I nderuar drejtues i seancës

Të nderuar kolegë deputetë

Në  dukje , te  qenurit në opozitë nga pikëpamja publike e një politikani shpesh  është komode, ai nuk mban përgjegjësi për çka ndodh e për çka bëhet, kostot   janë  të  qeverisë  e mazhorancës e ti mund  të kritikosh shumë më lehtë, të bësh pa fund retorikë, duke pritur që pushteti të marrë tatëpjetën nga konsumi e mërzitja e njerëzve, pse jo  dhe  më  shpejt,  nga revolta e tyre.

Kemi  hyrë tashmë në vitin e tretë të qeverisjes Rama-Meta, përpiqem  të mos i ndaj, megjithëse  shefi  i  aksioneve  me  burg e  shkatërrim duket që  ështe  Rama…..po dhe “sehiri” i Metës “me qetësi e dashuri”, kundërshtitë nëpër dhëmbë të LSI-stëve nuk  është  se  njerëzve  u  shkojnë më   për  shtat,  se  “halli i tyre sot  ka  shku  aty  ku s’mban më” dhe kurrkush  nuk  po  don t’ja dijë  për  hallin e fatin aleancës.

Kemi  hyrë  në  vitin e tretë të qeverisjes së një qeverie që  disa   gjëra  i  ka prodhuar  : aksione …tritol, burg, shkatërrim dhe eksod të heshtur e masiv të qytetarëve shqiptarë rrugëve të botës.

Kemi   hyrë  në   vitin   e tretë   të   një   qeverisje   që  as  delli  i   fasadava dhe  as “PR” nuk e nxjerr më   në  selamet,  kudo  ka  rënë  optimizmi, kudo  ka nervozizëm, më shumë madje  dhe  tek këta burrat e gratë përballë jush e mbrapa shpinës time;  askush  në  këtë  vend  nuk  është  i qetë dhe i qartë për punën, biznesin dhe te  ardhmen e  familjes  se tij, “kapiteni” siç ndoshta ka dëshirë të duket , ka lëshuar timonin, ndoshta s’ka ditur ta mbajë dot kurrë i vetëm …..e   historitë   e    të fortëve,  trafikantëve  që  i ngjiti deri në këtë sallë dhe gjithë qasja  e tij ndaj pushtetit, dhanë  e  nuk  mund  të  jipnin tjetër veç këtë  rezultat  e  këtë  Shqipëri  të  zymtë  që  kemi  sot.

Po  le  të  kthehemi  tek argumenti i ditës së sotme, që lidhet ngushtë  me  aksionin  “terror” anti – evazion  që  është  pasojë    e   mënyrës  si  këta  të  majtët qeverisën këto dy vjet, por dhe e shifrave  të  realizimit  të  të  ardhurave  të  8  mujorit.

Qeveria ka dështuar, e në kushtet e një paafatësie totale dhe të një  mungese  përgjegjshmërie për të analizuar gjendjen, të gjetjes së përgjegjësive, të ndryshimeve urgjente në drejtoritë e ministritë përgjegjëse, Kryeministri ka vendosur të nxjerrë dajakun, të  bëjë xhandarin  dhe  t’u  bjerë  sa  me  fort, duke  nxjerre  dufin e   dështimit  ndaj  biznesve.

Ju do të thoni kolegë socialistë e lsi-stë që në këtë vend jo për çdo gjë faji është i juaji, sepse për të qenë të ndershëm mes nesh ka problematika që janë mbledhur nga këto 25 vjet, nga njëra anë kemi gjithë vështirësitë e pazotesise  për të ngritur një sistem të ekonomisë së tregut dhe nga ana tjetër mëkatet e pushteteve, korrupsionit dhe “pangopjes” së njerëzve të veshur me pushtet e përgjegjësi.

A duhet formalizuar ekonomia?!

Përgjigja sigurisht s’do as mend as kalem që është PO.

Qasja ndryshon në mënyrën se si qeveritë shohim biznesin,  si partner (që patjetër  reflekton e mbart dhe mëkatet e një shoqërie në tranzicion) apo si kundërshtar apo palë që vec duhet mjelur e goditur.

Ndofta duhet qe sot te kisha  bere  dhe nje falenderim per koleget e komisionit ekonomise ,per  marrjen ne konsiderate  te propozimeve qe une bera para 2 javesh  ne kete foltore dhe dje ne komision … (ku i  jipet e drejta tatimpaguesve qe n.q.se kane mallra te padokumentuara , kane te drejten ti vetedeklarojne deri me 31.12.2015, etj etj, pa penalitet )

 por e kam te veshtire  ta bej  sepse ,

në se kthehemi mbrapsht dhe kërkojmë të kuptojmë çfarë kjo qeveri ka bërë për biznesin….pa pikën e dyshimit konkluzioni është  një:

 të gjitha masat janë represive, shtrënguese, tipike nga  ato  të shpjeguara në  librat bazikë të ekonomisë  që frenojnë  zhvillimin,  tkurrin biznesin,  nuk japin investime, punësim e prosperitet.

Dikush …Ramës duhet t’ia kishte thënë këtë….Meta i pari duhet ta kishte patur këtë guxim!

Rritët tatimin mbi fitimin 50%, atë mbi dividentin po 50 %, taksuat dyfish pronën , rritët ҫdo transaksion mbi pronën, ҫmimi i naftës nuk ka lidhje me bursën, energjinë e rritët, taksuat në mënyrë progresive pagat, ndaluat lejet e ndërtimit  dhe ….as  nuk  gjej  dot  as  nuk di  në  se  ka  një  masë, po  një  masë të vetme, një  politikë  pro  biznesit  në  këto  dy  vjet !

