uleshim me Ramën?

Fevziu: Zoti Rama mund t’u pyeste përvec qeverisë teknike dhe shtyrjes së zgjedhjeve, a ka mënyrë tjetër që ju mund të bashkëpunoni për të gjetur një zgjidhje kësja krize?

Basha: Përgjigja për këtë është: PO, kishte para një viti. JO nuk ka më. Eshtë e prerë dhe e shterruar për një vit me radhë. Sepse cfarë ka ndodhur. Shqipëria është mbushur me drogë dhe miliardat e drogës po influencojnë tek zgjedhjet sic e pamë në Dibër. Kriminelët janë akoma në detyra shtetërore në kundërshtim dhe me sfidim të ligjit në fuqi të Dekriminalizimit, Kushtetutës që ndryshuam bashkarisht, spo përmend presionin që i bëhet administratës, policies, arsimit, shëndetësisë, ushtrisë gjithë sektorit publik, që  është e përditshme, por vetëm këto të dyja mjaftojnë në kushtet e shterrimit të reformës zgjedhore sepse në maj të vitit të kaluar ne bëmë propozimin për reformën zgjedhore dhe në ato kushte kur propozuam votimin elektronik, zoti Rama e kishte në dorë t’i hapte dritën jeshile dhe ne nuk do kishim sot legjitimitetin që kemi për të kërkuar largimin e kësaj qeverie, për të mbrojtur zgjedhjet. Por në kushtet kur kemi shterruar cdo mundësi institucionale që unë e kam kërkuar me ngulm, cdo mundësi për ta zgjidhur këtë, në suazën e institucioneve që kanë rënë të gjitha, meqë ra fjala, i vetmi institucion që qëndron në këmbë është qeveria sepse i ka rrëzuar të tjerat dhe tani do të rrëzojë zgjedhjet, pra në këto kushte, e vetmja zgjidhje është një qeveri teknike.

Fevziu: Ajo që po kuptoj unë është se nëse zoti Rama nuk pranon të flasë për qeverinë teknike, ju nuk shkoni në takim?

Basha: C’kuptim ka të ftosh palën për dialog që ka 48 ditë që ka parashtruar kërkesën për qeveri teknike si zgjidhje e vetme për krizën politike.

Fevziu: Ndoshta ka një keqkuptim dhe unë po tentoj ta sqaroj

Basha: Jo nuk ka keqkuptim, ka një hile. Hilja është, PO jam i hapur të diskutoj për qeverinë teknike. Në këtë moment ftesa është, urdhëro atëherë, ta përgatisim që të mos dalim atje e të bëjmë shfaqje. Ta përgatisim, si e mendon pala juaj  krijimin e qeverisë teknike, si e mendon pala jonë dhe si do ta strukturojmë dialogun për të arritur një marëveshje për këtë cështje. Kjo është mënyra normale.

Fevziu: A ju ka thënë Rama stafi i tij që është gati të flasë për qeveri teknike

Basha: Ditën e djeshme që ka qenë kontakti i parë, PO, i janë përgjigjur interesit tonë kur ne kemi parashtruar dy cështje: krijimin e qeverisë teknike dhe mandatin e kësaj qeverie për të siguruar zgjedhje të lira e të ndershme. Kanë thënë dakort. Sot në mëngjes, kur stafi ka kërkuar  rakordimin e nivelit të lartë, për të rakorduar dialogun, për këto cështje, nuk kanë pranuar, refuzon përgatitjen e një takimi që do të trajtojë një cështje kaq komplekse.

Fevziu: Sot negociatat kanë mbetur në ngërc…

Basha: Sot nuk ka pasur takim midis stafeve, mes të deleguarit tim e të deleguarit të palës tjetër në mënyrë që të strukturojnë, të përgatisin një takim për cështje kaq sensitive Pse është e rëndë kjo. Sepse, ndërkohë që refuzohet kjo, kemi dy gjëra, kemi kryeministrin në parlament që përsëri refuzon qeverinë teknike dhe kemi një shprehje, një zhargon politik që shkon krejtësisht kundër frymës së dialogut dhe kjo na bën ne të besojmë se oferta paska qenë fallso. Se në fakt, edhe pse u tha se, po, jemi të gatshëm të diskutojmë këto, nuk janë të gatshëm, ti diskutojnë.

Fevziu: Pra ju po prisni tani një përgjigje nga Rama që të përcaktojë një këshilltar, një axhendë. Nëse këshilltari, negociatori i tij përcaktohet dhe axhenda bihet dakort, cfarë parashikohet? Në axhendë do të jenë të gjitha pikat apo thjesht këto dy cështje?

Basha: Sigurisht që këto janë dy cështje shumë komplekse. Ne duam të kuptojmë në radhë të parë që ka vullnet për dialog për këto dy cështje sepse në momentin që bihet dakort dhe pala tjetër një ditë thotë PO dakort për këto dy cështje, dhe të nesërmen del në deklarata për shtyp, në takime me aleatët e vet, në Parlament dhe thotë nuk ka qeveri teknike, atëherë ne kuptojmë se nuk është e sinqertë.

Fevziu: Atëherë takimi është deri më tani një zhurmë mediatike

Basha: Zhurmë mediatike apo jo, këto cilësime i vendosni ju. Unë ju them që kemi qenë dhe do të jemi të gatshëm për dialog.

Fevziu: Kur mund të jeni të gatshëm për dialog

Basha: Kjo varet tërësisht nga pala tjetër. Ne jemi të gatshëm, edhe në këtë moment negociatori im është gati që të takohet me negociatorin e palës tjetër për të përgatitur takimin.

Fevziu: Nëse ky takim mbahet nesër apo pasnesër, a ka kohë dhe shanse Shqipëria të shkojë në zgjedhje në 18 Qershor?

Basha: Para së gjithash, cështja e zgjedhjeve është cështje standardesh, jo cështje kohe. Por sigurisht, që, nëqoftëse standardet sigurohen, sigurisht që data është në funksion të standarteve.

Fevziu: Pra mund të shkojmë në zgjedhje edhe në datën 18?

Basha: Jo në gjykimin tim, sigurisht që jo. Për faktin e thjeshtë sepse ka vetëm pak kohë për të kryer detyrat e veta bazike në vecanti në raport me dekriminalizimin, në raport me një luftë efektive kundër drogës dhe parave të drogës dhe në raport me cështjet esenciale që garantojnë votën e shqiptarëve.

Fevziu: Nëqoftëse kjo datë është e pamundur kur mendoni se është data më e mirë për zgjedhjet?

Basha: Për mua, kjo është një cështje standardesh dhe jo kohe. Neqoftëse strandardet plotësohen, dhe për këtë duhet një qeveri teknike që të ketë mandatin e plotë për ti plotësuar këto standard, atëherë data do të jetë më afër. Sa më shumë zvarritet ky process, aq më shumë largohet dhe data e zgjedhjeve të lira dhe të dnershme.

