urizmi duhet ti sjellë të ardhura qytetit dhe të krijojë vende pune. Kjo është ideja që ka kandidati për kryebashkiak në Tiranë, Halim Kosova, i cili shprehet se ka shumë për të bërë që nga linjat e dedikuara pë vendet turistike të Tiranës e deri tek paisja me informacionin e duhur për destinacionet atraktive dhe të trashëgimisë kulturore. Këto shqetësime janë diskutuar në një takim të z.Kosova me njohës të fushës dhe me operatorë turistikë.

“Turizmi kulturor në kryeqytetet e botës dhe qytetet e botës që kanë vlera autentike të aspektit arkeologjik, kulturor, historik, ka disa politika të themi kulturore dhe strategji të mira afatshkurtër dhe afatmesëm dhe ne sot jemi të gjithë bashkë për ti diskutuar me specialistë, me njerëz të fushës dhe ky është një shkak i mirë që Dr. Halimi t’u dëgjojë”, u shpreh Ardian Isufi, kordinatori i këtij takimi.

Kandidati për kryebashkiak u ndal tek rëndësia e informacionit.

“Informacioni për turizmin nuk është i rëndësishëm vetëm për turistët por është i rëndësishëm dhe për ne vetë që jemi këtu, që edhe ne ta dimë se çfarë kemi përreth, sa kala kemi, sa shpella kemi, sa vende të bukura piktoreske kemi që duhet të shkojmë . Unë do të mirëprisja çdo lloj gjëje sepse sa më shumë ide të ketë, aq më e pjekur del edhe strategjia e qytetit të Tiranës për të vizituar veprat e rëndësishme që Tirana ka dhe të përcaktojmë guida, dhe pika informacioni në të gjitha anët e qytetit ku edhe turisti ta dijë cilat janë qendrat që s’duhen lënë pa parë, cilat janë vlerat tradicionale”, u shpreh Kosova.

“Tirana ka një mbret dhe ai është Mali i Dajtit të cilin do ta respektojmë të gjithë. Çfarë do të bëni ju në të ardhmen për masivizimin e sporteve që kanë lidhje me natyrën?”, u shpreh një alipnist i pranishëm në takim.

Halim Kosova e ftoi që të punojnë sëbashku për ide e projekte konkrete për te rritur numrin e vizitorëve në Malin e Dajtit.

“Industria turistike është një nga industritë kryesore që siguron punësim sepse sa më shumë që rritet teknologjia aq më tepër punonjës duhen. Ndërkohë që ndodh e kundërta me teknologjitë e tjera. Është e rëndësishme që të ndërmerren masa, të planifikohen masa që janë stimuluese për turizmin”, tha përfaqësuesi i një operatori tursitik.

Kandidati për kryebashkiak shprehu gadishmërinë për të punuar në këtë drejtim.

“Numër një do ishte çfarë kemi gati. Ato që kemi gati t’ia ofrojmë turistëve. E dyta, në një plan shumë të afërt, çfarë mund të bëjmë për të ofruar ato gjëra që ne i kemi por që duan edhe ndonjë rikonstruksion që ta futësh turistin, por edhe neve vetë kur të shkojmë ta shohim. Dhe e treta, për gjërat tradicionale të Tiranës dhe komunave përreth, të gërmojmë ku ka gjëra që janë tradicionale dhe atraktive, por që i ka mbuluar koha”, u shpreh Kosova.

Teksa bisedonte me të ftuarit në këtë takim për turizmin, një grup vizitorësh nga Çekia u ndalën dhe u takuan me kandidatin për Kryetar Bashkie. Z.Kosova u foli atyre për mundësitë që ofron kryeqyteti ynë, dhe u dhuroi një guidë mbi atraksionin turistik dhe vlerat e tradhëgimisë.


Njoftim për shtyp e Partisë Demokratike, 3 Maj 2015