I nderuar  drejtues i seances,
Te nderuar kolege ,
Projektligji per disa ndryshime “Per  nxitjen  dhe mbrojtjen e te ushqyerit me Gji”, ne pamje te pare dhe duke pare emertimin e ketij   projekt-ligji , si mjeke edhe si deputet jam dakord ne parime pasi I sherben shendetit te moshes  neonatale dhe moshes 1-3 vjec .Por realiteti eshte ndryshe,keto ndryshime bejne te kunderten  nxisin ushqimet artificial.Qytetaret habiten kur ju ndegjojne, ato kane pritur nga ju shendetesine falas.
Ky projekt-ligj  , duhet te ishte pershtatur, apo adoptuar legjislacionet dhe direktiva BE dhe O.BSH. Nevoja e ketij harmonizimi eshte I detyrueshem, edhe per faktin  se produktet ushqimore te foshnjave apo 1-3 vjec  jane produkte te importuara . Pra detyrimisht duhet te vendosen, rregulla te qarta per prodhimin , per mbajtjen ,etiketimin ,reklamimin e qarte  per  perjudhen e latances dhe femijet  1-3 vjec  . Ne komisionin e Shendetesise, me te drejte  bera dhe bej pyetje sot . A eshte bere  studime ,1,3 apo 5 vjecare per ndikimin e ushqyerjes me gji  dhe atij zevendesues me gji . Dhe konkretishte :
1.Per semundshmerine ,  te ndara ne moshen foshnjore apo 1-3 vjecare  .
2. A eshte bere studim , ne cilat qarqe ka % me te ulet,  te ushqyerjes me gji , apo produkte qe zevendesojne kete ushqyerje .
3.Si eshte semundshmeria, dhe vdekja foshnjore 2013-2016
4. A nuk mendoni ,  se per kete produkte ushqimore zevendesues te ushqyerjes me gji , duhet te  monitorohen ,  te mbikqyren dhe te jene pergjegjese per gjithcka  nga M.Sh .
5. A ka mjeke  Neonant dhe pediater, ne te gjitha spitalet  bashkiake dhe rajonale .
6. A nuk mendoni  se per keto ndryshime ,  duhej te konsultohej me sherbimet e pediatrise
Sigurishte,  qe te gjitha ketyre pytjeve ,  kane pergjigjje  nga personeli mjekesor por edhe nga qytetaret .
Te gjithe mjeket  dhe personeli mjeksor, besoj e dine qarte  qe nje nene  te kete ushqime per femijen apo foshnjen eshte e detyrueshme , ushqyerja e shendetshme e nenes.
Por si munde te realizohen,  keto ku ka 3 vjete qe varferia eshte ulur kembekryqe .
Sot nenat dhe Shqiptaret vuajne per buken e gojes  me keq se ne Kohen e komunizmit , dhe po  te  shohim ka nje rritje te dukshme, te rritjes se femijeve me ushqim artificial  .
Keto 3 vite kemi nje rritje te semundshmerise  1-3 vjec, dhe sidomos ne qarqet e veriut , dhe kjo e ka etiologjine , nga keq ushqyerja e nenes, dhe nga mosushqyerja me gji  ne periudhen 0-6 muajsh  nga mungesa e pediatreve ne spitalet bashkiake  as qe nuk behet fjale per neonant .
Qytetare perballen cdo dite me mungese sherbimi shendetesor, munges  te medikamenteve  te ekzaminimeve  as 35% e qytetareve nuk marrin sherbim publik, dhe ju sot mundoheni ti mashtroni me kete projektligj.
Te nderuar deputet,  kam  mbeshtetur  dhe do te mbeshtese cdo projekt-ligj qe I sherben qytetareve Shqiptare .
Por a nuk mendoni  se ky projekt ligj eshte nje farse , demagogji,  dhe nuk ka per qellim per te nxitur  apo promovuar rendesine e ushqyerjes me gji . Por nxite dhe promovon, produktet e ushqimit artificial .
Ky projekt –ligj,  cenon qarte autonomine  e prodhuesve e shperndaresve, te produkteve  te ushqimeve artificiale , centralizon   gjithe kete aktivitet  dhe sigurishte ka nje qellim , qe ka nje pikepytje mbas .