Fevziu: Sot, zoti Berisha ka bërë një deklaratë ku thotë se Rama mund të qëndrojë deri në datën 18 qershor. Ka një kontradiktë mes jush dhe zotit Berisha. Jeni dakort me këtë deklaratë

Basha: Ky është mendimi i zotit Berisha. Qendrimi zyrtar i Partisë Demokratike është ai që shpreha unë, natyrisht që nëqoftëse Rama qendron në zyrë deri më 18 qershor zgjedhjet do të shtyhen shumë më shumë, sesa nëqoftëse ai vendos ti hapë rrugë qeverinë teknike tani. Pra i vetmi efekt i qendrimit të tij më gjatë në zyrë, është shtyrja, shtyrja e zgjedhjeve. Unë gjykoj se kjo nuk i shërben as zgjidhjes së krizës, as vendit, as interesave të shqiptarëve. Nuk kam komunikuar me zotin Berisha, por mendoj se është më shumë një shprehje sesa një platformë politike, sepse platforma jonë politike është qeveria teknike një orë e më parë, sepse koha nuk pret.

Fevziu: Sot kanë ndodhur kontaktet më të rëndësishme midis stafit tuaj dhe stafit zotit Rama,  a do të ketë ky takim një ndërmjetës një ambasador të huaj ose zyrtar të lartë të BE?

Basha: Vetë krijimi i qeverisë teknike në monetin që merr formë është garancia e marëveshjes. Sigurisht, marrëveshja duhet zbatuar gërmë për gërmë por në qoftëse nuk ka vullnet politik nuk ka faktor ndërkombëtar që të sjellë ndryshimin.

Fevziu: Keni kërkuar garant ndërkombëtar për tryezën?

Basha: Nuk kemi kërkuar por kjo nuk do të thotë që nuk e mirëpresim.

Fevziu: A mund të ndërmerrte një nisëm për të ulur palët në tryezë, kur e kanë shprehur vullnetin, Presidenti i Republikës?

Basha: Në gjykimin tim po. Por ju e dini që kjo mazhorancë ka qenë jashtëzakonisht paragjykuese, denigruese dhe përjashtuese ndaj figurës së Presidentit.

Fevziu: Pra, ju është propozuar një tryezë tek për tek ju dhe z.Rama apo të shoqëruar me aleatët?

Basha: Nuk kemi arritur në çështjen e formatit. Sepse përmbajtja, thelbi i asaj që do të bëjmë është më e rëndësishme. Ajo që presin shqiptarët është zgjidhja e krizës përmes një marrëveshje politike që do ti hapë rrugë krijimit të një qeverie teknike për të bërë detyrën për zgjedhje të lira dhe të ndershme. Ndërsa nga ana jonë nuk është këmbëngulur për një format të caktuar. Sigurisht presim propozimet e palës tjetër për formatin që ata dëshirojnë apo kanë në mendje.

Fevziu: A do ishit ju të gatshëm të mbylleshit në një zyrë apo në një dhomë tek për tek me Ramën për të zgjidhur këtë çështje?

Basha: Unë nuk besoj në fabula të tilla, që zgjidhje të mëdha që kërkojnë racionalitet politik, kërkojnë përgjegjësi të mëdha vijnë thjesht nga takimet tek për tek.

Fevziu: Keni frikë ta takoni tek për tek?

Basha: Sigurisht që nuk kam asnjë frikë dhe nuk kam pse të kem frikë. Por çështja qëndron këtu; që nuk do të projektojmë takime të tilla nga të cilat varen fatet e njerëzve. Nga zgjedhjet e lira varen fatet e njerëzve, varet mirëqenia e tyre, varet nëse do të ketë shanse për më shumë punësim, për më shumë siguri, për më shumë arsim, shëndetësi, etj. Por i them si vullnete personale, a thua se ne jemi gjysëm zotër. Nuk jemi. Ne jemi qytetarë të këtij vendi që kemi marrë përgjegjësi para shqiptarëve dhe këto përgjegjësi duhet ti kryejmë me seriozitet, duhet t’i kryejmë me përgjegjësinë më të lartë dhe përkushtimin ndaj fateve të shqiptarëve.

Prandaj për çështjen e formatit unë pres propozimin e palës tjetër dhe sigurisht unë do të konsultohem me aleatët dhe forumet e mia.

Fevziu: Ju jeni i predispozuar të bëni takime dhe kokë më kokë, vetëm ballë për ballë apo edhe me aleatët?

Basha: Unë nuk kam asnjë problem me formatin e takimit. Pres propozimin e palës tjetër. Sigurisht nuk jam i vetëm, kam edhe unë aleatët e mi dhe unë jam njeri që konsultohem me bashkëpunëtorët e mi.

Fevziu: A do të marrë pjesë në këtë takim z. Meta?

Basha: Për këtë mos më pyesni mua. Meta është aleat i Ramës.

Fevziu: Z.Meta ka mbrojtur dhe ka dhënë legjitimitet disa prej tezave tuaja?

Basha: Nuk kam asnjë të drejtë unë të vendos për aleatët e Ramës. Të dy Meta dhe Idrizi janë aleatë të Ramës.

Fevziu: Pra, i mbetet Ramës që të kërkojë nëse do të jenë ata të dy në tryezë apo jo?

Basha: Ramës patjetër që i mbetet të propozojë formatin. Mua më mbetet t’i përgjigjem formatit dhe sigurisht pas konsultimit me aleatët e mi.

Fevziu: Z.Basha kur mendoni se do të jetë takimi?

Basha: Kjo varet tërësisht nga z.Rama.

Fevziu: Nëse z.Rama ju kthen një përgjigje pozitive sot edhe pas këtij emisioni mund të jetë takimi?

Basha: Mendoj se është e paarsyeshme të mendosh se takimi do të bëhet në mes të natës.

Fevziu: E kam fjalën tek shpejtësia e takimit…

Basha: Unë jam i gatshëm t’i përgjigjem menjëherë gatishmërisë për një dialog në funksion të zgjidhjes por nuk jam i gatshëm të bëhem pjesë e monologjeve shterpë vetëm për të bërë fotografi dhe për të dalë pastaj në konferencë duke akuzuar njëri-tjetrin.

Fevziu: Ka pasur një shpjegim nga z.Rama se përse nuk ka pasur një interlekutor, një ndërmjetës sot?

Basha: Nuk ka pasur.

Fevziu: Ju këmbëngulni për qeveri teknike, Rama këmbëngul për jo, a ka një plan B apo një rrugë të mesme që t’i bashkojë këto dy qëndrime krejtësisht të kundërta?

Basha: Jo nuk ka.

Fevziu: Do me thënë ju do shkoni vetëm me kushtin tuaj?

Basha: Kushti është shpallur, vendimi është marrë me 18 shkurt dhe nuk ka asnjë hap prapa. Më shumë se qytetarët shqiptarë e ka marrë vetë Rama me asgjesimin total që i ka bërë çdo garancie për zgjedhje të lira dhe të ndershme, me faktin që e ka kthyer vendin në një hambar droge prej nga ku rrjedhin lumenjtë e drogës për në Europë; me faktin që kriminelët janë akoma në Parlament, në bashkitë e vendit, në Policinë e Shtetit, në institucionet kryesore. Eshtë vetë Edi Rama që ka përcaktuar qeverinë teknike si e vetmja zgjidhje për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Fevziu: Z.Basha me sa shoh unë ky takim nuk do të bëhet, pasi nëse Rama këmbëngul në vendimet e veta, ju këmbëngulni në pozitat tuaja, në distance, a mundet të uleni në një tryezë?

