Sa shpesh e kemi pare kryeministrin te mundohet të shese dështimin për sukses dhe sapunin për djathë. Sesi u kundërpërgjigjet fakteve me batuta, protestave me police gra, urisë me lungomare, dekriminalizimit me kriminalizim dhe papunësisë me tallje për popullin dembel.

Dhe anembanë Shqipërisë nisën të kërcasin prangat dhe kërbaçi e  burgjet u  mbushën dingaz me të varfër që shisnin një dorë qepë e nje tufe majdanoz për të mbajtur frymën ndersa mjetet represive të qeverisë ia nisën ta demonstrojnë frustrimin e atij lart përmes zemërimit mbi kurrizin e atyre poshtë, Atyre që me mjerimin e tyre po i prishnin lartmadhnise idenë e vet mbi realitetin.

Per kryeministrin  nuk janë barinjtë ata që milen dhe qethen, por delet. Ndaj fale jush ne kete vend gjithmon do te paguajne te varferit….  ndersa oligarket shijojne parajsat e luksit me bekimin tuaj…

Kjo qeverisje tre vjecare  seshte gje tjeter vecse nje shthurje e përgjithshme ku paligjshmëria dhe të fortët me bekimin tuaj moren  frenat  ne dore  ndersa QYTETARIT vetem i merrni  dhe në asnjë moment jo qe nuk e bëni pjesë të vendimmarrjes tuaj, por keni futur doren thelle në xhepin e tij , duke I vjedhur 2.2 miliarde dollare vetem ne dy vitet e fundit. çfarë patet për t’i marrë këtij vendi të varfër por që prodhon shumë para për qeveritë hajdute, e moret.

Keni ndërtuar një perandori luksi për vete dhe miqte nderkohe qe  rreth 37% e popullsise janë në kufijtë e mbijetesës,   jo qe nuk keni lëvizur as majën e gishtit për të zbutur këtë varfëri, por perkundrazi e keni shtyrë vit pas viti keto 3 vjet qeverisje rilindase edhe më shumë thikën në plagën e mbijetesës. Sot, teksa mburreni si fodulle permanent se po bëni shtet, harroni se në vend që të bëni më shumë për të zbutur varfërinë, shtoni forcën për të nënshtruar njerëzit.

Varfëria është rreth vicioz. Ajo pjell vetëm varfëri. 37 për qind e shqiptareve sot është në zgripin e bukës së gojës apo Mbi 400 mijë familje janë regjistruar në tabelën e varfërisë ekstreme, që do të thotë tre mijë lekë të vjetra në ditë për një familje me pesë anëtarë. Po shohin se nuk ka asnjë shpresë që qeveria të sigurojë as dy lekë për popullin, asnjë investim, asnjë shpërndarje humane për pasurinë e popullit.  Të gjitha shkojnë ose për tenderat qeveritare, ose për luksin qeveritar.

Shqipëria duket sikur është zhytur në një hon të madh korrupsioni, sa eshte thuajse e pabesueshme se ju, kampionet e tij do ta zhbeni ate permes reformes ne drejtesi. Pasoja nuk mund te zhbehet, pa zhbere shkakun… ndaj shqiptaret nuk besojnë se do ketë një reformë në drejtësi nga ju, sepse ju  sjeni gje tjeter vecse skllevër të krimit, madje, te veshur edhe me imunitet parlamentar.  Ju nuk jeni të lirë të vendosni për të mirën publike. Nëse shqiptaret mund te presin që të zgjidhin problemin e korrupsionit e varfërisë me këto specie qeverisjeje që kemi, mendoj se duhet të jene optimistë aq sa dikur Pashko Vasa kur shkruante“Lum kush të rronjë, ta shohë zonjë”. Qeveria ka shtuar borxhin aq sa sot mund të thuash se çdo individ ka një borxh prej 30 mijë dollarë. Ky është i vetmi vend në botë ku qeveria plaçkit sipas ligjit.

