Shpresoja shumë, meqënëse ishte buxheti i fundit që hartohej nga kjo Qeveri, që Kryeministri të fliste si kreu i saj e jo si përfaqësues i klaneve, klientëve dhe sponsorve. Sot Edi Rama kishte ditën që të distancohej nga zhytja në korrupsion. Sot vërtetoi atë që vetë Ministri i Shëndetësisë thotë në ccdo tavolinë: Që nuk ka ccfarë të bëjë, se është Kryeministri që e urdhëroi për koncesionet dhe paratë i merr ai abuzivë.

 

Sot Edi Rama nuk foli si përfaqësuesi i atyre që të dhanë votën, por si përfaqësuesi i atyre që i blenë karriken ku është ulur.

 

Sot Edi Rama përsëri tradhëtoi qytetarët!!!

 

Ky është buxheti i fundit që kjo qeveri po harton, dhe një bilanc mes premtimeve dhe realizimeve është plotësisht i mundshëm pasi ka filluar countdown – numwrimi mbrapsht.

 

Po sa janë përmbushur premtimet elektorale të Ramës dhe rilindasve të tij?

 

  1. Premtoi atëherë Rama opozitar, 300 mijë vende pune, duke bërtitur me të madhe asokohe se numri i të papunëve ishte 1 milionë persona. E nëse shfleton statistikat e INSTAT që sot drejtohet (për herë të parë) politikisht nga këshilltarja e Ramës, pavarësisht manovrave të shumta, me ngatërrim nocionesh midis punësimit dhe formalizimit (ku futet edhe pagimi i siguracioneve për të vetëpunësuarit kryesisht në fshat, qoftë edhe një muaj), as 1 milionë të papunë s’u bënë kurrë, as 300 mijë të punësuar s’po bëhen e s’do bëhen. Tani Rama duhet të dalë e të sqarojë a ishin 1 milionë të papunë kur ishte në opozitë apo nuk ishin? Cc’u bë me ta? Rama ose duhet të na llogarisë 1 milionë të papunët, ose të pranojë që ka mashtruar, sicc edhe duhet të pranojë që premtimi për 300 mijë vende pune është mashtrim se s’do t’i bëjë kurrë.

 

Vende pune ka, thotë Rama, por jo profesionistë. Po ccfarë ofron ai për shqiptarët cilët janë zanatet ku kërkohen profesionistë?

–        Ofrohen vende pune por jo në Shqipëri në azil (200 mijë shqiptarë janë larguar në vitet e fundit dhe 80% e tyre të rinj nën moshën 35 vjecc),

–        ofrohen vende pune në kultivim apo prodhim apo transport hashashi në Shqipërinë që e ka kthyer suksesshëm në Kolumbinë e Ballkanit,

–        ofrohen vende punë në Sharrë, pa kontratë e siguracione, pa standarde e kushte ku mund të humbësh edhe jetën nën plehra, sicc e humbi nëna që la pas 2 fëmijë apo Arditi vetëm 17 vjecc që punonte turn i tretë për të blerë librat e shkollës.

 

Zanatet më të kërkuara tani janë: azilant, kanabist.

 

2 – Rama premtoi taksa më të ulëta dhe jetë më të mirëqenë për 97% të qytetarëve shqiptarë. Jo vetëm që rriti të gjitha taksat, apo i dyfishoi ato, por zhyti në mjerim e varfëri gati gjysmën e popullsisë.

 

Herën e fundit, në këtë sallë, Rama më këshilloi të zbrisja nga kulla e të lexoja edhe dicka tjetër përvec shëndetësisë.

 

Nuk do ndalem te pjesa e “kullës” që ai e përmend rëndom pasi jam e sigurt që e ka Frojdjane se i kujton mbase fotot në plazh, ngjyrat e ndezura etj, por  dua t’i referohem raporteve të Bankës Botërore dhe institucioneve të tjera ndërkombëtare dhe kombëtare.