Basha: Dua t’ju them që prej ditës së parë e deri në përfundimin me fitore të kësaj beteje qytetare, që kjo nuk është betejë për kalkulime politike, elektorale, po për fatin e qytetarëve, të zgjedhjeve të lira dhe të ndershme. Ne kemi parashtruar dy rrugë :

Rruga e parë është rruga e dialogut politik për një qeveri teknike.

Rruga tjetër është rruga e përballjes qytetare përmes kësaj lëvizje të madhe, të paprecedentë në historinë e Shqipërisë, të Ballkanit dhe do të guxoja të thoja edhe të Europës. Këto dy rrugë janë; dialog ose përballje.

Fevziu: Z.Basha, z. Rama ka qenë i prerë dhe i pa ekuivok, PS së bashku me ata që do të duan me datë 18 qershor, do të hyjnë në zgjedhje. Ndërkombëtarët kanë thënë në zgjedhje shkon vetëm ato që duan, kush nuk do mund të mos marrë pjesë, duke nënkuptuar PD. Çdo të bëni ju  në qoftë se Rama do të shkojë në zgjedhje me 18 qershor dhe negociatat të dështojnë?

Basha: Të fusësh të gjithë ndërkombëtarët në një thes është guxim i madh. Ne kemi marrë një mbështetje të jashtëzakonshme për kauzën tanë, nga çdokush. Asnjë faktor ndërkombëtar nuk është shprehur kundër zgjedhjeve të lira dhe të ndershme.  Asnjë faktor ndërkombëtar nuk është shprehur kundër dekriminalizimit…

Fevziu: Ambasadorja e Republikës Federale Gjermane ka thënë sot se duhet të shkoni në zgjedhje, zgjedhjet mbahen më 18 qershor, ambasadori austriak, pjesë e BE, është shprehur në të njëjtën mënyrë?

Basha: Në zgjedhje të lira dhe të ndershme, mos harro pjesën më të rëndësishme. Ne për këtë po luftojmë.

Fevziu: Kush ka thënë se nuk janë të lira dhe të ndershme zgjedhjet e 18 qershorit? Atëherë shkoni dhe negocioni kushtet për tu bërë zgjedhjet të lira por jo vetëm qeverinë teknike?

Basha: Tani ti flet sikur ke ardhur sot në Shqipëri. Ne kemi negociuar që prej majit të vitit të kaluar dhe qeveria ka refuzuar platformën tonë për zgjedhje të lira dhe të ndershme. Pas kësaj është tallur në komisionin ad-hoc për reformën elektorale. Jo një here, por dy herë OSBE/ODIHR ka sjellë 53 rekomandime të cilat sot si asnjëherë në 15 vitet e fundit të Shqipërisë, mbeten pa implementuar sepse këta duan që të rrokullisin Shqipërinë dhe shqiptarët, të shtrijnë zgjedhjet si ato që zhvilluan në Dibër. Kjo nuk ka për të ndodhur, zgjedhje të diktuara nga krimi në Shqipëri nuk ka për të pasur më.

Fevziu: Si do ta ndaloni z.Basha, në rast se data 18 qershor është kushtetuese dhe presioni i ndërkombëtarëve do të rritet ndaj jush. Si do të rezistoni ju? Rrezikoni të mbyllni një cikël 25 vjeçar politik si Parti Demokratike, tha kryeministri?

Basha: Jo. Ne rrezikojmë vetëm republikën e vjetër dhe interesat e krimit dhe korrupsionit të lidhura me të. Dhe jo vetëm i rrezikojmë, por ne do ti asgjësojmë ato përmes kësaj lëvizje popullore. Hapi i parë për asgjësimin e tyre janë zgjedhjet e lira dhe të ndershme. Zgjedhje të tjera në Shqipëri nuk ka për të pasur. Sa për çështjen e apelit të ndërkombëtarëve, edhe një herë dua t’ju them se asnjë zë ndërkombëtar nuk është ngritur kundër zgjedhjeve të lira dhe të ndershme, kundër dekriminalizimit, kundër problemit të drogës i cili sot është botërisht i njohur. Rrugët që na çojnë drejt zgjidhjes së këtij problemi i ka përcaktuar opozita bashkë me qytetarët shqiptarë. Përgjegjësia jonë e pare, nuk është para ndërkombëtarëve. Sepse populli shqiptar, qytetarët shqiptarë, të papunët shqiptarë nuk hanë as në Bruksel, as në Belgjikë, as në  Uashington, as nuk marrin ndihmë sociale atje kur janë të papunë këtu, as nuk marrin pensione atje. I kanë këtu problemet dhe problemet do të zgjidhen këtu dhe kjo është fare e qartë si për shqiptarët ashtu edhe për ndërkombëtarët. Prandaj ne marrim përgjegjësitë para qytetarëve shqiptarë, zgjidhjet do të jepen këtu.

Fevziu: Por nëse qytetarët shqiptarë shkojnë në zgjedhje dhe zgjedhin një opozitë tjetër, siç thotë Kryeministri, çfarë do të bëni nëse ndodh kjo?

Basha: Nuk ka shans të ndodhë kjo për faktin e thjeshtë sepse sot kjo që i thotë vetes qeveri dhe që në fakt është provuar se vepron me ligjet e një bande, është më e izoluar se kurrë, jo vetëm nga qytetarët që mbështesin protestën tonë por edhe nga përkrahësit e tyre të cilët kërkojnë njësoj siç kërkojmë ne, t’i nxjerrin jashtë kriminelët nga PS, të mos jenë ata apo të përcaktuarit e tyre, në listat zgjedhore dhe të garojmë si parti politike dhe jo si një koalicion politik nga njëra anë dhe një koalicion të krimit nga ana tjetër.

Fevziu: Z. Basha mesa kuptoj unë takimi mezi do të bëhet por edhe nëse u bë do të jetë i dështuar …

Basha: Takim sa për sy e faqe nuk ka për të patur. Ajo që thoni, kushtëzim, e keni gabim. Vendimi i 18 shkurtit ka qenë publik. Kushdo që mendon se dialogu politik nuk do të ishte për qeverinë teknike i themi: “Mirë se vjen sot në Shqipëri se nuk e paske haberin!” .

Fevziu: Nëse z.Rama nuk do të pranojë qeverinë teknike, nuk do të pranojë shtyrjen e zgjedhjeve. Ju çfarë masash do të merrni ndaj tij? Meqë edhe LSI dhe PDIU së paku kanë deklaruar se nuk do të marrin pjesë pa opozitën a do ti bashkoni ju votat në mocion mosbesimi ndaj Kryeministrit Rama dhe ta shkarkoni atë dhe mund të ndërtoni qeverinë teknike? Pra, ju mund ta bëni qeverinë teknike me votat tuaja pa pritur Ramën…

Basha: Ne kemi zgjedhur rrugën tonë dhe e kemi zgjedhur me vetëdijen e plotë për t’i shërbyer interesit publik. Nuk e kemi zgjedhur në funksion të llogarive elektorale apo në funksion të llogarive politike. Klisheja se demokracia në perëndim funksionon vetëm mbi bazë të vullnetit të shumicës, është e gabuar. Në perëndim funksionon demokracia sepse bashkë me vullnetin e shumicës ka një sistem të tërë kontrolli dhe balancash të pushteteve, ka të drejta të minorancës për të kontrolluar pushtetin, ka media të pavarura, ka moral, ka edhe ndjeshmëri publike. Prandaj funksionon demokracia në perëndim. Këtu mediat i ke të kapura, opinioni publik sa herë që shprehet, përballet me dhunë, me heqje nga puna, me presione nga më të ndryshmet. Ne jemi në misionin tonë për ti sjellë shqiptarëve, së bashku me shqiptarët, demokracinë e vlerave perëndimore dhe jo demokracinë fasadë.

