Z. Kryetar,

Kolegë

Të dashur qytetarë,

Ne po kthehemi në Parlament sot pas një periudhe bojkoti të detyruar, por po rikthehemi me kokën lart sepse kemi ia kemi arritur më në fund të realizojmë qëllimin dhe kërkesat tona, që nuk janë thjeshtë në interesin e opozitës por janë në interesin e të gjithë qytetarëve shqiptarë dhe demokracisë shqiptare.

Rikthehemi me vullnet dhe dëshirën që ky Parlament më në fund të kthehet në tempullin që duhet të jetë realisht, tempullin e demokracisë, tempullin e përfaqësimit dhe mbrojtjes të lirive, të drejtave dhe interesave të qytetarëve shqiptarë.

Bojkoti për ne u bë një zgjedhje e detyruar pasi ky Parlament, duke mosrealizuar detyrimet e tij, u kthye në vendin ku më së pari u shkelën dhe u dhunuan të drejtat e opozitës dhe të qytetarve shqiptarë.

Dhuna fizike ndaj deputetëve të opozitës dhe fjalës së tyre, ishte vetëm akti i fundit që ndodhi në një Parlament ku vazhdimisht injoroheshin rregullorja, ligjet, shkelej Kushtetuta dhe nuk zbatoheshin as vendimet e Gjykatës Kushtetuese.

Standardet e drejta të këtij Parlamenti kanë qenë të turpshme. Një parlament ku dënohej i agresuari, njësoj me agresorin. Një parlament ku kryeministri mban nën kërkcënim kryetarin e Prlamentit me prangat e burgut.

Për këto arsye e jo për tekat tona, ne u larguam nga Parlamenti. Ne nuk vumë kushte, as nuk kërkuam favore nga maxhoranca. E vetmja gjë që kërkuam ishte që kjo maxhorancë të mos vazhdonte e të bënte sikur nuk e dinte se çfarë kërkonte opozita dhe të shprehte vullnetin e saj të qartë për zbatimin e ligjeve dhe Kushtetutës së vendit, të shprehte vullnetin e saj të qartë se nuk do të shkelte më të drejtat e opozitës në Kuvend dhe se pas gati dy vjetësh aspak të një qeverisje të lumtur, do të heq më në fund dorë nga arrogance e një shumice absolute në Parlament.

E çfarë është më e rëndësishmja, vullneti për të mos lejuar më kriminalizimin e Parlamentit dhe administratës shqiptare.

Bojkoti, sado i padëshiruar nga ne, tërhoqi vëmendjen e partnerëve tanë ndërkombëtarë, të cilët megjithëse në një Evropë dhe botë të mbytur në problem akute, i dhanë vlerësimin e duhur situatës në Shqipëri dhe duhet të pranojmë që ishte sidomos këmbëngulja e tyre që solli dhe përgatitjen dhe votimin e kësaj rezolute që voztojmë sot në Parlament. Prandaj për këtë duhet ti falenderojmë.

Ne shpresojmë që votimi i kësaj rezolute të përbashkët sot, të realizojë qëllimin që ne si opozitë kemi dhe besojmë që kjo rezolutë ju jep përgjigje shqetësimeve madhore që opozita ngriti e që imponuan largimin tonë nga Parlamenti.

Ne duam që demokracia të funksionojë në këtë vend. Që 25 vjet pas rrëzimit të regjimit më të urryer nga shqiptarët, ata të mos tremben nga kthimi pas por të shohin me shpresë nga e ardhmja. Prandaj ne urojmë që dhe maxhoranca të marrë me seriozitet zbatimin e kësaj marrëveshjeje.

Ne e dijmë që marrëveshjet qendrojnë në këmbë e zbatohen vetëm kur të gjitha palët janë të interesuara dhe përfitojnë prej tyre.

Përvoja në Shqipëri, sidomos kohët e fundit, ka treguar se luajaliteti i palëve nuk mjafton për zbatimin e marrveshjeve. Por ne shpresojmë që kjo marrëveshje e fundit të qëndrojë, pikërisht sespe është jo vetëm në interest të demokracisë shqiptare, në interes të qytetarëve shqiptarë që na zgjedhin si përfaqësues të tyre, por dhe në interes të palëve politike. Opozitë dhe maxhorancë bashkë.

Kush sheh më largë se hunda e tij në politikë e kupton lehtë një gjë të tillë.

Askush të mos mendojë se ne kemi iluzionin e ndryshimit të papritur të vullneteve tek kjo maxhorancë.

Por nëse dikush e sheh këtë marrëveshje si një akt sa për të kaluar rradhën, gabon.

Nëse e sheh thjesht si kortezi ndaj partnerëve që ndërhynë për realizimin e saj, prapë gabon.

E ca më shumë, ne se ndonjërit do i pëlqejë ta interpretoj këtë marrëveshje thjesht si një ‘favor’ që ju bë opozitës për ta shpëtuar nga djegia e mandateve, gabon dhe gabon shumë rëndë.

Ne besojmë realisht se kjo marrëveshje është në favor të të gjitha palëve, në interest të demokracisë në Shqipëri, që duhet të jetë dhe interesi i të gjitha palëve në Shqipëri.

Ky moment e kjo marrëveshje, janë rasti i duhur për ta shpëtuar politikën shqiptare, për aq sa mundemi, nga zhytja totale në llumin e krimit dhe korrupsionit e kjo nuk do të ishte vetëm në të miren e qytetarëve shqiptarë por dhe në të mirën e atyre që janë largpamës e që mendojnë të jenë pjesë e një politike, e cila nuk mund të jetë siç është sot, e ca më tepër nuk mund të lejohet të degjeneroj më tej.  Pasojat në të kundërt do të veprojnë e nuk do të prekin vetëm një palë.

Prandaj shpresojmë duke besuar, që kjo marrëveshje të sjellë realisht një ndryshim në politikën shqiptare e për këtë duhet vetëm vullnet nga kjo maxhorancë

Nga ana tjetër askush të mos ketë iluzionin që kjo marrëveshje është një pakt paqeje midis nesh dhe kësaj qeverie.

Për ne, por dhe për shumicën sot të qytetarëve shqiptare, kjo qeveri që po shkatërron çdo ditë jetët e qytetarëve të saj, me paaftësisë, papërgjegjshmërinë dhe arrogancën e saj, e ka mbyllur ciklin dhe duhet të ik në shtëpi.

Prandaj duke falenderuar së fundmi të gjithë qytetarët shqiptarë, demokratë apo jo, që na mbështetën dhe inkurajuan gjatë këtyre muajve, i garantojmë se interesi i tyre është i vetmi interes i yni, pasi realisht interesin tonë si opozitë e shohim të lidhur ngushtë me interesin e qytetarëve dhe do të jemi në Parlament për ta mbrojtur atë deri në fund këtë interes.

Ju Faleminderit!