Ju me kete projekt-ligj ( projekt-ligj I thencin pasi vetem ndryshime shkronjash,  ka  ne kater nenet e para  dhe vetem dy nene, nuk munde te kene vleren e nje projekt –ligji ) por ju keni nje qellim, qe te terheqni vemendjen e qytetareve  se ne po bejme shtet  ne Shendetesi  por  Shendetesia  sot, eshte ne gjendje te mjerueshme . Ne sot kemi nje sistem shendetesor,  ku nuk respektohen te drejtat e qytetareve per te marre sherbime shendetesor   , sot nuk behet fjale, per shendetesi   falas, por  varferi falas . Deputete e opozites ,  ka disa muaj qe bejne vizita ne spitalet bashkiake dhe ato rajonale , ne klinikat  Universitare .Centralizim  I tejskajshem,  qe nuk ka ndodhur as ne shendetesine e komunizmit .
1.Emerimet  per mjeke , infermiere ne gjithe shqiperine e kryen Ministri I Shendetesise .
2. Te gjitha buxhetet e spitaleve bashkiake e rajonale , detajohen dhe prokurohen nga  M.Shendetesise
Takojme cdo dite mjeke ,shefash, drejtues, qe jane te maxhorances, por jane te habitur nga keto politika, nga ky centralizim , nga kjo mungese  visioni  per shendetesine .
Nje ish-drejtues, me thoshte se dhe fondin e bluzave te bardha per personelin,  qe eshte rreth nje million leke e ben ministria e Shendetesis , te gjithe e kuptojne pse ndodh kjo , per tju dhene tendera  njerezve nepotik dhe te politikes, dhe per te marre perfitimet 10% . Sot per te furnizuar  ambulancat me nafte duhet te pritet per tu bere  tenderi nga Ministria e Shendetesise  e shume shume sherbime te tjera . Ky cetralizim e ka shkatruar ne themel sistemin shendetesor .
Edhe sot qe flasim,    Imazheria ne QSUT eshte ne paralize, nuk funksionojne elementet baze te diagnostikes  ajo e radiologjise te spitalit te semundjeve te brendshme,ajo e kirurgjise, nuk funksionon Echografia e sherbimit te urgjences.  Kur ndodh ne Tirane , spitalet bashkiake jane kthyer ne poliklinika.  Kjo qeveri  edhe pse buxheti I shendetesise eshte I pamjaftueshem, me date 20 prill me nje VKM , kerkon te perdore parat e fondit te sigurimeve shendetesore , per te mbushur deficitet e saj  ketu ka marre funde autonomia e fondit , demagogjia juaj per shendetesine falas , ketu del krejt lakuriq .
Pra qeveria merr nga buxheti  I shendetesise , a thua qe shendetesia I ka plotesuar te gjitha kerkesat e saj . Por realiteti eshte I hidhur . Para disa ditesh, realizuam nje vizite ne spitalin e traumes , spital Universitar . Pacientet deklaronin se ky nuk eshte spital shteteror,  por privat ,  cdo gje blihet : protezat, pllakat dhe a e dini se sa kushtojne ? Nga nje mije  deri ne 3500 euro .Ku ne baze te ligjit te sigurimeve shendetesore  cdo qytetare Shqiptare gezon te drejten e kurimit ne spitalet publike falas , por atje mungon gjithcka , cdo gje blihet .
Por sot spitalet tona dhe sherbimi paresor, nga 3 vjet jane pa asnje investim  , ne infastukture , mungesa aparaturash , mungese medikamentesh nuk ka reagent dhe kite per laboratoret .
Spitalet bashkiake jane kthyer si spitale  lufte , keshtu eshte materniteti I Pogradecit , I Sarandes , I Korces ,I kurbinit , keshtu jane shume pavione te semundjeve infektive, keshtu eshte edhe spitali ime I Bulqizes . Para tre vitesh, qeveria premtoi se do te kishte,  vemendje te vecante per minatoret  dhe do u jepte statusin e minatorit,  dhe u premtoi se do te kishte nje vemendje te vencante,  per sherbimin shendetesor .
As nuk behet fjale per statusin e minatorit , ato sot jane te braktisur  nga sherbimi shendetesor dhe nuk e kane te sigurte ate .