Fevziu: Tani sapo është shprehur Rama dhe thotë se: “Nuk mendoj se PD nuk do të hyjë në zgjedhje. Ashtu siç hyri kur votoi reformën zgjedhore, kartonin jeshil lartë dhe me kokën poshtë. Po kështu nuk mendoj se z.Meta nuk do të hyjë në zgjedhje”. Kryeministri mesa duket është më i sigurtë sesa ju që do të hyni në zgjedhje. Mbase i di disa gjëra që ju si dini?

Basha: 21-22 korrik kokën poshtë e mbante Kryeministri, unë e mbaja kokën lart sepse arrita misionin që kisha parashtruar para shqiptarëve, jo një paketë kushtetuese që ja jepte kontrollin e drejtësisë kryeministrit, por një paketë kushtetuese të standardit europiano-perëndimor. E arrita këtë pavarësisht prej presionit të jashtëzakonshëm, jo parimor, të atyre që në vend që të kishin interesat e Shqipërisë të parat, kishin interesat e Ramës të parat. Dhe në qoftë se merr përshembull 22 korrikun, të jetë i sigurtë që të njëjtin përfundim do të ketë edhe kjo betejë.  Më 22 korrik fitoi Shqipëria përmes përcaktimeve kushtetuese që ne vendosëm dhe luftuam deri në fund.

Fevziu: A jeni i gatshëm që të bashkoni votat me LSI dhe PDIU në një mocion mosbesimi ndaj z.Rama ose në zgjedhjen e një qeverie teknike që mund të mbështetej nga partitë tuaja. Edhe z.Blushi ka deklaruar që dy votat e tij janë në favor tuajin për të rrëzuar z.Rama?

Basha: Për ne rrugët janë dy, dialog politik për qeveri teknike ose përballje qytetare. Këto janë dy rrugët që kemi përcaktuar.

Fevziu: E përjashtoni mocionin? Ndërkohë që z. Meta sapo është shprehur që qeveria e besimit nuk do të thotë që do të ikë kjo qeveri dhe do të krijohet një qeveri tjetër. Nëse kjo qeveri jep garanci për zgjedhjet duke plotësuar një pjesë të kërkesave të opozitës, jemi dakord. Pyetja ka qenë: E shikoni Ramën në këtë qeveri? Përgjigja ka qenë: Patjetër. Në qoftë se kjo qeveri e z.Rama del garanti që do ti plotësojë kërkesat a mund të shkohet në zgjedhje edhe me një qeveri të z.Rama?

Basha: Në mënyrë absolute jo.

Fevziu: Jeni i prerë për këtë?

Basha: Për arsyen e thjeshtë se nuk mundet autori i gjendjes ku është vendi të jetë në të njëjtën kohë edhe zgjidhësi i kësaj gjendje.

Fevziu: Si e konsideroni ju, ose si e gjykoni atë që z.Meta e ka quajtur qeveri besimi?

Basha: Kjo është një pyetje për z.Meta, ne kërkojmë një qeveri teknike me Ministra dhe Kryeministër, të cilët nuk janë pjesë e jetës aktive politike por me mbështetje të plotë nga partitë politike për të bërë largimin e kriminelëve nga politika, luftën kundër drogës dhe kushtet për zgjedhje të lira e të ndershme, kjo është platforma jonë.

Fevziu: Keni pasur kontakte me Z. Meta këto ditë?

Basha: Jo! Nëqoftëse merr atë lajmin që unë isha në katin e parë të një ndërtese dhe ai ishte në katin e tretë dhe thonë që kanë qenë në takim, ajo u përgenjeshtrua.

Fevziu: Jo nuk po flas vetëm takim, a keni pasur kontakt?

Basha: Jo, nuk kam pasur. E para e punës është e pavërtetë, por kjo sdo të thotë që nuk jam i hapur për kontakte me z.Meta, me z. Idrizi, me z.Rama, me këdo, nuk kam unë paragjykime të tilla.

Fevziu: Ju ka kërkuar z.Meta një takim?

Basha: Jo!

Fevziu: Po ju pse nuk ia kërkoni?

Basha: Për çfarë ta kërkoj? Unë e kam përshëndetur qendrimin e tij sepse siç ju thashë nuk jemi në këtë betejë për llogari elektorale apo për llogari politike, jemi për një interes madhor të shqiptarëve dhe gjykoj se një qëndrim i përgjegjshëm që ndihmon në arritjen e një zgjidhjeje për zgjedhje të lira e të ndershme është një qëndrim për tu përshëndetur.

Fevziu: A ka një marrëveshje midis Metës dhe Berishës, po përflitet shumë z.Basha, se ka një kontakt dhe marrëveshje midis tyre dhe ju thjesht po zbatoni piketat e kësaj marrëveshjeje.

Basha: Po ka një marrëveshje po është në arkivin e shtetit, është marrëveshja e vitit 2009. Këto kohë një marrëveshje? Absolutisht jo!

Fevziu: Ka komente që vijnë nga shumë media që ka një marrëveshje që tenton të bllokojë Vettingun dhe ju thjesht po e zbatoni atë.

Basha: Z.Berisha as nuk ka kërkuar, as nuk ka marrë mandat të lidhë marrëveshje as me z.Meta, as me z.Rama dhe as me asnjë faktor tjetër politik.

Fevziu: Në qoftëse ju do të shkoni në një qeveri teknike dhe do të ndërmerrni hapa për çështjen e zgjedhjeve do të parashikojë kjo edhe votimin e Vettingut?

Basha: Votimi i Vettingut është një çështje e cila është sjellë në këtë debat pikërisht për të eklipsuar problemin e madh që Edi Rama ka me garantimin e zgjedhjeve të lira e të ndershme, sepse Partia Demokratike nuk do t’i japë kurrë, kurrë votën Edi Ramës për një reformë Rama-Shullazi. Ne kemi votuar formulën Han-Nuland, dhe e vetmja formulë që do të zbatohet, e vetmja reformë që do të zbatohet është formula dhe reforma Han–Nuland, jo reforma Rama–Shullazi.

Fevziu: Po çdo me thënë kjo?

Basha: Këtë që thashë!

Fevziu: Pse nuk shkoni atëherë ta votoni?

