Te nderuar kolege

Projekteligji per shpalljen e ‘Moratoriumit ne pyje ‘, eshte nje projekteligj, qe eshte per tu mbeshtetur ne parim, pasi ka qellim mbrojtjen dhe rehabilitimin e pyjeve ne teresi .

Sigurisht  qe ky projekteligj, synon ndalimin e shfrytezimit te fondit pyjor,  publik dhe privat, dhe ndalimin e eksportit te lendes drusore te perpunuar.

Por sot cdo qytetar,  eshte i habitur sepse nuk eshte paraqitur, ky projekteligj muaj apo vite me pare.

Personalisht, une dhe shume ekspert te sherbimit pyjor , kemi te drejte te deklarojme , se mbasi u dhane me koncesion,  me mijera hectare pyje dhe ekonomi pyjore,  keto 2 vite e gjysem  ne kundershtim,  me ligjet per pyjet dhe sherbimin pyjor.

Dhenia me ankand, e siperfaqe te medha pyjore,   pa marre mendimin e komuniteteve dhe organeve te pushtetit vendor .

Keshtu u veprua ne zonen time elektorale Bulqize , ku sot atje,  eshte kryer nje masaker te prerjeve te pyjeve :

Ternove , Ostren , Trebisht , Martanesh e Bulqize , ajo cfare ka ndodhur ne Bulqize,  nuk ka ndodhur as ne vitet  nentedhjete e shtate – nentedhjete e tete .

Atje eshte bere krim mjedisor , dhe vetem fale protestave te ligjshme,  te banoreve te Fushe –Bulqizes , te fshatrave Kocaj dhe Dushaj,  e ndaluan prerjen e paligjshme te pyjeve .

Pavaresisht se ndaj ketyre banoreve,  u ushtrua dhune , presion dhe burgime , por ato ishin dhe jane te vendosur, per te mbrojtur pyjet , ku me keto kane lidhur interesat ekonomike te tyre .

Edhe projekteligji i sotem ka pikepyetje te medha , cfare do te behet me koncesionet dhe lejet e shfrytezimit te dhene dy vitet e fundit ?

Kush do te mbaje pergjegjesi,  per shfrytezimin e paligjshem te pyjeve te kryer para ankantit te 2015 ?

Atje jane demtuar dhe prere pyje ne zona,  qe jane shpallur zona turistike , me VKM . Pse nuk mban askush pergjegjesi ?

Pse nga Ministria e Mjedisit dhe Ministria e Brendshme,  nuk behen kontrolle , nuk matet sasia , dhe vellimi drusor te prere ne pyje,  dhe sasia dhe vellimi   drusor, qe ndodhet ne fushen prane fabrikes ?

Ja per keto pikepyetje, dhe qe nuk marrin pergjigje nuk besojne tek moratoriumi .

Cdo projekteligj , ka rendesine per fusha te ndryshme,  dhe sigurisht u sherben qytetareve Shqiptare .  Por ligjet e miratuera keto vite nga Qeveria e Rilindjes , a e kane zhvilluar ekonomine e qytetareve Shqiptare ?

,A   eshte zhvilluar biznesi dhe indurstria ?

A ka ndryshuar sherbimi shendetesor , a eshte falas ai sot ?

Me keqardhjen me te madhe,  shohim shtetin tek shkemoqet dita-dites .

Jemi ne vitin 2016,  dhe ne cdo fshat apo ish-njesi vendore ekonomia e Shqipetareve,  eshte ne ditet me te zeza te ketyre 25- viteve .

Varferi e tejskashme , papunesi e madhe qe po rritet cdo dite, nga falimentimi I bizneseve , rritje e taksave per bizneset dhe qytetaret . Kete shohim cdo dite ne media,  e ne rrjete sociale , keto na e thone qytetaret,  ne takime cdo dite . Qytetaret po vuajne per buken e gojes , mjerim pa funde . Sic ishte dhe rasti i pasqyruar ne televizionin Neës-24 , te familjes GJika ne LLodomeric  te Ostrenit ,ku te katert femijet ,  jetonin ne kushte c`njerezore  , e ema nga varferia dhe nga pamundesia,  per te ushqyer femijet e saj , kishte kaluar ne depresion dhe semundje mendore,    dhe kontributi I shtetit ishte zero .

Por fale ketij televizioni dhe gazetarit Doci,  beri te mundur qe te zgjohen institucionet . Ky eshte apel,  per te gjithe njesite vendore dhe qeverine qe duhet te reflektoje .

Por kjo varferi nuk eshte vetem ne zonen time elektorale , por edhe ne mes te Tiranes , sic ishin rastet e Romeve ne Shkoze .