Ai spital duhet te kete nje status te vecante,  sepse u sherben mbi 3.000 minatoreve .
Te gjithe e dine qe munt te kete aksidente cdo dite, munt te kete aksidente qe nuk mund te zgjidhen  me sherbim ajror  keto aksidente kane nevoje, per nderhyrje urgjente kirurgjikale dhe reanimatore .
Mbaj mend gjate punes time,  kemi patur aksidente mbi 10 veta ,qofte ne miniere apo aksidente automobilistike , dhe vetem nderhyrja kirurgjikale,  ka bere te mundur diagnostikimin dhe trajtimin e tyre , ne ate spital mungon Kirurgu dhe Reanimatori . Aparati I radiologjise eshte I vteve 80,
Per keto mungesa nuk ndodhin vetem ne qytetin tim , por edhe ne shum qytete te tjera .
Te nderuar Koleg ,
Nuk pata ne plan te merresha me Check-up-in, por kur shohim cdo dite degradimin, dhe mungesen e fondeve per spitalet dhe sherbimin paresor    perseri bej apel nderpritni kete koncesion,  te turpit te mjekesise , koncesion I panevojshem .
Po behen 2 vite qe po implementohet gjoja .
A keni pare ndonje mjek te deklaroje qe ky koncesion I duhet mjekesise ? A ka bere kush analize se cfare eshte arritur ? A ka ekonomiste , Juriste , qe nuk deklaron se eshte shkelja me e madhe e ligjit .
Ku ka pare historia, dhe ligji I prokurorimit dhe I financave publike, qe te lidhet kontrata me privatin dhe te perdoret personeli mjekesor , Infermier , Laborant , ambjente te mbi 400 qendrave shendetesore  ku ky personel, paguhet nga fondi  dhe buxheti I shtetit .
Kush I merr keto leke? te ketij zeri ne kontraten e lidhur me privatin  pa permendur saktesine e ekzaminimeve.
Po shikoja nje rast me nje EKG, ku sipas asaj qe ishte ne ekg,pacienti duhet te shtrohej urgjent ne reanimacion sepse rezultonte sipas Ekg, me takikardi ventrikulare por pacienti as nuk dinte gje, per ate ekg, dhe nuk kishte asnje shenje klinike per semundjet koronare, dhe si ruzultat ishte si kokrra e molles .
E si munt te kete saktesi nje analize gjaku apo urine, qe merret sot dhe pergjigja del mbas 2 jave , e kush I beson keto . A edini se cndodh qe pacientet e moshes 40- 65,kur shkojne per vizite tek mjeku I familjes , ky ifundit ka marr urdher nga lart   qe ta bejne ch-ekapin 2 here brenda vitit  per statistika, ndersa pensionistat e tjere per te bere  ekzaminime, qofte edhe nje analize gjaku te thjeshte duhet te presin me dite.
Terhiquni nga ky koncesion,  dhe keto para mos I merrni per vete , por dergojani sistemit shendetesor ,dergojeni ne sherbimin paresor dhe ate spitalor .
Te nderuar Koleg ,
Nuk munt te rrij, pa ngritur nje shqetesim real te banoreve te qarkut Diber, dhe atyre Shqipetareve ne Maqedoni .
Ju premtuat rrugen e Arberit , ka 3 buxhete qe nuk planifikoni asnje fond , I mashtruat me marreveshjen e prillit 2015 me Qeverine Kineze .
Ka kaluar nje vit ku Parlamenti e ka miratuat kete marreveshje .
Nuk kemi asnje informacion , nuk ka transparence , I ka kaluar afatet ligjore kjo marreveshje .
Pse eshte lene tuneli i Qafes se Buallit pa perfunduar ?  Pavarsisht se kolege dhe politikan premtuan qe do ta perfundonit Brenda 2015 .
Te nderuar Qeveritare ,
Kjo veper eshte me rendesi jetike per qytetaret e Dibres ,vetem kjo rruge I jep zhvillim ekonomiko-social atyre komuniteteve .
Eshte rruge qe ka histori , dhe Dibranet e duan historine .
Vetem kjo rruge u jep shprese Dibraneve , prandaj vazhdojeni kete rruge te nisur vite me pare .
Faleminderit!