Suksesi i biznesit eshte 50% ndjesi, percetptim dhe burgu e cenon rende ate. Efekti i fjales burg qe perben retoriken e perditeshme te Kryeministrit duket ne friken qe ka pushtuar biznesin. Sot fjala burg po behet realitet ligjor. Kryeministri nuk sheh realitetin qe jetojne njerezit por jeton ne boten e cudirave. Presioni e ka rrenuar Biznesin dhe sot sercenohen me burg. Jane  katërfishuar kapitalet qe ikin jashtë dhe 100 mije shqiptare kerkojne azil ne Europe. Ndërkohë 200 mije shqiptare kerkojne te emigrojne ne ShBA. Ne 2 muaj jane mbyllur 20% e bizneseve dhe jane humbur 73 mije vende pune. “Doing Business 2016”, Shqipëria e fundit në rajon dhe e parafundit në Euro-Azi për bizne. Shqipëria zbret 11 vende për pagimin e taksave: Rritja vjetore e taksave 5.2% dhe barra tatimore 36.5%. Shqiperia ka nivelin me te larte te tatimeve ne rajon dhe rendimentin me te vogel fiskal. Me nivelin më të larta të kontributeve të sigurimeve shoqërore, Shqiperia arkëton ne buxhet 4% të PBB, vendet e rajonit 8-10% te PBB.

Gjobat rriten 10-100 here, por qeveria nuk kenaqet me kaq. Nuk luftohet kontrabanda dhe evazioni por i merret fryma Biznesit te vogel:

  • 500 mije leke per kupon
  • 500 mije leke per mos afishim cmimi
  • 500 mije leke per mosafishim posteri
  • 500 mije leke per punonjes te pasiguruar
  • 500 mije leke per page te paraportuar, dhe
  • 10 milion leke per 1 lek mall pa dokument

Per nje dem jepen 4 denime: per mall pa fature jepet gjobe 10 milion, behet konfiskim malli dhe paguhen detyrimet tatimore per kete mall

Gjobave ju shtohen komisaret tatimore. Brigada e kuqe tatimore me anetare te FRESh, pa shkolle te pershtatshme dhe experience po terrorizojne dhe dhunojne cdo dite bizneset. Jane kontrolluar dhe rikontrolluar 120 mije biznese. Jane vene 9 mije gjoba per Bizneset e Vogla. Gjobat nuk mund te paguhen dhe i pret burgu. Bizneset ndjehen si ne arrest shtepie dhe Qeveria nuk ka nevoje ti coje ne burgun e saj.

Sistemi fiskal është vetëdeklarativ, por bizneset i nenshtron qeveria. Perse duhet kasa fiskale kur bizneseve u thuhet nuk do paguani takes? Por i burgos po te mos e kene kasen. Nese taksa do te jete zero perse duhet te leshoje kuponi tatimor, ai nuk eshte me fiscal. Thote do ju heq taksen por ju rrit kontributet, i detyron te paguajne kontribute per anetaret e familjes, rrit taksat e sherbimeve publike dhe tatimet mbi qerate. Thote takse zero por 11 inspektoriate vene gjoba mbi bizneset, secili per llogari te vet.

Vetem ne shqiperi veshtiresia financiare kalohet me burg. Nëse nuk lëshojnë kupon tatimor për një kafe që kushton 50 leke, herën e parë ndëshkohen me gjobë 5 milion lekë të vjetra, ndërsa kur përsëritet, dënimi është deri në 3 vjet burg. Nese nuk kane para per te paguar keto 5 milione merr nje denim tjeter me burg 7 vjet per mosshlyerje te detyrimeve tatimore. Ne gjithe boten mos lëshimi i kuponit tatimor nuk përbën krim. Ne vend te burgut, bizneset presin mbeshtetje nga qeveria. Kane nevoje per rritje konsumi se cdo dite po shesin me pak. Shesin veresie se njerezit jane pa pune dhe pa ndihme ekonomike. Nuk kane para te paguajne qerate dhe energjine elektrike. Nuk mund te marrin kredi dhe ne vend qe te zgjerohen dhe rriten po falimentojne. Qeveria te beje poltika zjvillimi dhe te heqe dore nga burgu.


Fjalimi në Kuvend i deputetit të Partisë demoktratike, Sherefedin Shehu, 3 Dhjetor, 2015