Deputeti Bumçi denoncon aktin e paprecedent në historinë e diplomacisë sonë, ku Ministri i Jashtëm, refuzon kërkesën e partnerëve tanë më të rëndësishëm për të drejtuar komitetin e OSBE. Shqipëria humb shansin për të balancuar presidencën serbe dhe për të fituar rol ndërkombëtar në kohën e zhvillimeve të rëndësishme në Europë.

Ministri i Jashtëm ka refuzuar kryesimin nga Shqipëria të një nga tre komitetet e OSBE, duke kryer një akt të papreçedent në historinë e diplomacisë sonë. Duke refuzuar drejtimin e komitetit, ka humbur një shans unik për të balancuar presidencën serbe të OSBE-së dhe për të rritur rolin ndërkombëtar në këtë kohë zhvillimesh të rëndësishme në Europë.

Kërkesa që Shqipëria të drejtonte një nga tre komitetet e OSBE-së, ka ardhur nga partnerët tanë më të rëndësishë në kuadër të OSBE-së, SHBA, Gjermani, etj. Kjo mbështetje nërkombëtare duhet të siguronte miratimin e të gjithë vendeve anëtare të OSBE-së, duke përfshirë Presidencën serbe që të pranonin që Shqipëria të drejtonte një nga tre komitetet.

Ndërsa ky proces është kurorëzuar me sukses, dhe kërkesa zyrtare ka ardhur nga OSBE-ja që Shqipëria të kryesojë një nga tre komitetet, nga Ministriajonë e Jashtme ka ardhur refuzimi. Me gjithë lobimin e partnerëve për të bindur Ministrin tonë të jashtëm, Bushati, ai ka refuzuar duke u justifikuar me mungesë burimesh njerëzore dhe fondesh. Këmbëngulja e partnerëve tanë, ka habitur madje të shokuar nga refuzimi i Ministrit të Jashtëm, ka arritur deri aty sa dhe vetë Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së i ka premtuar Ministrit Bushati se do ta mbështeste ai Shqipërinë me burime njerëzore. Por përsëri, Ministri Bushati ka refuzuar.

Është e   padëgjuar që vendet më të rëndësishme partnere dhe vetë Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së të angazhohen në interes të Shqipërisë dhe të jetë Ministri i Jashtëm i vendit, Bushati që të dalë kundër interesit të vendit të tij dhe shqiptarëve në përgjithësi.

Drejtimi i këtij komiteti do të rriste peshën dhe rolin e Shqipërisë në kuadër të OSBE-së në një moment historik dhe shumë të rëndësishëm. E para për shkak të presidencës serbe kjo do të sillte një balancim, i cili do të ishte në interes të Shqipërisë, Kosovës, dhe shqiptarëve. E dyta, për shkak të krizës në Ukrainë roli dhe pesha e OSBE-së është rritur ndjeshëm, dhe drejtimi i një nga tre komitetet do ti jepte vendit tonë një dimension dhe rol të panjohurmëparë. Drejtuesit e tre Komiteteteve janë të ulur në të gjitha tryezat e rëndësishme siç ishte dhe ajo që u organizua përpara pak ditësh për Ukrainën.

Njeriu që duhet të promovojë interesin e vendit ka dalë kundër tij. Mjafton ky skandal, që Ministri i Jashtëm Bushati të japë dorëheqjen ose të shkarkohet pa vonesë.