Me sloganin do te bejme shtet permes reformave te medha jo shtet qe nuk bête dot, por u bête vete qesharak . Ndaj z kryeminister, historia do te kujtoje gjithnje me deshperim si te vetmin reformator pa reforma qe ka qeverisur kete vend.

Arritet  ta bëni Shqiperinë një vend depresiv nga ku shqiptarët duan të ikin, ndersa  një dyzinë fatkeqesh te tjere te zhytyr ne varferi, skamje e mjerim , shpesh te lidhur me prangat e burgut rilindas shkuan ne vetevrasje… E shnderruat Shqiperine ne nje vend, ku investitorët nuk duan të vijnë dhe  nuk duan as të rrinë;

Jeni dita e qametit për shqiptarët. Jeni bre maktji I tyre.  Nën këtë qeverisje njerëzit janë lodhur, janë varfëruar , neperkembur dhe frikësuar. Duan shpëtim

Nuk është justifikim të thuash se kaq mundëm te bëjmë per te varferit. Mund të rrijnë edhe ca kohë pa u restauruar ministritë, sallat e hartave, libraritë brenda kryeministrisë, bunkeri para ministrisë, zyrat luksoze të agallarëve të rinj, pedonalet, apo palmat ne rruge….Gjithë “mirëbërësit” biznesmenë që me shumë zell ndihmojnë qeverinë të jetë sa më “dinjitoze para të huajve”, të hedhin vështrimin nga bashkëqytetarët e tyre, me gjakun e të cilëve po trashin çdo ditë e më shumë qafën.

 Nderkohe qe37 perqind e shqiptareve mezi mbijetojne duke prekur varferine extreme,  vetem koncensionet e Beqes jane 400 milione euro… a sdo te ishte me njerezore qe keto miliona te shkonin per keta te mjere dhe jo ne xhepat e klienteve te ministrit e kryeministrit ? po sikur ti shtonim dhe 2,2 miliarde dollaret e abuzuar nga qeverisja juaj, a sdo tua zbusnim sadopak mjerimin ketyre 37 perqind shqiptareve te mjere qe jetojne epoken migjeniane sot?  Ata sot jetojne diktaturen e urisë, qe ngritet ju,  pasardhesit e atyre qe per 50 vjet lulezuan perandorine  e diktatures se proletariatit

Ju nuk   punoni për shqiptarët por për konçesionarët, oligarket e kanabistet, parate e te cileve ju sollen ne pushtet , ju mbajten deri tani, por smund tu mbajne me… sepse Po të ikni më vonë se tani afër, atëherë e keqja bëhet ferr…dhe shqiptaret kurre sdo te pranojne te prekin ferrin tuaj. Shume shpejt do ju japin ate   qe meritoni…..

Elementet kryesore te Aktit Normativ:

Per qeverine ndermarrja e ketij Akti Normativ eshte bere kryesisht per:

 • Rishikimin e nivelit total te te ardhurave.
 • Reflektimin e te ardhurave nga shitja e INSIG.
 • Rialokimin e fondeve ndermjet prograve buxhetore (korente dhe kapitale).
 • Rritjen e fondit rezerve dhe te kontingjences

Nderkohe qeveria harron (ose ben sikur harron) te ndermarri disa hapa te tjere shume me te rendesishem, pasi:

 • Nuk rriten pagat, vazhdojne te jene te ngrira, e thene ndryshe ndikim negativ ne fuqine blerese.
 • Nuk rriten pensionet, madje edhe indeksimi eshte bere i pjesshem. Ndonese inflacioni 2015 rezultoi ne masen 1.9%, indeksimi qe u be kete jave ishte vetem ne masen 1.6%, pra eshte permbushur vetem 84% e detyrimit ligjor, e thene ndryshe ndikim negativ ne fuqine blerese.
 • Nuk rritet fondet per ndihmen ekonomike, me qellim rritjen e perfitimit mesatar per familjet nevojtare.
 • Nuk rriten fondet per pagesen e papunesise (perkundrazi ulet me 10%), ndonese papunesia eshte me e larte sesa ajo e para 2-3 viteve.
 • Nuk rriten fondet per kompensimin e ish te perndjekurve politike, ku po te vazhdohet me kete ritem, nevojiten akoma edhe 2 dekata per te paguar gjithe detyrimin per kete shtrese te pervuajtuar dje nga sistemi komunist dhe sot nga sistemi rilindas.
 • Nuk po shohim asnje projekt madhor te filloje gjate 3 viteve te fundit, vetem fasada dhe qendra qytetesh. Gjithashtu ulen fondet per shpenzime kapitale per disa programe te rendesishme buxhetore.
 • Por ama e kemi nje qershi mbi torte: rezulton nje rritje me 68 punonjes te aparatit te Kryeministrise, per rehatllikun dhe oborrin e Krye-Rilindasit.

Persa i perket treguesve te te ardhurave dhe shpenzimeve:

Ulet me 4.4 miliarde leke (-1.1%) parashikimi i te ardhurave totale, por kjo jo per ndryshim te parashikimeve te te ardhurave nga tatimet dhe doganat (pra nuk ndryshojne parashikimet per zerat kryesore sic jane TVSH, tatim fitimi, akciza, tatimi mbi te ardhurat personale, etj,) por per disa ndryshime ne zera te tjere, sic jane psh:

 • Ulja me 2 miliarde e te ardhurave nga pushteti vendor (-12.1%), apo
 • Ulja me 4 miliarde (-80%) e te ardhurave nga dividenti.

Shpenzimet totale ulen me 3.1 miliarde leke (-0.7), nga te cilat mund te permendim:

 • Uljen me 2.9 miliarde te shpenzimeve korente
 1. a) Ulen shpenzimet e personelit me 1.04 miliarde leke (-1.5%).
 2. b) Ulen shpenzimet per buxhetin vendor me 1.25 miliarde leke (-2.5%).
 3. c) Ulet me 100 milione leke (-10%) fondi per pagesat e papunesise, ndonese jemi te gjithe ne dijeni te normes tejet te larte te papunesise.
 • Uljen me 730 milione leke te shpenzimeve kapitale (-1.2%) (si pasoje e uljes me 4.2 miliarde leke e investimeve me financim te huaj (-14.9%), dhe rritjes nga ana tjeter e investimeve me financim te brendshem me 3.5 miliarde leke (-11.5%)).
 • Ulet me 300 milione vlera e parashikuar per huadhenie neto per energjine (-6%)

Deficiti i parashikuar per vitin 2016 peson nje rritje prej 1.3 miliarde leke (3.8%).

Investimet publike. Nuk ka nje liste te projekteve te paraqituara ne aktin normativ, duke e veshtiresuar identifikimin e rialokimit te fondeve ne projektet konkrete. Por ne nivel  programi buxhetor, mund te themi se:

 • Jane ulur me 34 milione leke investimet ne “arsimin baze” (-2.5%).
 • Jane ulur me 199 milione leke investimet ne “arsimin e larte” (-28%)
 • Jane ulur me 108 milione leke investimet ne “kujdesin paresor” (-35%).
 • Jane ulur me 140 milione leke investimet ne “sherbimin kombetar te urgjences” (-47%).
 • Jane ulur me 62 milione leke investimet ne “arsimin profesional” (-11.7%).
 • Jane ulur me 88 milione leke investimet ne “sistemin e burgjeve” (-9.1).
 • Jane ulur me 2.15 miliarde leke tavanet buxhetore te Fondit Shqiptar te Zhvillimit, plot 28.3% me pak.

  Fjala në Kuvend e deputetes së Partisë Demokratike, Liljana Elmazi, 8 Shtator 2016