Basha: Sepse 6 ligjet, të cilat sipas paktit të 22 Korrikut, duhet të kalonin me konsensusin e opozitës, Edi Rama i gatoi me duart e tij në mënyrë që të gjitha proceset e ngritjes së institucioneve të reja të kontrolloheshin nga Kryeministri dhe kjo për ne është e papranueshme. Sajoi marrëveshje politike në mënyrë që të kontrollonte drejtësinë prandaj ne kurrë nuk do ta japim votën për zbatimin e reformës në drejtësi në mënyrë të njëanëshme. Rruga e vetme për zbatimin e reformës në drejtësi është rikthimi i konsensusit siç u bë në rastin e një ligji ku Shtetet e Bashkuara të Amerikës detyruan mazhorancën të pranonte vërejtjet tona dhe është i vetmi ligj i paketës kushtetuese i votuar nga opozita që është ligji për SPAK-un dhe Byronë Kombëtare të Hetimit. Sot presim reflektim për 6 ligjet e tjera dhe shënoje këtë, kjo është e vetmja rrugë se si opozita apo Partia Demokratike ta votojë, ska rrugë tjetër, rruga e vetme për të rikthyer në binarët e Kushtetutës zbatimin e reformës në drejtësi dhe kështu do të bëhet.

Fevziu: Këto shënojini ju se mund të rrezikojë që ashtu si thotë kryeministri në datën 18 Qershor të shfaqeni para kamerave duke votuar dhe të kërkoni falje.

Basha: Për procesin e dekriminalizimit, për procesin e reformës në drejtësi atë çfarë kam shpalosur para shqiptarëve, atë kam realizuar, dhe të siguroj të njëjtën gjë do të realizoj edhe për zgjedhjet e lira e të ndershme.

Fevziu: A e dini që kjo rrezikon të djegë të gjithë karrierën tuaj poltike z.Basha, të rrezikojë edhe Partinë Demokratike?

Basha: E para e punës nuk e kam shtruar dhe se kam menduar kurrë në këtë rrafsh, e dyta e punës të jesh i sigurtë, është hera e pestë që po ta them që, në këtë betejë, kam braktisur dhe i kam kërkuar të gjithë bashkëpunëtorëve të mi të braktisin çdo llogari apo prapamendim elektoral. Ky është një mision.

Fevziu: Merrni ju dot pësipër të shkatërroni një parti e cila ka 25 vjet?

Basha: Jo ne kemi marrë përsipër që të shkatërrojmë Republikën e vjetër, Republikën e krimit e cila sot ka vënë përfund qytetarët shqiptar dhe në qoftëse nuk e bëjmë këtë atëherë partitë nuk kanë më kutpim, sepse janë kukulla dhe fasada.

Fevziu: Përse nuk shkoni ta mundni në zgjedhje këtë Republikë?

Basha: Për arsyen e thjeshtë dhe ti e di fare mire, siç e di sot çdo shqiptar, i djathtë apo i majtë se sot në Shqipëri është tërësisht e pamundur të bëhen zgjedhje të lira nga diktati i krimit dhe i parave të drogës.

Fevziu: Z.Basha a jeni ju sërisht kundër një koalicioni parazgjedhor me Lëvizjen Socialiste për Integrim? Tani që LSI po mban qëndrime të ndryshme të ngjashme me tuajat keni ndërruar mendim për LSI-në?

Basha: LSI është shprehur fare qartë dhe mendoj se kjo pyetje të paktën sonte nuk ka fare vend. LSI ia ka bërë fare të qartë Partisë Socialiste dëshirën për të qenë në koalicion me ta. Edhe një herë po të përsëris që me partitë, me të dy partitë e mazhorancës dhe ma partinë e madhe, Partinë Socialiste, jemi gati për çdo bashkëpunim në funksion të betejës për zgjedhje të lira e të ndershme, nuk jemi gati për llogari politike dhe elektorale por vetëm gati për një front popullor që do të garantojë zgjedhje të lira e të ndershme

Fevziu: Pra mund të bashkëpunoni me LSI-në vetëm në garantimin e zgjedhjeve dhe jo për një koalicion parazgjedhor!

Basha: Koalicionin parazgjedhor Z. Meta e ka bërë të qartë që e do me z.Rama.

Fevziu: Ka pasur komente shumë që po shihet mundësia e një koalicioni të gjerë, pra e një qeverie me bazë të gjerë.

Basha: Ne, mandatin për të qeverisur e kërkojmë dhe do ta marrim vetëm me votë të lirë nga qytetarët shqiptarë në bazë të programit tonë për të nxjerrë Shqipërinë nga kriza ekonomike dhe pë ti ofruar asaj një ekonomi të fortë, një të nesërme të sigurtë një të nesërme europiane.

Fevziu: A mund të shihni një bashkëpunim për një qeveri të përbashkët me PS-në, pas zgjedhjeve të ardhshme.

Basha: Unë shoh tani dy gjëra, një qeveri teknike për të garantuar zgjedhje të lira dhe të ndershme dhe një koalicion opozitar të gatshëm të dalë para shqiptarëve me një platformë fituese për ta nxjerrë vendin nga kriza.

Fevziu: Ju thoni që jeni i gatshëm tani për një qeveri teknike, nëse qeveria teknike nuk u jepet si do ta merrni?

Basha: Dy rrugë ka për zgjidhjen e këtij problemi. Rruga parë është e dialogut, rruga e dytë është rruga e përballjes. Përballje do të thotë që ne, opozita, me të gjitha resurset që ka, as nuk do të lejojë, as nuk do  të marrë pjesë, në një proces zgjedhor farsë të diktuar nga krimi dhe kriminelët. Ne nuk do të lejojmë që shqiptarët dhe vullneti i tyre të merren përsëri peng nga krimi dhe kriminelët.

Fevziu: Nënkryetari i Partisë Demokratike, Spaho ka thënë në çadër se ka ikur koha që për hir të stabilitetit të rrënohet demokracia, a rrezikon ta fusni vendin në një spirale përplasjesh dhe pastabiliteti që mund ta shkatërrojë këtë vend z.Basha?

Basha: E vetmja gjë që rrezikon stabilitetin e Shqipërisë janë një tjetër palë zgjedhje ku qytetarët nuk janë të lirë të shprehin vullnetin e tyre dhe kësaj rradhe një palë zgjedhje ku parlamentin dhe qeverinë nuk e emërojnë më qytetarët me votë po i emëron krimi. Në qoftëse ndodh kjo, ta marrim për një moment, kjo padyshim kërcënon stabilitetin, demokracia ka marrë fund në atë moment dhe kjo kërcënon të ardhmen europiane të Shqipërisë. Sepse nuk do të ketë, edhe po të lejoheshe diçka e tillë apo po të merrte pjesë opozita, opozita në atë moment do të delegjitimohej, do kthehej në një alibi të krimit me mbështetje qeveritare, shqiptarët do të kishin të gjithë të drejtën të thonin për karriket tuaja, për pushtetin tuaj, për privilegjet që iu sjell të qenit deputetë, ju braktisët një kauzë pë të cilën ne ju besuam, që është kauza e çlirimit të vendit nga zgjedha e krimit dhe në këtë moment patjetër që do të ketë kaos, do të ketë kaos dhe do të ketë për fat të keq vazhdim të problemit të madh të emigrimit masiv të shqiptarëve. Por kjo nuk ka për të ndodhur, ky skenar nuk ka për të ndodhur dhe për këtë sot garante nuk është vetëm opozita por është një lëvizje e madhe qytetare që bashkë me opozitën janë të vendosura të mos të lejojnë një proces elektoral farsë. Me të gjitha format demokratike dhe paqësore, të mosbindjes civile ne do të pengojmë çdo përpjekje për të marrë peng Kavajën apo Shqipërinë nga krimi dhe droga.