–        Banka Botërore, në raportin e fundit shkruan qartë: Niveli i varfërisë (Poverty rate) në Shqipëri është 47.5%. (http://pubdocs.worldbank.org/en/159411478200087521/Albania-Snapshot-Oct2016FINAL.pdf). Dua tja jap raportin e Bankës Botërore edhe Ministrit Ahmetaj, pasi jam e bindur që s’e ka lexuar. Gjithashtu dua t’i kujtoj që Pensionet sociale nuk i shpikën socialistët. Ata që sot marrin pension social, edhe në kohën tonë merrnin ndihmë. Juve thjesht i keni ndërruar emrin e bëni sikur kushedi c’keni bërë dukë vazhduar mashtrimin e madh…

–        Papunësia është 17%, papunësia ndër të rinj mbi 33% ndër gra 50%

–        200 mijë azilantë në 3 vjet, 200 mijë aplikantë në një vit për green card (10% e popullsisë). Kjo s’është gjë tjetër vecse spastrim i popullsisë. Emigracioni po plak popullsinë, po dështon sistemin e pensioneve, po falimenton biznese në sektorë kyc të ekonomisë…

–        Korrupsioni gangrenë e cdo sektori të ekonomisë, që po shkel të drejtat kushtetuese të njeriut.

–        Dhe tani shtoji edhe rrezikun prej drogës që ka pushtuar Shqipërinë.

 

Shoqatat ka kohë që kanë vënë alarmin:

–        Mbi 100 mijë fëmijë janë të kequshqyer (nëse ministry përmendi 59 fëmijë e po e marrim të mirëqenë, po 41 mijë fëmijët e tjerë që nuk kanë mundësi të hanë vafte mjaftueshëm, të blejnë libra e të shkojnë në shkollë???)

–        Mbi 50 mijë fëmijë punojnë në rrugë osë Sharrë

 

3 – Rama premtoi rimbursim 100% të ish të përmdjekurve, atyre që janë ende gjallë në vitin e parë dhe brenda 4 viteve të gjithë ish të përndjekurit. Por nësituatë të trishtë ku varfëria mbizotëron vendin, në këtë bilanc skamje … Rama, sfidon sot ish të përmdjekurit, dukë shkelur mbi vuajtjet, torturat, dënimet, internimet, vrasjet, persekutimet, denigrimet e mbi të gjitha shkatërrimin e vlerave kombëtare, kulturore, sociale, ekonomike etj që janë ndër krimet më të rënda të regjimit komunist në Shqipëri.

 

Me rikthimin e simboleve të diktaturës po I heq shqiptarëve edhe të drejtën për të refuzuar diktaturën. Në fillim provokoi me shallin e kuq, më pas me portretin e Enver Hoxhës, tani me bunkeret dhe yllin e kuq 5 cepësh – simbol i diktaturës, dhunës dhe urrejtjes së diktaturës komuniste.

A është provokim???!!!! Apo thirrje e gjakut të etërve të tij biologjikë apo shpirtërorë!!!???

 

Me arrogancën e pushtetit harxhoi miliona për ta ndërtuar dy herë bukerin duke I bërë karshillëk edhe Havzi Nelës që u pushkatua me firmën e të atit. . . apo sfiduar vuajtjet e cdo ish të përndjekuri apo familjari të tyre…Harxhoi miliona për strehimin e tij dhe nuk u kujtua për familjan Curri me 7 fëmijë që prej 7 vjetësh jeton në vuajtje e mjerim Brenda një bunkeri. Me shumë pak para, me një ndihmë ekonomike apo me një punë, mund të dilte kjo familje nga bunkeri, nga varfëria…

Zv. Presidenti I Parlamenti Europian, Alejandro Vidal Quadras në një fjale të mbajtur në Parlamentin Europian shprehet: “Konfrontimi midis totalitarizmit dhe liberalizmit ka rilindur. Pra rrëzimi I komunizmit nuk ishte fundi I historisë, por ishte thjeshte një “cofee break” në luftën për liri.”

 

4 – Le të vijmë te Shëndetësia Falas…Po ju citoj një fjalim të Ramës në 2013.

“Shëndeti është një e mirë publike dhe jo një mall që duhet blerë me para, shqiptarët do të shohin se vota e tyre ka vlejtur”. Rama më tej vë theksin te “domosdoshmëria e ndryshimit të sistemit tashmë të falimentuar plotësisht të shërbimit shëndetësor përmes kontributeve dhe zëvendësimit të tij me sistemin universal, ku shërbimin shëndetësor e blen shteti përmes Institutit Kombëtar të Shërbimit Shëndetësor dhe pastaj ua shpërndan qytetarëve sipas nevojës që ata kanë dhe jo sipas mundësive të tyre financiare.”

