Të nderuar kolegë deputetë

Ne këto ditë presim në vijë në Kuvend projekligji i propozuar nga qeveria për ndryshime në Kodin Penal. Për një stekë cigare të padeklaruar çdo shqiptar do ndërshkohet nëse kapet në kufi (vetëm dy steka lejon ligji) dhe nëse ke stekën e tretë do të dënohesh me 10 vite burg. Pra një shqiptar që jeton mesatarisht 70-80 vite duhet të kalojë një të tetën apo të shtatën e jetës së tij për një stekë cigare. Po cili vend në botë e ka këtë gjë? Vetem ne kështu?! Le të marrim SHBA-të me legjislacionin më të shpër në botë kundër evazionit e ka gjobë deri në 250 mijë dollarë dhe burg deri në 5 vite, nesë përfshihet në krime tatimore. Projekligji është plot me difekte por dua të përsëris sërish. Nëse këto shifra nuk janë si këto që po deklaroj unë largohem nga ky parlament.

Le të shohim shifrat. Në vitin 2013, në energjike shifrat nga shitjet janë 37.7 miliardë lekë dhe në 2014 janë 38.8, pra e një rritje natyrore. Janë mbledhur edhe 10 miliardë lekë shtesë nga fatura të papaguara për periudhën 2007-2013. Por ama në 2014 janë 14 miliardë lekë fatura të papaguara. Ky është suksesi?! Pyetja që mund të lindë është kaq të zi jemi ne shqiptarët?! Që nuk paguajmë taksa?! Le të shikojmë shifrat. Mua më rezulton janë më të mira se shumë nga vende që na rrethojnë dhe se ato ku duam të anëtarësohemi. FMN thotë që TVSH mblidhet mirë nëse mblidhet 0.4 % për 1 % shkallë tatimore. Pra shqipëria duhet të mbledhë 8 % të GBD-së në TVSH. Por sot mbledh 9.2 %, pra 1.2 % më shumë ose 150 milionë dollarë. Shqiptarët padrejtësisht i paguajnë shtetit të tyre 150 milionë dollarë më shumë. Ky është fakt. Austria mbledh vetëm 7.7 %, Franca 6.8 %, Belgjika me TVSH 21 % e ka 6.1 %, Italia me shkallë 22 % mbledh 5.2 %. Këto shifra na çojnë tek pyetja tjetër llogjike. Për çfarë do të bëjë ky ligj nëse miratohet? Vetëm korrupsioni do të rritet me gjobat 100 milionëshe dhe të jeni të bindur se inspektorë të pandërgjegjshëm do të bëjnë presion për të marrë një të dhjetën e gjobës vetëm për të mos zbardhur gjobën. Të ardhurat do të bien siç po e konfirmojnë shifrat. Papunësia do të rritet dhe po ashtu varfëria. Investimet do të ulen.

Qeveria kërkon të shmangë edhe ngjarje më të mëdha ku është përfsirë lidershipi i kësaj maxhorance. Mbrëmë jemi njohur me një tjetër skandal që do njihemi më shumë në ditët në vijim. Për ta mbyllur, po them një barcaletë të fundit që po qarkullon. Një qytetar hyn në dyqan dhe blen një televizon dhe pasi nuk merr mallin. Të dera e dyqanin e pret polici dhe i thotë që meqë nuk e paske kuponin, 30 metra larg dyqanit do gjobitesh me 5 milionë lekë dhe dyqani me 100 milionë lekë. i vetmi që fiton është shteti. Qytetari ska shpëtim por shpëtim ka vetëm nëse aty afër është Audi me target AA003GB.


Fjala në Kuvend e deputetit të PD, Florion Mima, 23 Shtator 2015