Shkodranët: Bashkojmë votat kundër papunësisë, varfërimit dhe arrogancës

Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha vijoi turin e bashkëbisedimit me banorë dhe tregtarë në Malësi të Madhe, Shkodër dhe Bushat. Taksat e larta, mungesa e subvencioneve, rritja e çmimit të energjisë, papunësia dhe rënia e fuqisë blerëse kanë qenë shqetësimet që banorët, fermerët dhe tregtarët i kanë shprehur zotit Basha.

Fermer: Në listën e subvencioneve, figurojnë 850 milionë lekë subvencione për bujqësinë. Në realitet, asnjë fermer nuk ka marrë kokërr leku.

Tregtare:  Energjinë ka thënë do ta ulë, biznesit i është rritur 54.7%. Taksat ka thënë se do t’ia heqë biznesit të vogël, i ka rritur gati 50%.

Tregtare: Rrimë tërë ditën me një palë këpucë, me fitu 2-3 mijë lekë. 

Qytetare:  Flasin se kanë ulë taksat, po ne kena fatura.

Basha: Rama dhe Meta po bëjnë çdo gjë për t’i ikur ballafaqimit, se ata e dinë që ju a kanë rritur taksën.

Tregtare: : Ata mendojnë se janë të marrë njerëzit?

Tregtare : Taksat janë rrit në stratosferë. Në 2013-ën, 164 mijë lekë. Urdhëro, 2015-ën, shkojnë 210 mijë lekë!

Tregtare: Popullit po i thotë qeveria, o prano rritjen e dritave, rritjen e taksave, ose merrni rrugët e ikni nëpër azile.

Basha: “Më 21 qershor, me votën e shqiptarëve, të ulim taksat, të ulim çmimin e energjisë, të ulim çmimin e naftës dhe t’i japim mundësi biznesit të hapë vende pune, të shtojë të ardhurat. Vetëm këto mund ta hapin prapë këtë qepen, vetëm këto mund ta hapin perspektivën, me punë dhe dinjitet”.

Tregtarët thonë se qytetarët marrin me listë që nga ushqimet e deri tek veshëmbathjet. Kjo gjë ka vënë në vështirësi shumë tregtarë të cilët kanë vendosur të mos japin më me listë. Shumë biznese kanë shkuar drejt falimentimit dhe qindra qytetarë kanë marrë rrugët e emigrimit. Shqetësim për banorët ishin dhe faturat abuzive të energjisë elektrike.

Tregtare: Është një krizë e paparë. Ndonjëherë veten më keq se kemi parë. Vetëm se si kemi marrë këto çelsa me i lënë diku, se s’ka punë.

Tregtare: Ka rënë puna krejt. Po shkojmë drejt falimentimit. Më shumë duhet me dhënë pa para, sesa me para.

Basha: Këtu, rrogat janë më të ulëtat në Ballkan, mjerimi është më i larti, taksat janë më të larta. Në platformën tonë kombëtare kemi heqjen e TVSH-së për mallrat e shportës, duke përfshirë edhe miellin.

Banore: Shkoni thotë, e paguani paret e energjisë atje te kompjuteri, nuk dimë gjë sa duhet me çu. Nuk vjen njeri me pa as sahat, asgjë. Po shkon dy vjet.

Basha: A keni sahat?

Banorja: Po.

Basha: Oferta e Partisë Demokratike propozon 25% ulje çmimin e energjisë dhe faljen e kamatë-vonesave për të gjithë shqiptarët.

Përballë tentativave për blerje votash, një shkodran ka dhënë një mesazh për të gjithë qytetarët: “I bëj thirrje gjithë popullit të Shkodrës e popullit shqiptar, s’ka të majtë e të djathtë, fukarallëku është i njëjtë për të gjithë. Nuk duhet me e shit votën, se e pamë 20 mijë lekëshin a 30 mijë lekëshin ku na çoi.


Njoftim për shtyp i Partisë Demokratike, 2 Qershor 2015