 

Grafiku më poshtë bën krahasimin e buxhetit të shëndetësisë nga viti 2009 deri në 2017.

 

 

Pra, shihet qartë që barra e kontributeve në buxhet jo vetëm nuk është ulur por është rritur nga 18% në vitin 2012 në 25% në vitin 2017.

 

Pra shëndetësia falas, ka dështuar, ka qenë kokë e këmbë mashtrim… Rama duhet sot të dalë ose pranojë që sistemi është I dështuar, ose pranojë dështimin e reformave në shëndetësi e që “shëndetësia falas” ka qenë mashtrim elektoral.

 

Sot, shqiptarët jo vetëm nuk marrim shëndetësi falas, por përkundrazi marrin vuajtje falas, mundime falas. Sot spitalet janë si në gjendje lufte ku mungon gjithshka.

Sot, fëmijët me leucemi janë në dorë të ministrit nëse do t’I lindë në zemër për të cuar dikë që dorazi, në valixhe të sjellë ilace.

Sot, pacientët me HIV/AIDS po humbin jetën sepse Ministri thjesht nuk është I përgjegjshëm për të kryer detyrën e tij për të siguruar kurat por po mendon për koncesionin e rradhës. 6 pacientë me HIV/AIDS kanë humbur jetën në një hark kohor prej 10 ditësh dhe ende sot ka mungesa në kurat e tyre.

Sot, të sëmurët me kancer që vijnë nga anë e anës, shtypen në rradhë të gjata për të marrë një faturë për t’u kuruar. E më pas… rradhë për kurën që shpesh edhe s’e sigurojnë dot. E për të mundësuar kurën, ose duhet të marrin borxh ose kredi me interesa të larta ne bankë… ose të rrinë në shpresë të Zotit shtrirë në lulishten përpara QSUT…

Sot qendrat shëndetësore janë të rrënuara se askush nuk vë dorë në to…

Sot, kur mjekët arrestohen për të cliruar përgjegjësit e vërtetë që e kanë rrënuar, e shkatërruar tërë sistemin shëndetësor.

Sot, kur ilacet që blen në farmaci nuk bëjnë efekt sepse nuk janë të kontrolluara dhe një pjesë kanë hyrë kontrabandë e janë fallco.

Sot gratë prej 2 vitesh ende presin përgjigjen e mamografive…e në këtë pritje të gjatë shumë prej tyre mund të kenë shëndet të përkeqësuar ose edhe mund të kenë humbur jetën….

 

A është kjo “Shëndetësia Falas” për të cilën votuan 1 milionë shqiptarë????

Kurrësesi JO!!

 

Po ku shkojnë paratë tona? Paratë e taksapaguesve shqiptarë???

 

Korrupsioni që ka uzurpuar tërë sistemin shëndetësor po shkel rëndë të drejtën kushtetuese për shërbim shëndetësor cilësor për qytetarët!!!

 

Këtu vjen edhe shpikja e Ramës dhe rilindasve…. me të famshmet PPP – Partneriteti Publik Privat. Plot 320 milionë Euro plus 50 milionë shtuar para disa javësh me shtimin e fashës së moshës nga 35 – 70 vjec për check up.

 

E filloi me check up- in. Atë e kishte gati, kishte gati edhe koncesionarin, ndaj edhe djallëzisht “qepi” koncesionin që I përshtatej mikeshës dhe sponsores së tij.

–        Plot 120 mln euro + 50 mln të tjera për cfarë?? Thjesht për shërbim taksi…se pjesën tjetër të punës e kryen personeli I qendrave shëndetësore. Madje edhe nëse koncesionari – shoqe nuk e kryen shërbimin, përsëri paratë do t’I marrë – qyl sic thotë populli – pa bërë asgjë, sic mori për plot 111 mijë analiza check up të pakryera kurrë…ose 1,5 mln euro në vetëm 9 muajt e 2015…

–        Plot 120 mln euro + 50 mln euro të tjera dhuratë për një koncesion që nuk aplikohet askund në botë. Edhe atje ku është aplikuar dikur, ka dështuar dhe është hequr dorë, pasi kostot ishin më të mëdha se përfitimet e vogla individuale.