Jetonin ne kushte te pa pabanueshme . Vemendja e Bashkise se Tiranes ishte zero,   dhe ajo c`fare ishte e cuditshme,  qe pushteti vendore,  ne vende qe te merrej me zgjidhjen e problemeve te ketyre banoreve ,   qe nuk dinin ku ta kalonin naten nga djegia e barakeve  , Velia dergonte spiuna ,  per te sulmuar opoziten , a thua ishim, Ne ne qeverisje , dhe harronte se vetem para disa muajsh,  kishte vdekur nje foshnje nga te ftohtit .

Qytetaret  kane ne memorje premtimet e tij per kete shtrese , por realiteti  sot eshte ndryshe  , ai po I perbuze shtresat ne nevoje dhe Romet .

Te nderuar kolege,  ne seancen e para nje jave,  po ndegjoja disa kolege, qe flisnin per koncensionet ne pergjithesi , dhe ne menyre te vecante per koncensionet ne shendetesi .

Ajo qe me habiti ishin diskutimet e 2-3 kolegeve , qe nuk e dinin se cfare eshte mjekesia , nuk kan asnje lidhje me te , dhe tregonin se chek-up ishte I suksesshem.   Jam mjek,  dhe nuk mund te rri po ju kunderpergjigjur , pavaresisht se qytetaret personeli mjekesor,  po e shohin cdo dite,   ate cfare ndodh me shendetesine Shqiptare.   ‘Ajo po jepet cdo dite me koncesion ‘ , ka ngelur  pa dhene me koncesion,   dhe bluzat e bardha .

Koncesionet ne Shendetesi e kane shkaterruar sistemin shendetesor,   sistem I ndertuar prej vitesh . Miliona Dollare abuzime , mbi 300-milion dollare dhene miqve dhe sponsorve te Partise.

Cdo dite takojme qytetare, qe pasi kane shkuar te mjeku i familjes, dhe mbas vizites, e detyrojne ate te beje chekapin .

Cudia eshte qe ai e ka bere chekapin ne nentor te 2015,  e detyrojne edhe ne Janar , kjo behet vetem per statistika te koncesionarit. Po habiten mjeket dhe specialistet ne rezultatet e checkupit,  e si munt te jene te sakta keto analiza ku behen sot,, dhe pergjigjet merren mbas 2 javesh. A ka qytetare ne Shqiperi qe e beson kete ?

Ju ne kete salle dhe qytetaret,  kane kryer analiza gjate jetes,  dhe e dine mire se ka protokoll,  per marrjen e pergjigjes .

80 % e tyre  merret brenda disa oreve , ka analiza qe merret pergjigja mbas 3-5 diteve .  Por jo nje analiza urine , gjaku , apo te tjera duhen 2 jave .   Kjo eshte shkenca e re e rilindjes .

Ja ky eshte chekapi , shoke Deputete qe diskutuat javen e kaluar.

Qytetare Shqiptare ,

Koncesionet ne Shendetesi jane te panevojshme,  dhe nuk I sherben shendetetit te qytetareve Shqiptare , aty harxhohen miliona dollare , dhe vetem financimi ne sistem do te ishte zgjidhja .

Pa permendur skandalin e recetave fictive , miliona dollare .

Ja per keto abuzime,  eshte shkaterruar sistemi dhe buxheti per shendetesin .

Mungesa e politikave dhe deshtimi I reformave,   treguan edhe ne rastin e fundit ne Pogradec , spitali I pogradecit dhe ai I Korces , nuk munden tu sherbenin pacienteve si rezultat I djegjeve.

A e degjuat se cfare deklaronin mjeket , nuk kemi medikame nte , nuk ka specialist , jane larguar dhe hequr specialistet .

Eshte koha per te reflektuar koleg dhe personel mjekesor .

Shendetesia cdo dite po perkeqesohet , po zhbehet gjithcka kemi arritur , vendimet  dhe politikat nuk behen nga ekspertet dhe specialistet .  I tille ishte dhe urdheri I Ministrit per mbylljen e urgjences mjeksore te Tiranes .

Urgjence qe ka sherbyer nga 60-vite .  Mbyllja e saj u be pa asnje studim , pa asnje konsultim me mjeket dhe personelin mjekesor .

Urgjence qe I sherben rreth 1 milion qytetareve te Tiranes , nje staf me eksperience mbi 20- vjecare , nje staf mjekesor qe ka zgjidhur dhe diferencuar me mijera raste .

Nje vendim jo transparenc me pikepyetje te medha .