Fevziu: Në ç’mënyrë do ta pengoni?

Basha: Mënyrat nuk do ti them sot. Nuk do të ketë zgjedhje në Kavajë.

Fevziu: Ka një datë të dekretuar nga Presidenti, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka filluar procedurën, është regjistruar kandidati i mazhorancës, si nuk do ketë?

Basha: Neni i bashkëjetesës demokratike që pastaj konkretizohet në Kushtetutë dhe në ligje është vota e lirë, në qoftëse dhunohet vota e lirë s’kanë rëndësi as afatet, as dekretet, as datat, kaq e thjeshtë.

Fevziu: Po si do ta pengoni z.Basha?

Basha: Me të gjitha format dhe mënyrat demokratike, paqësore dhe europiane të cilat dislokohen në momentin kur një qeveri del nga binarët.

Fevziu: A ka vend Europian që s’bën zgjedhje Z. Basha?

Basha: Po, ka një histori Europa, po s’na ke thirrur për histori këtu, ndërsa nëse dëshiron sonte të të shpalos taktikat opozitare po të them që ka një moment kur të shpaloset edhe kjo.

Fevziu: Z.Rama sot ka qenë gati gati sfidues me ju, shih se ç’ka thënë.

Basha: Ka diçka thellësisht jologjike. Ky thotë Partia Socialiste fiton e vetme zgjedhjet. Ilir Meta i thotë, krijo kushte për zgjedhje të lira dhe unë do të vij në koalicion, me sa duket PDIU po ashtu. Pra ky qenka i blinduar për të fituar zgjedhjet apo jo? Pse nuk jep dorëheqje? Ta them unë se përse nuk jep dorëheqje. Sepse fati politik i Edi Ramës nuk është i lidhur jo me qytetarët, por as me socialistët e ndershëm. E ka të lidhur me krimin, me drogën dhe më një polici që dëshiron ta vëjë në shërbim të prishjes së zgjedhjeve. Ai e di fare mirë, se me largimin nga ajo karrike këto tre faktorë ku i ka bazuar betejat elektorale deri më sot dhe do t’i bazojë në betejat elektorale të zgjedhjeve të ardhshme, nuk i shkojnë nga pas. Krimi shpërbëhet, policia futet në binarët e ligjit.

Fevziu: Z.Basha, përse duhet ta japë dorëheqjen? Eshtë mandatuar nga qytetarët shqiptarë me votë, është zgjedhur nga Parlamenti i Shqipërisë. Po t’i keni votat hiqeni në Parlament. Përse duhet ta japë dorëheqjen? Ku ka një precedent të dytë në 25 vjet në Shqipëri që një kryeministër që po drejton qeverinë, në tre muajt e fundit të japë dorëheqje?

Basha: Ka ndodhur në Maqedoni, sapo ndodhi. Në Shqipëri ka ndodhur, Vilson Ahmeti.

Fevziu: Vilson Ahmeti ishte në qeveri për zgjedhje të parakohshme.

Basha: Ke shembullin e freskët në Maqedoni, ke shembullin shqiptar, Vilson Ahmetin. Nuk qëndron ajo që the. Shqipëria ka precedentin e saj, rajoni ka jo një, por disa precedentë, të thuash që kjo nuk ndodh nuk është e vërtetë, është e pasaktë. Arsyeja përse duhet të ndodhë kjo, nuk janë kasetat e Zajevit, as situata politike përpara Vilson Ahmetit, por është situata që EUROPOL-i, DASH, pra Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Bashkimi Europian, Italia kanë shpalosur fare qartë. Shqipëria sot është një vend ku nuk sundon ligji, nuk sundon qeveria, por sundon krimi i organizuar dhe droga. Droga dhe krimi kanë asgjesuar procesin zgjedhor. Këtë e pe fare mirë në Dibër, ti dhe miliona shqiptarë. Ajo që u bë në Dibër, është prova gjenerale që po bëhet gati në të gjithë Shqipërinë. Ju këtë e dini fare mirë. Këtë e dinë fare mirë shqiptarët që janë nën presion nga bandat kriminale që kanë fillluar punën qark më qark. Janë në presion administrata tatimore, nga policia, nga shteti i bërë njësh me partinë. Situata nuk ka qenë kurrë më e rëndë. Nuk ka një vend në Europë që të ketë qenë nën pushtetin e drogës dhe të krimit. Përse u mbush Shqipëria me drogë? Për zgjedhjet e ardhshme. Prandaj, jo vetëm është e arsyeshme, por i domosdoshëm largimi. Ai është autori i kësaj gjendjeje ku krimi dhe droga kanë zëvendësuar ligjin. Përse nuk e zbaton ligjin e dekriminalizimit? Për arsyen e thjeshtë sepse nuk e ka lidhur fatin e tij politik me qyetarët shqiptarë. Ai thotë: Unë në pushtet do të rri, me krimin, me drogën, me aleancat e pashenjta me krimin dhe me drogën, dhe për këtë nuk më duhen qytetarët shqiptarë, dhe i ka bërë hesapet pa popullin. Sepse sot popullin e ka në këmbë dhe kjo është arsyeja përse duhet të ikë dhe do të ikë.

Fevziu: Z.Basha, është një reagim i Metës i cili ka thënë: LSI ka dashur të japë këtë mesazh: kjo situatë kërkon që të gjithë të lëshojnë diçka, edhe opozita duhet të lëshojë diçka sepse jo të gjitha kërkesat e saj mund të realizohen dhe kjo nuk duhet marrë personale jo do të ikë Rama, jo kërkesa të tjera. Dhe së dyti, edhe nga mazhoranca duhet të ketë lëshime. Nuk është çështja e posteve.

Basha: Fleksibiliteti i marrëveshjes, është qeveria teknike, pa Edi Ramën kryeministër.

Fevziu: Ky është ultimatum.

Basha: Sigurisht, po. Më 18 qershor mirëseerdhe o turist, me 18 qershor është marrë vendimi dhe ne do t’i shkojmë deri në fund. Dy mundësi ka. Mundësia e parë është dialogu, mundësia tjetër është përballja.

Fevziu: Ju nuk i thoni dialog, i thoni bindje ndaj kërkesës suaj.

Basha: Nuk ka diskutim sepse ai e di që është autori i kriminalizimit dhe i mbushjesh së Shqipërisë me drogë. Duhet të marrë përgjegjësinë, të largohet. Askush nuk ka besim. As njerëzit e tij nuk kanë besim që ai do organizojë zgjedhje të lira dhe të ndershme. Thelbi është ky. Nuk ka sot besim. Eshtë bërë sondazhi jo nga partitë, por është bërë nga fondacione të huaja, ku 86% e shqiptarëve kanë thënë: Nuk kemi besim se procesi i ardhshëm zgjedhor do të jetë i lirë dhe i ndershëm.

Fevziu: Edi Rama shprehet se sondazhet e nxjerrin atë fitues edhe tani.