–        120 mln + 50 mln = 170 milionë euro për të nxjerrë burrat shtatzanë dhe gratë me prostat.

–        170 mln euro për të sjellë probleme financiare dhe psikologjike në familjet shqiptare pasi të gjithë I nxorri të sëmurë, pothuajse të gjithë I kanë përsëritur analizat te privati…

–        170 mln euro vetëm për check up, dhënë në konflikt total interesi pasi biznesi kryesor i koncesionarit ishte ai i tregëtimit duhan apo alkooli, e kurrësesi nuk mund të parandalojë sëmundjet që krijohen nga duhani dhe alkooli.

–        170 mln euro planifikuar vetëm për koncesionin e check up…por sa tendera të tjera spitalore I ka dhënë Ministri I Shëndetësisë shoqjes Vilma për kompaninë e saj farmceutike??????

–        Pra skema është e mirëmenduar. Nuk përfundon te check up….aty është vec fillimi I një zinxhiri të tërë tenderash dhe shumë fondesh publike gjoja për rritje të numrit të të sëmurëve, që përfundojnë në xhep të shoqes, transit për në llogaritë e Ramës dhe Beqes…

 

Por babëzia nuk paska fund…. Morën listat e votuesve dhe futen 19 mijë të vdekur…të cilët makutëria s’po I le as në varr rehat….po I ngre që atje, për të bërë një check up …për të parandaluar…cfarë mund të parandalohet pë rata që janë larguar nga kjo jetë????

 

Para disa ditësh më telefonoi një mik I cili më tregoi rastin e vjehrrës së tij që kishte shkuar të bëjë check up, por kishin refuzuar që t’ja bënin. I kishin thënë që e kishte bërë check up para 2 muajsh. Në fakt, zonja nuk kishte shkuar asnjëherë për të bërë check up. Por koncesionari kishte marrë emrat nga lista e votuesve dhe kishin shtuar kë kanë dashur…

Ndaj edhe është e TURPSHME të dalësh sot e të thuash që check up bëhet falas. Është e turpshme që I pari Kryeministri, më pas Ministri I shëndetësisë, pastaj ai I Brendshmi, pastaj I Mbrojtjes e më rradhë edhe deputëtet, edhe ata që e mbajnë veten për parimore, të dalin sot e të thonë që check up është falas.

 

Jo, CHECK UP NUK ËSHTË FALAS. Atë e paguajmë nga xhepat tonë, nga taksat tona. E paguaj unë, e paguani jut ë gjithë që jeni në këtë sallë, e paguajnë të gjithë shqiptarët, dhe e paguajmë shumë shtrenjtë.

 

Është turp Ministri I Financace të dalë sot e të thojë check up bëhet falas. Ndaj dua sot të llogaris sa kushton një analizë check up:

 

Rama kur doli të mbronte check up tha që një analizë e check up kushton vetëm 1800 lekë dhe më lirë se të privati. Le ta marrim të mirëqenë këtë. Po nëse I shtojmë edhe paratë për 111 mijë analiza chekp up të pabëra kurrë por fitim I pastër në xhepat e shoqes së Ramës – sa shkon cmimi I një analize check up??? Po nëse I shtojmë edhe paratë që kanë shkuar për të vdekurit që s’kanë si e bëjnë chek up në botën tjetër??? E  nëse I shtojmë edhe tërë ata qytetarë që shkojnë ta bëjnë check up por e gjejnë veten sikur e kanë bërë….a ma bën dot llogarinë Rama sa del një analizë check up??? Jam e sigurt shumë herë më e lartë se te private.

 

Check up jo vetëm që NUK ËSHTË FALAS!!! Përkundrazi ne ë paguajmë atë shumë shtrenjt!!!

 

E KJO NUK ËSHTË KURRËSESI SHËNDETËSI FALAS!!!

ËSHTË TMERR FALAS!!!

NDAJ DUHET TË MARRË FUND SHUMË SHPEJT!!!


Fjala në Kuvend e Albana Vokshit, 1 dhjetor 2016