Natyrisht, jam dakord që biznesi duhet formalizuar dhe rregjistrimi në QKR është një detyrim, përtej të cilit nis dhe partneriteti  shtet – biznes.

Ekonomia e tregut dhe sistemi politik demokratik, ngrihen e funksionojnë mbi disa parime, ku ka të drejta,  detyrime dhe përgjegjësi reciproke, në se   ato shkelen  jemi  në   një  sistem, i cili  veҫ  demokratik  nuk  mund  të  ketë  emrin  më.

Ka biznese që prej 23-24 vitesh punojnë, rriten, zhvillohen e përshtasin menaxhimin e tyre me rregullat e ligjet e qeverisë, janë kontributorë të rëndësishëm të buxhetit….

Por a ka gjëra që duhen qartësuar, rregulluar, po   qoftë dhe  pastruar  në  bilancet   e  tyre?!  —

.. sigurisht që ka, siҫ ka gabime që vijnë nga paaftësia, papërgjegjshmëria  apo  dhe  padija e njerzve, qoftë dhe për shkak  të  ndryshimeve  shumë  të shpeshta  të  ligjeve  të    fiskut, por  ka   dhe  do të ketë në këtë botë dhe njerëz të dobët (mjafton të kujtojmë rastin e Enron-it, gjigandit që shkoi në falimentim nga një drejtor i përgjithshëm, shefi i financës dhe shefi  i  kompanisë  audituese) e  kujtova kete  për të kujtuar qeverinë që nuk mund të shkojë në një ditë nga gjobat, në sekuestrim malli e deri në ndjekje penale, qëllimi i një qeverie nuk mund të jetë të ndëshkojë e mbyllë biznese, shkurtojë  vende  pune  e  ndërtojë  burgje,  e them kete , sepse   në        atë  pikë  duket  që  ka  ardh  aksioni.

 Qëllimi i qeverisë është të bëjë më të mirë vendin dhe demokracinë në të,,, e demokracinë  kush  e ka  kuptuar  veҫ  hu    e dajak,   duhet  t’i  lëshojë  nga mendja e vet,    para se t’i ketë bërë  më dëm se kaq qytetarëve,  ekonomisë  po  edhe  vetes.

Dhe meqenese të gjithë jemi qenie humane e si të tillë jemi dhe të gabueshëm, po shtroj disa pyetje si psh :

 ne  ne kete salle  a   kemi marrë ne në  ҫdo rast  kuponin tatimor apo kërkuar nga shitësit apo biznesi i vogël atë?,

a ka dhe a ka patur kontabilistë, llogaritarë e magazinierë të paaftë e të papërgjegjsjëm në biznese ?

a ka agjentë të shitjes apo shoferë që harrojnë të dorëzojnë apo firmosin tek tregtarët faturat ?

 a ka prej tyre që nuk dinë të plotësojnë as faturat me TVSH ?

 a ka pronarë të biznesve të vogla tregtare që nuk kanë ruajtur faturat e blerjes së kompiterave e karrikeve ?…..e  pyetje të tilla vijnë  pa fund, dhe pergjigje  pa  fund  jep  dhe  secili  prej  nesh…

Po  nuk  mund  të  jetë ajo  kurrsesi , përgjigjja e drejtoreshës së madhe  të tatimeve që  arreston berberin se nuk ka faturën e grosistit të xhelit, sepse   prej tij gjen evazionin e grosistit…..

 dhe meqenese kjo zonja a zonjusha ka vendos të bëjë shtet, është  kuriozitet  që  publiku  të  dijë  për  rrogën  tre  herë  më   të  madhe  që ka marrë tek privati, sa tatime e sigurime ka paguar, e ……në se nuk i ka paguar ……a  do të veprojë ligji i Kryeministrit të saj….?

Për këtë të fundit, qytetarët përfshirë dhe unë kemi disa pyetje  :

(Per ekspoziten me piktura te kryeministrit )

A është  i rregjistruar në QKR, cili është Nr.NIPT-i i biznesit te tij  (artit të pikturave) që bën ?,

A ka kasë fiskale, ku i blen mjetet e punes, bojra, penele e nuk di ҫfarë ? a merr kupon tatimor kur blen e kush janë grosistët e tij ? a i deklaron të ardhurat nga shitja e pikturave që lajmet thanë 1500 euro për pikturë ?, a paguan taksa për këtë aktivitet ?

 A bëri deklarate për eksport në zyrat doganore për pikturat që ҫoi në Gjermani ?…dhe në se po,  të na i tregojë, po  në se jo, ҫfarë kanë për të na thënë zonjat  drejtoresha  të  tatimeve e doganave….?

Pergjigja dihet patjetër….. do na tregojnë Maliqin pas ligjit.

Kolegë deputetë

Biznesi duhet formalizuar, por biznesit i duhen dhënë dhe mundësi që të ndrequr gjërat e veta, të gjithë e dimë që edukimi dhe edukimi me procedurat fiskale e ligjore vlen më shumë se sekuestrimi, gjobat dhjetra milionëshe, mbyllja e biznese dhe burgosja,

për më tepër gabon biznesi po gabon jo rradhë dhe administrata tatimore, pa folur për kontrollet apo ndëshkimet selektive.

Prandaj dhe Opozita votoj kunder ne komision , sepse nuk beson qe kerbaci vetem ne drejtim biznesit eshte zgjidhja e problemit ..

Mendoj që ne duhet të krijojmë shance bizneseve, ata nuk janë kundërshtarët tanë, ata janë partnerët tanë, me të mirat e të metat e tyre, mentaliteti për më mirë e për më shumë bashkim duhet të jete mes  nesh, kjo bën Shqipërinë më të mirë dhe qytetarët më të përgjegjshëm.

Ju faleminderit


Fjala në Kuvend e deputetit të PD, Igli Cara, 23 Shtator 2015