Si mjek ,jam qe ka nevoje per riorganizim te urgjences mjekesore ne teresi , por jo  te  mbylljes se sherbimit,  te urgjences mjekesore te kryeqytetit . Ju me kete vendim, ju hiqni ndimen urgjente te qytetareve te Tiranes , dhe do te krijoni nje kaos dhe dyndje ne urgjencem e QSUT-,  ku ajo vete sot,  nuk munt ti perballoje edhe urgjencat e gjite Tiranes .

Ajo qe ndodhi ne Pogradec mund te ndodhe ne cdo moment ne qytetin tim te minatoreve .

Por spitali I Bulqizes eshte kthyer ne nje poliklinike , mungese buxheti e asnje investim qe nga 2013 , mungese te theksuar specialistesh .

Aksidentet dhe rastet kirurgjikale,  per dite dergohen sa nga spitali rajonal apo ne Tirane .

Qytetaret e mi,  e mbajne mend premtimin e Rames  per qytetin e minatoreve dhe spitalin e Bulqizes , ai sot eshte ne ditet me te veshtira te 30-40-viteve te fundit .

Ne ish-komuna nuk sherbejne mjeket , ka mungesa te tyre .

Ne Trebisht,  mjeku shkon vetem te martat , a thua se qytetaret e kesaj zone,  kane nevoje per sherbim mjekesor vetem nje dite te javes , dhe ditet e tjera shendeti I tyre eshte ne meshire te zotit .

Te gjithe bejne pyetje , po ku po shkojme ???????                                                                   A po shkojme drejt falimentit te shtetit ???

Pa permendur shendetesine ne spitalin e traumes ,cdo dite qytetaret , pacientet , paguajne nga 800-2000 Euro per pllakat , per frakturat e pesuera .

A ndodh kjo ne nje shtet demokratik , sigurisht qe jo .

Ky eshte rasti unik ne Europe , shteti nuk rimburson operacionet , kjo nuk eshte RILINDJE POR VDEKJE .

Kjo Qeveri ka treguar,  se nuk ka vullnet per te hartuar politika , per te nxitur zhvillimin e biznesit , por ajo keto vite vetem ka rritur taksat , rritur presionin ndaj biznesit .

Sot bizneset,  po falimentojne per dite , si ai bizneseve te ndertimit , nga nderhyrja qe I beri Qeveria Pushtetit Vendor nga menaxhimi I territorit .

Kohet e fundit,  eshte ne krize dhe rrezik falimentimi, dhe shume biznese te aktivitetit minerar , keto biznese,  kane kontribuar per shtetin miliona dollare , sidomos keto 10-vite te fundit , keto biznese kane kontribuar ndjeshem per punesimin e qytetareve , vetem ne Bashkine time ka mbi 2500 punetore .

Ky aktivitet,  dhe subjektet minerare kane kerkuar nderhyrjen e Qeverise , per shkak te veshtiresive financiare, si rezultat I uljes se tregut te Kromit .

Nga ky falimentim munt te rrezikojne,  vendin e punes qindra punetore , duke krijuar problem  sociale per keto qytete , keto subjekte kerkojne rishikimin e standarteve ekzistuese , te elementeve ,  qe ndikojne ne perqindjen e rentes minerare , si dhe mundesine per uljen e rentes dhe tatim fitimin .

Te nderuar Deputet ,  si Deputet i qarkut te Dibres,  nuk munt te rrij,  pa ngritur shqetesimin e drejte dhe real te qytetareve te Dibres dhe Bulqizes per skavicen .

Po behen nga 1-muaj debate Parlamentare dhe Politike .

Qytetaret e ketyre zonave,  kerkojne nje transparence te plote , keshillat Bashkiak kerkojne urgjent informacion per Skavicen .

Nuk eshte kushtetuese, te mohoet aksesi I qytetareve,  dhe I Pushtetit Vendor, ne vendimarrje per interesat e tyre ekonomike e kulturore .

Eshte e pafalshme qe Kryetaret e bashkive Diber e Bulqize, te mos I informoni per Skavicen  .

Popullsia e Dibres eshte e terrorizuar nga ideja e HEC-it te skavices prej vitesh .

Mungesa e transparences publike,  e ben te pamundur ndertimin e Skavices, dhe per vete demet qe sjell nga permbytjet,  e mira hektare toke ne Diber apo ne Gjorice te Bulqizes .

Uji per Dibranet eshte pasuri dhe jo fatkeqesi .

Qeveria duhej dhe duhet te beje ndegjese publike,   me popullsine e Dibres , Bulqizes , me Keshillat e Bashkive , Qarqeve dhe Kryetareve te Bashkive ,   dhe te vleresohej ndikimi social , ambjental , ekonomiko-kulturor .

Nuk mund ta realizoje ate pa vendimet e ketyre .

Ju faleminderit .


Fjalimi në kuvend i deputetit Roland keta, 4 Shkurt 2016