Basha: Mirë, të japë dorëheqje dhe të shkojë të fitojë. Ai i ka lidhur me karriken zgjedhjet e ardhshme. I ka lidhur me krimin dhe drogën dhe krimin që e mbajnë në pushtet e të cilët i përdor për të prishur zgjedhjet. Nuk ka njeri që nuk e kupton këtë, të djathtë, apo të majtë. Mbështetës të opozitës, apo të Edi Ramës.

Fevziu: A mund të zgjidhen bisedimet me një paketë ligjore që të garantojë zgjedhje pa pasur ultimatum për kryeministrin.

Basha: Ky do të jetë thelbi i negociatave. Por, kjo do të bëhet nga një qeveri teknike, sepse kjo qeveri ka humbur besimin se mund ta bëjë këtë. Mund ta bënte para një viti, e bëri tani, nuk ka më besimin e opozitës dhe të jesh i sigurtë që nuk ka besimin e shumicës së shqiptarëve.

Fevziu: Po thoni se nuk do ta lejoni. Nuk do ta lejoni. Nuk do të ketë zgjedhje. E mbani mend çfarë thatë disa ditë më parë? Fatmir Xhafaj nuk do të hyjë në zyrë dhe atë ditë Fatmir Xhafaj hyri i qetë në zyrë dhe po vazhdon punën përditë. Përse mos mendoj unë që siç bëtë atë deklaratë për z.Xhafaj që nuk funksionoi, jeni duke bërë edhe deklaratat e tjera?

Basha: Për dy arsye. E para sepse qëndrimi i Xhafës në zyrë është në vetëvehte përligjja më e qartë e argumentave tona. Të marrësh një njeri i cili kishte fshehur të kaluarën e tij, sepse unë nuk e kam ditur, nuk e di nëse e ke ditur ti…

Fevziu: As unë nuk e kam ditur…

Basha: Ka fshehur faktin që ka qenë hetues i degës politike. Pra i sigurimit të shtetit, sepse hetuesia ndahej në dy pjesë, për ata që e kanë jetuar atë kohë dhe e mbajnë mend, dhe pjesën politike. Hetues i kohës së komunizmit i cili ka torturuar sipas dëshmive që ju keni marrë, ka torturuar djem dhe vajza të reja krutane sepse dyshohej se kishin pirë raki, ditën që kishte vdekur diktatori. Edhe me ligjet e diktaturës, tortura ishte e paligjshme, ndonëse ushtrohej nga sigurimi i shtetit në mënyrë të rregullt. Ky njeri është Ministër i Brendshëm i shqiptarëve. Dihet botërisht fakti se si Ministër i Drejtësisë ai ka lehtësuar në mënyrë të jashtëligjshme çështjet e të vëllait të Agron Xhafajt, që është numri dy i një bande ndërkombëtare të trafikut të kokainës i gjykuar në Itali dhe në Venezuelë, pra një njeri, vëllai i të cilit është i lidhur drejtpërdrejt me trafikun ndërkombëtar të kokainës. Ai vetë përfaqëson hetuesinë politike që ka torturuar njerëz në kohën e diktaturës, i jepet sot opozitës si garanci për zgjedhje të lira dhe të ndershme. Çuarja atje e Fatmir Xhafës është diskretitimi më i madh që Rama mund t’i bënte shqiptarëve dhe para faktorit ndërkombëtar. Kjo është arsyeja e parë. Arsyeja e dytë është se do të shfokusonte betejën tonë që është vetë Edi Rama, sepse Fatmir Xhafaj është aty prej Edi Ramës.

Fevziu: A duhet ta dekretonte Presidenti i Republikës?

Basha: Unë jam shprehur për këtë çështje. Unë mendoj se Presidenti i Republikës ka zbatuar Kushtetutën. Kjo Kushtetutë nuk ia jep të drejtën Presidentit të bllokojë propozimet për Ministër, përveçse në funksion të mandatit të tij që ka të bëjë me mbrojtjen e sigurisë kombëtare, por ai paralajmëroi qartësisht koalicionin qeveritar që të mos ta votonin në parlament për hir të problemit politik që ka kandidatura e Xhafës.

Fevziu: A keni kontaktuar me Presidentin përpara dekretimit?

Basha: Jo

Fevziu: Ndërkohë që z.Rama është shprehur se ka dy ditë që u pret për tu ulur, me këdo që ju doni për të diskutuar për datën e zgjedhjeve. Ai thotë që ju nuk keni as vend as ore por flisni vetëm për komplot. Rama thotë që i lutem kreut të PD të vijë e të flasë. Kur kërkoja dialog me paraardhësin tim thoshtë që nuk pranoj të ulem. Ky, thotë për ju, kërkon çelësat e zyrës tek çadra se s’ka fituar asnjë betejë dhe vetëm ia kanë dhuruar. Kjo është krizë nervore e PD dhe jemi në kushtet e një irracionaliteti që e kupton, thotë Rama…

Basha: Racionaliteti është i qartë në këtë gjendje, dhe duhet të largohet që ti japë shqiptarëve zgjedhje të lira dhe të ndershme. Në dorën e tij, përsa kohë zgjedh dialogun dhe jo përballjen, është që ta bëjmë këtë në një mënyrë që qeveria teknike me të vërtetë të ketë një mbështetje të gjerë politike për të bërë ato detyra që shqiptarët të kenë besim që zgjedhjet nuk do jenë të diktuara nga krimi. Ndërsa për çështjen e kohës dhe vendit të takimit, menjëherë sapo ai të japë besim përmes përgatitjes së një dialogu në funksion të zgjidhjes duke dërguar të besuarin e tij tek negociatori im që ka gjithë ditën që e pret.

Fevziu: Pra ju kërkoni vetëm një emër?

Basha: Jo një emër. Unë kërkoj prova. Sepse kjo është prova që Edi Rama nuk do thjeshtë të ulet në një tavolinë me mua dhe të mbajë monologje si ato që mban në facebook, por të vijë të dialogojmë që qeveria teknike të ketë një mbështetje të gjerë politike për të hapur rrugën për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Fevziu: Ju thoni të diskutojmë për zgjidhje por vetëm të shkojmë tek qeveria teknike?

Basha: Kjo është zgjidhja. Mos bëj si turist mor burrë.

Fevziu: Nuk po bëj si turist. Kjo është si ti thuash tjetrit do flasim e pastaj ti biesh me grusht. Si mund ti vesh kushte?

Basha: E ke gabim. Ti flet në vakum. Kjo ka ardhur pasi ai ka kriminalizuar vendin, pasi ai ka mbushur vendin me drogë, pasi i ka sjellë kriminelët në pushtet dhe refuzon që ata ti heqë nga pushteti.

Fevziu: Por sipas tij qytetarët janë sërish gati ta votojnë…

Basha: Po mirë hajde. Në zgjedhje të lira dhe të ndershme le të votojnë qytetarët se s’po them që ta marrim pushtetin në tavolinë. Thelbi është që ne të kemi një garë të ndershme. Meqë i pelqen futbolli, kur futesh në fushë ke dy skuadra me uniforma dhe top në mes por jo që nga njëra anë një skuadër dhe nga ana tjetër banditë me hunj në dorë. Ne i themi hiqi hunjtë, vish fanellat dhe hajde.

Fevziu: Por por jo ti thuash të luajmë futboll dhe të fitoj unë me 3 me 0. Këtë po i thoni ju…

Basha: E ke gabim. Ne po i themi hiqi hunjtë sepse nuk ka futboll me hunj. Ne do ti heqim hunjtë nga duart e tyre, sepse nuk ka futboll me hunj. Do heqim shiringat e drogës, do përcaktojmë rregullat e futbollit dhe jo të boksit dhe pastaj të fitojë më i miri.

Fevziu: Por ti i thua hiqe Mesin ose sulmuesin më të mirë…

Basha: Unë thashë një batutë për qytetarët dhe jo… e kush është Mesi?!

Fevziu: Por PS atë ka mesin, pavarësisht se ka figura të tjera

Basha: Ne s’po i themi ik nga Partia Socialiste. Ne po i themi të heqim njeriun që i ka vënë hunj në dorë skuadrës së tij. Eshtë fare e qartë që në një ndeshje të tillë, palët duhet të futen në kushte të barabarta garë e cila duhet të jetë e ndershme. Pra do të thotë që nuk duhet të ketë kriminelë nëpër këmbë. Nuk do të jenë më paratë e drogës.

Fevziu: Po pse nuk i vini këto kushte atëherë?

Basha : Po s’mund ti plotësojë njeriu që e ka mbjellë fushën e futbollit me drogë dhe në vend të futbollistëve ka sjellë boksjerë të armatosur me armë.

Fevziu: Po nëse z.Rama do u thoshte në 2013 që për hir të Lazaratit nuk hyjnë në zgjedhje apo për 21 Janarin që duhet të ikë Berisha dhe duam qeveri teknike?!

Basha: Kemi ndryshime themelore. Ndryshimi i parë është që Shqipëria sot është në këtë gjendje për shkak të këtij kryeministri dhe se ky është një projekt politik për të kapur dhe mbajtur pushtetin. Kaq e thjeshtë është.

Fevziu: Z Basha, sot keni deklaruar se në Uashington lobistët janë paguar me paratë e naftës dhe ARMO-s. Çfarë keni dashur të thoni?

Basha: Atë që kam thënë

Fevziu: Kush janë lobistët që paguhen me këto para?

Basha: Do të dalin shumë shpejt besoj.

Fevziu: Keni të dhëna të sigurta?

Basha: Sigurisht.

Fevziu: Paguhen nga qeveria shqiptare apo individë të lidhur me qeverinë shqiptare?

Basha: Eshtë një skemë korruptive e Edi Ramës dhe lobingjeve të fuqishme të cilët kanë marrë në dorë ARMO-n dhe me anë të parave të naftës shqiptare, sot përpiqen që tu shesin dëngla kongresit e senatit sepse Shtëpisë së Bardhë nuk i janë afruar akoma. Pra ka lobistë të paguar me paratë e ARMO-s.

Fevziu: Keni fakte Konkrete? Kur do ti bëni publike?

Basha: Po kemi. Do ti bëjmë publike shumë shpejt.

Fevziu: Ndërkohë që ju vizituat SHBA-të para disa kohësh dhe nuk u duk që patët ndonjë takim konkret..

Basha: Shqiptarët janë mësuar me politikanë që shkojnë vetëm për të bërë fotografi dhe i përdorin për të legjitimuar pozicionet e tyre.

Fevziu: Kë keni takuar në SHBA?

Basha: Unë kam takuar përfaqësuesit më të lartë që kanë të bëjnë me politikën e jashtme dhe të sigurisë në kongres dhe në senat dhe zyrtarë të lartë të Shtëpisë së Bardhë.

Fevziu: A kanë emër këta zyrtarë të lartë të Shtëpisë së Bardhë? Dhe çfarë u thanë këto takime?

Basha: Sigurisht që po. I kam deklaruar.

Fevziu: A ka kohë Shtëpia e Bardhë me gjithë këtë kaos të merret edhe më Shqipërinë?

Basha: Shtëpia e Bardhë ka kohë të merret me gjithë botën.

Fevziu: Çfarë u kërkuat këtyre zyrtarëve?

Basha: U kërkova mbështetje për kauzën e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme e cila kalon përmes dekriminalizimit dhe luftës kundër drogës si dhe më kërkuan garanci që përpjekjet tona si parti politike, qoftë sot në opozitë e qoftë nesër në pushtet, do të jenë për të intensifikuar luftën kundër krimit të organizuar dhe lidhjes së krimit të organizuar dhe terrorizmit.

Fevziu: Sot në fakt kishte një deklaratë nga Saviano që ishte shumë problematike dhe nuk e di sa e vërtetë është. Unë shpresoj që të mos jetë e vërtetë.

Basha: Mund ta thuash deklaratën.

Fevziu: Ai lidhte terroristët islamikë me kultivimin e marijuanës në Shqipëri. Kam një pyetje që si shpjegohet që menjëherë pas këtyre takimeve në nivelet e larta në Shtëpinë e Bardhë, Departamenti i Shtetit lëshoi një deklaratë shumë të ashpër ndaj jush.

Basha: Për çfarë e keni fjalën?!

Fevziu: Deklarata që i kërkonte PD-së që të kthehet në Parlament dhe të marrë pjesë në zgjedhje.

Basha: Nuk ka pasur deklaratë, por një intervistë për klan Kosovën ku zyrtari është pyetur për zgjedhjet në Shqipëri dhe ka thënë që zgjedhjet të paktën do të duhet të mbaheshin më 18 Qershor dhe ne i bëjmë ftesë opozitës të kthehet në parlament dhe të marrë pjesë në procesin zgjedhor. Përgjigja ndaj kësaj është po. Ne do të kthehemi në parlament. Ne do të marrim pjesë në procesin zgjedhor, por vetëm pasi të kemi siguruar standardin për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Fevziu: Nëse SHBA dhe partnerët e tjerë europiane vijojnë ti bëjnë thirrje PD-së të marrë pjesë në zgjedhje në datën 18 qershor dhe të kthehet në parlament, dhe nëse këto thirrje intesifikohen, a do ti dëgjojë PD-ja apo jo?

Basha: PD i dëgjon dhe i ka dëgjuar dhe do i dëgjojë gjithmonë këto thirrje. Dhe përgjigja jonë ka qënë, është dhe do të jetë; po, ne jo vetëm që do të marrim pjesë por do të jemi faktori që do të përcaktojë zgjedhjet e lira dhe të ndershme dhe padyshim do të marrim pjesë në jetën institucionale të vendit, në parlamentin që do të dalë nga këto zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Fevziu: Kur mendoni ju që mund të mbahen zgjedhjet nëse jo në datën 18 Qershor?

Basha: Kjo varet tërësisht nga mandati i qeverisë teknike për të garantuar zgjedhje të lira dhe të ndershme, i cili do të jetë edhe subjekti i dialogut politik.

Febziu: Çfarë kuptoni ju me qeveri teknike?

Basha: Një qeveri që përbëhet nga persona jo aktivë në jetën e partive politike dhe gëzojnë reputacion, aftësitë dhe padyshim që të kenë mbështetjen e plotë të partive politike.